infa.lt

Vilniuje, Valdovų rūmuose, įvyko Lietuvos ir Lenkijos vyriausybių posėdis, nubrėžtos bendradarbiavimo gairės.

18 rugsėjo
07:10 2020

Posėdis Valdovų rūmuose

Vilniuje, Valdovų rūmuose, vyko Lietuvos ir Lenkijos vyriausybių posėdis, kuriame aptarti bendri esami ir būsimi svarbiausi mūsų šalims darbai, pasidžiaugta pasiekimais ir nubrėžtos bendradarbiavimo gairės.

Bendrame pirmą kartą modernioje mūsų šalių istorijoje įvykusiame Lietuvos ir Lenkijos vyriausybių posėdyje, kuriam pirmininkavo abiejų valstybių premjerai – Saulius Skvernelis ir Mateuszas Morawieckis, dalyvavo virš 20 ministrų, vicepremjerai, taip pat abiejų valstybių vyriausybių kancleriai. Prieš bendrą posėdį vyko premjerų ir ministrų dvišaliai susitikimai pagal kompetenciją – juose aptarti aktualūs dvišalio bendradarbiavimo klausimai ir tolesnės santykių stiprinimo kryptys.

Simboliška, kad šis susitikimas vyko rugsėjo 17 dieną – būtent šią diena prieš 81 metus, įgyvendinant nusikalstamus susitarimus tarp nacistinės Vokietijos ir Sovietų Sąjungos, prasidėjo Sovietų Sąjungos agresija prieš Lenkiją, kuri nulėmė ir Lietuvos likimą.

„Šiandienos susitikimas – tai abiejų valstybių dvišalio bendradarbiavimo visose srityse įprasminimas. Dvišalius santykius pavyko pakelti į aukšto intensyvumo ir tarpusavio supratimo lygmenį.

Mūsų tikslas – ir ateityje išlaikyti strateginių santykių dvasią atitinkantį ir į konkrečius rezultatus orientuotą bendradarbiavimą. Pastaruosius ketverius metus mūsų šalys bendradarbiavo ypač produktyviai.

Už tai asmeniškai dėkoju Ministrui Pirmininkui M. Morawieckiui ir Lenkijos Vyriausybei. Lietuva ir Lenkija yra stipresnės ir sėkmingesnės, kai puoselėja strateginę partnerystę ir nesileidžia skaldomos.

Pavyko mūsų santykius grąžinti į tą aukštą lygį, kurio nusipelno mūsų žmonės ir kurį išlaikyti mus įpareigoja bendra istorija ir kultūrinis panašumas“, – sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Posėdyje apibendrinta pasiekta pažanga vystant strateginę dvišalę partnerystę. Abiejų šalių vyriausybės pabrėžė regioninę Lietuvos ir Lenkijos atsakomybę, telkiant tarptautinės bendruomenės paramą Baltarusijos žmonėms. Tai įtvirtinta premjerų pasirašytoje Lietuvos ir Lenkijos vyriausybių deklaracijoje dėl strateginės partnerystės ir Baltarusijos.

Šia deklaracija sutarta dėl esminio bendro tikslo – kad nepaliaujamai siekdamos mūsų šalių saugumo ir gerovės, įgyvendindamos svarbiausius transporto ir energetikos projektus, toliau stiprindamos bendradarbiavimą visose srityse ir visais lygiais, Lietuva ir Lenkija tuo pat metu yra pasirengusios savo patirtimi ir parama dalytis su kaimyninėmis šalimis.

Pabrėžta, kad abi valstybės remia Baltarusijos suverenitetą, šios šalies žmonių siekius gyventi nepriklausomoje ir demokratinėje valstybėje, savo šalyje, kur vyksta laisvi ir demokratiniai rinkimai.

Deklaracijoje dėl strateginės partnerystės aiškiai pasakoma, kad bus dirbama kartu siekiant atsispirti iššūkiams Lietuvos ir Lenkijos saugumui, kai kurių šalių bandymams perrašyti istoriją, taip pat siekti nedviprasmiškos mūsų sąjungininkų ir partnerių Europos Sąjungoje ir NATO paramos.

Dėmesio skirta kultūrinių ryšių ir bendros istorinės atminties politikos stiprinimui. Pasirašyti dokumentai, įprasminantys glaudesnį Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimą atskirose srityse.

Lenkijos ir Lietuvos švietimo ministrai Algirdas Monkevičius ir Dariuszas Piontkowskis pasirašė detalų veiksmų planą dėl bendradarbiavimo švietimo srityje.

Daug dėmesio skirta strateginių transporto ir energetikos infrastruktūros projektų įgyvendinimui ir ekonominių ryšių stiprinimo kryptims, ypač susijusioms su abiejų valstybių geležinkelių įmonių bendradarbiavimu.

Dalyvaujant Lenkijos ir Lietuvos premjerams, pasirašyti du svarbūs susitarimai tarp AB „Lietuvos geležinkeliai“ (LTG) ir Lenkijos geležinkelių kompanijos PKP dėl bendros įmonės steigimo kroviniams gabenti ir dėl keleivinio traukinio Vilnius–Varšuva.

Pirmuoju susitarimu patvirtintas įsipareigojimas abiem bendrovėms pradėti jungtinę veiklą gabenant krovinius geležinkeliu Lietuvoje ir Lenkijoje, antruoju – šalių sostines sujungti patogiu keleiviniu traukiniu.

Bendras vyriausybių posėdis vyko Ministro Pirmininko S. Skvernelio kvietimu. Tikimasi, kad tokie susitikimai taps reguliarūs.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 85

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....