infa.lt

Šokoladas naudingas širdžiai, tačiau ne kiekvienas ir nedideliais kiekiais

18 rugpjūčio
09:30 2020

Juodasis šokoladas

Šokoladas ne tik skanus, bet ir naudingas sveikatai. Šiuo atveju kalba eina tik apie gryną šokoladą, kuriame yra 75% kakavos. Pieniškas šokoladas ar šokoladinės bandelės mums gali būti skanesni, tačiau cukraus kiekis ir šių maisto produktų perdirbimo būdai nuvertina jame esančios kakavos naudingas savybes.

Bet jei mes jau žinome, kad tamsusis šokoladas, kaip aiškina dietologė Maria Eugenia Fernandez (@ meugenia84), galėtų būti idealiu priedu sportininkams dėl didelio „sveikos energijos“ ar veikiančio kaip antidepresantas „feniletilamino“ kiekio, – naujas tyrimas, kurį leidinyje „European Preventive Cardiology“ paskelbė tyrėjų komanda iš Baylor medicinos koledžo (JAV), parodė, kad valgant šokoladą bent kartą per savaitę galima sumažinti širdies ligų riziką.

Nauda širdžiai

„Mūsų tyrimai rodo, kad šokoladas daro teigiamą poveikį širdies kraujagyslių sveikatai“, – teigė tyrimo autorius dr. Chayakrit Krittanavong. „Šokolade yra širdžiai naudingų maistinių medžiagų, tokių kaip flavonoidai, metilksantinai, polifenoliai ir stearino rūgštis, kurios gali sumažinti uždegimus ir padidinti gerojo cholesterolio kiekį“, – pridūrė Krittanavong.

Tyrimas, kurio metu buvo analizuojami mokslininkų darbai per pastaruosius 50 metų, užtruko devynerius metus. Tyrime dalyvavo 336 289 žmonės, iš kurių 14 043 išsivystė išeminė širdies liga.

Dar 4667 žmonės patyrė širdies smūgį. Palyginus dalyvių duomenis nustatyta, kad tarp tų, kurie vartojo šokoladą kartą per savaitę, širdies ligų rizika sumažėjo 8 proc.

Tačiau tai nėra vienintelis tamsiojo šokolado pliusas. Maria Eugenia Fernandez pažymi, kad šokolado vartojimas „užkerta kelią priešlaikiniam odos senėjimui, todėl ji yra lygesnė ir atsparesnė UV spinduliams dėl didelės antioksidantų koncentracijos“.

Juodasis šokoladas leidžia jaustis sotesniems, padeda kontroliuoti svorį, jeigu jo nepersivalgoma. Jis taip pat teigiamai veikia mūsų atmintį. „Kai kurie mokslininkai tamsaus šokolado vartojimą siejo su mažesne vyresnio amžiaus suaugusiųjų atminties praradimo rizika ir pagerėjusia kognityvine funkcija“, – sako dietologė.

Kaip išsirinkti geriausią šokoladą

Kad šokoladas teiktų naudą, reikia pasirinkti tinkamą šokoladą. „Turite įsitikinti, kad šokolade yra ne mažiau kaip 70% kakavos, tačiau net tada cukraus kiekis gali būti per didelis“, – sako specialistė.

„Cukraus kiekis tamsiajame šokolade kinta priklausomai nuo kakavos procentų: nuo 7 gramų cukraus 100-e gramų 90-procentų kakavos turinčiame šokolade, iki maždaug 30 gramų cukraus, 100-e gramų 70-procentų kakavos turinčiame šokolade“, – komentuoja ji.

Todėl svarbu pasirinkti tinkamą cukraus kiekį ir nepersivalgyti. Dietologė rekomenduoja per dieną suvartoti apie 20 gramų šokolado.

Kaip įtraukti šokoladą į savo racioną

Jei norime vartoti šokoladą ir neviršyti normos, galbūt vertėtų vadovautis dietologės Maria Eugenia Fernandez patarimais.

– Pusryčiams galima naudoti kakavos miltelius: įpilkite jų į kavą, košę, vaisių jogurtą.

– Dienos metu arba po mankštos galima valgyti šokolado pastą su riešutais. „Pavyzdžiui, galite valgyti lazdyno riešutų šokoladą, paskanintą vaisiais ar kukurūzų duona.

Tuo pačiu būtina patikrinti cukraus procentą tokioje pastoje “, – sako dietologė.

– Naktį, po vakarienės, galima suvalgyti kelis gramus gryno šokolado.

„Suvartojamo šokolado kiekis turėtų priklausyti nuo jūsų fizinio aktyvumo, jei tuo pačiu siekiate numesti svorio“, – reziumuoja specialistė.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 110

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. juju    -  2020-11-10, 19:44

    vargu bau.., nes šiandieninis šokoladas tai palmiu aliejus, kuris kiek teko girdėti yra net pavojingas žmonių sveikatai.., anksčiau jį su malomu buvo galima valgyt ir burnoje nesijautė aliejus bei nesiveldavo kaip kad yra dabar….

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...