infa.lt

Kaliniai įkalinimo įstaigose laisvai naudojasi telefonais ir toliau daro nusikaltimus viliodami pinigus iš patiklių žmonių

09 rugsėjo
11:12 2020

Marijampolės apylinkės prokuratūros prokuroras baigė ikiteisminį tyrimą ir teismui nagrinėti perdavė bylą, kurioje 3 asmenys kaltinami galimu sukčiavimu, neteisėtu elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimu bei neteisėtu elektroninių duomenų perėmimu ir panaudojimu.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2017 metų rugsėjo mėnesį kaltinamieji, atliekantys laisvės atėmimo bausmę įkalinimo įstaigoje, bendrininkaudami tarpusavyje apgaule išviliojo elektroninės bankininkystės duomenis ir iš sąskaitų pasisavino daugiau nei 800 eurų.

Vienas iš vyriškių mobiliuoju telefonu paskambino nukentėjusiajai ir prisistatė policijos tyrėju bei informavo, kad buvo pasinaudota jos asmeniniais duomenimis ir neteisėtai prisijungta prie jai priklausančios elektroninės bankininkystės.

Minėtasis asmuo įtikino moterį toliau bendrauti su tariamu Lietuvos banko prevencijos skyriaus darbuotoju, su kuriuo jis netrukus sujungs. Kitas kaltinamasis, apsimetęs banko darbuotoju, patikino, kad buvo neteisėtai prisijungta prie jos elektroninės bankininkystės paskyrų, todėl reikia pateikti turimus prisijungimus ir tapatybės patvirtinimo duomenis.

Nukentėjusiai pateikus prisijungimo duomenis, sukčiai iš jos valdomų sąskaitų neteisėtai pasisavino jose buvusius pinigus. Nukentėjusiai įtarus galimą apgaulę ir paskambinus į policijos pareigūnu apsimetusio sukčiaus mobilųjį telefoną, atsiliepęs trečiasis kaltinamasis melagingai patvirtino, kad šis numeris priklauso policijai.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad už sukčiavimą, netikros elektroninės mokėjimo priemonės gaminimą, tikros elektroninės mokėjimo priemonės klastojimą ar neteisėtą disponavimą elektronine mokėjimo priemone arba jos duomenimis bei neteisėtą elektroninių duomenų perėmimą ir panaudojimą baudžiama bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Marijampolės apylinkės teismo Vilkaviškio rūmams.

infa.lt komentaras:

Prokuratūra neskelbia ar pradėjo baudžiamąją bylą dėl fakto, iš kur pas kalinius atsirado telefonai. Šis dalykas yra sena korumpuotos teisėsaugos įkalinimo įstaigose pasipelnymo schema, pernešant kaliniams senus telefonus su papildymo kortelėmis už didžiulius pinigus, kai iš tiesų šią bėdą išspręsti galima labai paprastai – įvesti laidinius telefonus įstaigoje, o darbuotojams uždrausti naudotis mobiliaisiais telefonais darbo metu arba jungti juos per specialų interneto kanalą ir tuo pačiu paleisti įkalinimo įstaigose radijo trukdžių srautą, kuris eliminuotų galimybę įkalinimo įstaigos teritorijoje naudotis mobiliuoju telefonu. Tačiau kažkodėl tai nedaroma aukščiausiame lygmenyje, iš ko galima daryti atitinkamas prielaidas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 116

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...