infa.lt

Vykdydama A. Verygos nurodymus, VMVT tikrina kavines, barus ir prekybos vietas – dėl kaukių, dezinfekavimo, informacijos

23 rugpjūčio
07:30 2020

Mergina be kaukės su telefonu

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT), vadovaudamasi Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo A. Verygos sprendimais, bendradarbiaudama su vietos savivaldybių administracijomis vykdo tikslinius patikrinimus kavinėse, baruose ir prekybos vietose. Per pastarąją savaitę patikrinta 270 šalies viešojo maitinimo ir prekybos įmonių, iš kurių beveik penktadalyje (19,6 proc.) nustatyta pažeidimų.

Bendri patikrinimai organizuojami atsižvelgiant į laiką ir vietą, kai tikėtini didžiausi lankytojų ar pirkėjų srautai. Patikrinimų metu VMVT inspektoriai kartu su savivaldybių atstovais vertina, kaip laikomasi Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimuose nurodytų reikalavimų dėl koronaviruso infekcijos (COVID-19) valdymo priemonių.

Rugpjūčio 12–18 d. patikrinus 120 viešojo maitinimo įmonių, 21 iš jų nustatyta pažeidimų: neskelbiama informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą), nesudaryta galimybė tinkamai lankytojų rankų higienai ir (ar) dezinfekcijai, cukraus, druskos, padažų ir kt. maisto produktų bendro naudojimo indai ar pakuotės nedezinfekuojami po kiekvieno naudojimo, naudojamos daugkartinės staltiesės ar padėkliukai, nematuojama darbuotojų kūno temperatūra.

Dar daugiau pažeidimų fiksuota prekybos įmonėse – 32 iš 150 patikrintų. Be bendrų pažeidimų, kai lankytojams neskelbiama informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę ar nesudaroma galimybė tinkamai jų rankų higienai ir (ar) dezinfekcijai, nustatyta ir kitų: neužtikrinamas dažnai liečiamų paviršių (durų rankenos, apsipirkimui naudojami vežimėliai ir krepšeliai, banko kortelių skaitytuvai ir kt.) valymas ir dezinfekavimas, neužtikrinama, kad darbuotojai laikytųsi griežtos rankų higienos, nematuojama jų kūno temperatūra, netinkamai atliekamas paviršių ir aplinkos valymas ir dezinfekcija.

Visi nustatyti pažeidimai pašalinti nedelsiant, patikrinimų metu. Atsakingi asmenys įspėti, jiems priminta, kad tęsiantis ekstremaliajai situacijai dėl COVID-19 infekcijos plitimo, prekybos ir viešojo maitinimo įmonės turi ir toliau griežtai laikytis higienos užtikrinimo priemonių.

Primename, jog penktadienį, ministras Aurelijus Veryga spaudos konferencijos metu paskelbė apie naujai įsigaliojančius reikalavimus ir tuo pačiu pakvietė piliečius fiksuoti žmonių, kurie nesilaiko kaukių dėvėjimo ir kitų koronaviruso užkardymui skirtų taisyklių nusižengimus ir siųsti SAM. Siųsti užfiksuotus vaizdus ar nuotraukas į Facebook tam reikalui Sveikatos ministerijos sukurtą grupę „Korona nemiega ir naktį” kvietė ministro patarėja Lina Bušinskaitė.

Keista tai, kad ministro aplinka nežino elementarių asmens duomenų apsaugos įstatymų, kurie draudžia viešai dalintis žmonių nuotraukomis ar filmuotais vaizdais negavus jų išankstinio sutikimo. Tai, kad jie nedėvi kaukės ar dėvi ją ne taip – nėra pakankama priežastis pažeisti galiojantį įstatymą. Dalinantis nuotraukomis viešoje FB grupėje tas įstatymas pažeidžiamas pagal visus punktus. Teismas anksčiau jau yra įtvirtinęs praktiką, kad joks ministro įsakymas negali kirstis su galiojančiais įstatymais, priimtais Seimo.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 358

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Emilija    -  2020-08-23, 14:06

    Čia jau vadinama persekiojimu. Ir šiaip, kuo veterinarijos tarnyba susijusi su žmonių kaukėmis ir dezinfekcijos priemonėmis? Turėtų užsiimti gyvūnais – juk tam ir sukurta.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...