infa.lt

Dėl A. Verygos sprendimo užkrečiamųjų ligų stebėseną atiduoti resursų neturinčiam NVSC – kreipimasis į teismą

01 rugsėjo
19:39 2020

Aurelijus Veryga

Seimo konservatorių frakcijos narys Antanas Matulas kreipėsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą (LVAT), prašydamas stabdyti liepos 31 d. sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos priimtų įsakymų dėl Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) valdomos „Užkrečiamų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinės sistemos“ valdytojo ir tvarkytojo pakeitimo galiojimą.

Taip pat Seimo narys prašo teismo išaiškinti, ar priimti teisės aktų pakeitimai atitinka galiojančius Lietuvos Respublikos įstatymus ir Konstitucijos preambulėje įtvirtintos teisinės valstybės principą.

Anot Sveikatos reikalų komiteto nario A. Matulo, yra pagrindo manyti, kad Sveikatos apsaugos ministerija, sužinojusi, jog ULAC parengtam investiciniam projektui numatyta Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama, skubos tvarka pakeitė teisės aktus, kuriais numatytas kitas „Užkrečiamų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinės sistemos“ valdytojas ir tvarkytojas – Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Parlamentaras pažymi, jog ULAC yra informacinės sistemos kūrėjas ir administratorius, turi ilgametę patirtį, pakankamai žmogiškųjų resursų, todėl naudojant informacinės sistemos įrankius yra kompetentingas užtikrinti sklandžią, nenutrūkstamą visų užkrečiamų ligų stebėseną Lietuvoje. Tačiau prieš priimdamas pakeitimus teisės aktuose, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga neinformavo ULAC apie pakeitimus ir nederino planuojamų keisti Užkrečiamų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacijos sistemos nuostatų.

„Chaotiškas ministro A. Verygos vadovavimas Sveikatos apsaugos ministerijai tęsiasi ir tai jau tampa nebejuokinga, nes nuo to kenčia ne tik medicinos įstaigos bet ir visi Lietuvos gyventojai. Dėl tokių ministro A. Verygos veiksmų iškyla grėsmė projekto įgyvendinimui, informacinės sistemos modernizavimui ir Lietuvos gyventojų sveikatai“, – sako A. Matulas.

Seimo narys A. Matulas pažymi, jog esant COVID-19 pandemijai, NVSC visus savo resursus ir pajėgumus naudoja valdant epidemiologinę situaciją, todėl didelė tikimybė, kad kitų 103 užkrečiamųjų ligų stebėsenos, kuriais sukurta minėta sistema, negalės užtikrinti, o tai kels didelę grėsmę visiems Lietuvos gyventojams. Negana to, NVSC neturi nė vieno darbuotojo, kuris būtų dir

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 102

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...