infa.lt

Apsimestinė kova su korupcija: visuomenei tylint – pati su tuo susijusi valdžia imasi priemonių pažeidimų faktams „taisyti”

27 rugpjūčio
07:10 2020

Vakar Seimo Antikorupcijos komisija posėdyje pakartotinai išklausė atsakingų institucijų informaciją apie veiksmus, kurių buvo imtasi siekiant užkardyti galimą piktnaudžiavimą apsaugos nuo Covid-19 priemonių įsigijimo procese.

Komisiją „nustebino” žinia, kad dėl viešųjų pirkimų pažeidimų įsigyjant apsaugos priemones, atsakomybė nebuvo taikyta nė vienam asmeniui.  (visuomenė būtų nustebusi, jei kažkas būtų patrauktas atsakomybėn – infa.lt)

Taip pat atkreiptas dėmesys, kad motyvuojant ypatinga skuba, apsaugos nuo Covid-19 priemonės karantino laikotarpiui buvo perkamos nekontroliuojamai (Tam buvo priimtas specialus ministro sprendimas), dažnai nepagrįstai didele kaina ir taip galimai padarant žalą valstybei.

„Kompetentingos įstaigos” pripažino karantino metu vykdytų viešųjų pirkimų nepakankamą kontrolę, todėl numatė priemones, kurios „ateityje” turėtų sumažinti korupcijos rizikas.

Siekiama, kad apsaugos priemonės būtų perkamos centralizuotai (vogti galima ir centralizuotai – infa.lt), o galimi tiekėjai būtų įtraukiami į bendrą sąrašą, iš kurio perkančiosios organizacijos juos galėtų pasirinkti.

Komisija, atsižvelgdama į tai, kad viešųjų pirkimų pažeidimų prevencijos priemonės nėra pilnai įgyvendintos, nusprendė tęsti parlamentinės kontrolės veiksmus apsaugos priemonių nuo Covid-19 viešųjų pirkimų ir paramos verslui panaudojimo skaidrumo užtikrinimo srityse.

Šiuo metu dėl vykdytų greitųjų Covid-19 testų už 6,05 mln. eurų vertės pirkimo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo, dokumentų klastojimo, neteisėtu būdu gautų lėšų legalizavimo ir galimo piktnaudžiavimo sudarant greitųjų testų, skirtų COVID-19 virusui nustatyti, sutartį.

Specialiųjų tyrimų tarnyba atlieka atskirą tyrimą dėl Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vykdyto reagentų už 5 mln. eurų vertės koronaviruso tyrimams skirtų reagentų pirkimo.

infa.lt komentaras

Jau nuobodžiai skamba tai, kad valdžios įstaigos, per kurių rankas praeina visi pinigai, pačios kovoja už „skaidrumą” korupcijos srityje. Visa visuomenė mato, kad tiesiog vagiama o „kompetentingos institucijos, pasak Antikorupcijos komisijos, tik pripažino nepakankamą kontrolę”, leidusios vogti mokesčių mokėtojų pinigus. Brangieji atsirašinėtojai – kada jūs pradėsite tiesiog dirbti savo darbą, už kurį mes jums mokame atlyginimus?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 478

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....