infa.lt

Mirtina statistika: per karantiną žmones kirto visai ne koronavirusas

17 rugpjūčio
07:00 2020

Julius Sabatauskas, Seimo narys, socialdemokratas

Karantino statistika, kai paaiškėjo, kad per suvaržymų laikotarpį Lietuvoje mirė beveik 700 žmonių daugiau negu tokiu pačiu laiku pernai, šokiravo visuomenę – per karantiną baisiausias buvo ne koronavirusas.

Tačiau į nepatogius klausimus lig šiol neatsakyta. O statistika sukrečianti: šiemet – 700 mirusiųjų daugiau nei 2019 metais. Deklaruojama, kad nuo Covid-19 per tą laikotarpį mirė 81 žmogus. Kodėl mirtingumas išaugęs dar 600? Dėl koronaviruso be diagnozės? Dėl kitų ligų, nesulaukiant pagalbos?

Nenuostabu, kad visuomenei palikta pačiai aiškintis smarkiai išaugusio mirtingumo priežastis. Daugelis žmonių, kas per karantiną susidūrė su sveikatos problemomis, jau suprato, kad ir susirgusiųjų gydymas per karantiną buvo pačių ligonių reikalas.

Žiniasklaida mirga marga nuo skaudžių nesulaukusiųjų medicininės pagalbos istorijų, dar daugybė jų nutylima. Nes jei baigėsi sėkmingai, žmonės nebenori prisiminti, o jeigu statistine mirtimi – žmonės taip sukrėsti, kad nebegali net kalbėti.

Mirtimis lenkiame danus, estus, latvius

„Eurostat“ skelbia Europos Sąjungos (ES) valstybių statistinius duomenis kas savaitę. Pagal gyventojų skaičių, bendras mirtingumo padidėjimas Lietuvoje lenkia Daniją, Estiją, Latviją, Suomiją ir kitas panašias į mūsų valstybes.

Vėl bandanti kilti koronaviruso banga Lietuvos žmones gąsdina ne tiek viruso komplikacijomis, bet tuo, kad dėl gydymo įstaigų suvaržymų gyventojai vėl negaus gydymo paslaugų.

Per karantiną vėl pakibo rajonų ligoninių likimai. Lėšos skirstomos prisidengiant Covid-19 gydymo reikmėmis. Mažosios ligoninės vėl atsiduria užribyje. Akivaizdu, kad po koronaviruso priedanga A. Veryga grįžta prie rajonų ligoninių naikinimo planų, kurie sulaukė didelio visuomenės pasipriešinimo. Nors Vyriausybė šia tema nutilo, bet planai išliko.

Planai uždarinėti ligonines nėra išimami iš dabartinės Vyriausybės programos. Vyriausybėje svarstoma, kaip sumažinti slaugos lovų skaičių kaimiškuosiose rajonuose. Iš politinės darbotvarkės nėra išimta ir gydymo įstaigų valdymo pertvarka.

Gydymo įstaigų darbą, ypač rajonuose, žlugdo sveikatos apsaugos ministro nurodymai medikams nedirbti keliose darbovietėse arba dirbti tam tikrais ciklais. Kitaip tariant, tik atidirbus vienoje vietoje, vykti ir nepertraukiamai dirbti kitoje. Daugeliui medikų tokių ciklų suderinti buvo neįmanoma. Jie priversti rinktis vieną iš įstaigų. O tai reiškia, kad mažosios ligoninės pasmerktos likti be specialistų ir be jų teikiamų paslaugų.

Vyrauja baimės ir grėsmės atmosfera

Tad žmonėms gauti gydymo paslaugas darosi vis sudėtingiau. Sveikatos sistema per karantino suvaržymus buvo taip smarkiai ir neapgalvotai suvaržyta ir įstumta į duobę, kad dar ir dabar neatsigauna.

Žmonės, kuriems susikaupė daugybė sveikatos problemų, ypač uždelstų susirgimų, vis dar negali patekti pas medikus dėl susidariusių eilių. Beje, dar prieš karantino apribojimus Valstybės kontrolės atliktas apklausa parodė – 4 iš 10 susirgusiųjų nė nesikreipia į gydymo įstaigą baimindamiesi didelių eilių.

Medikai savo ruožtu tvirtina, kad negali atnaujinti savo priėmimų kiekio – vien dėl koronaviruso sugriežtinti reikalavimai padvigubino kiekvieno paciento priėmimo laiką. Tuo metu A. Veryga reikalauja, kad gydymo įstaigos priimtų daugiau pacientų.

Taigi gydymo įstaigose tvyro baimės ir grėsmės atmosfera. Gydytojai neįsivaizduoja, kaip įmanoma įvykdyti du to paties ministro reikalavimus prieštaraujančius vienas kitam. Viena vertus, medikams nurodoma griežtai laikytis rekomendacijų. Kita vertus, raginama didinti paslaugų apimtis, taip nusižengiant rekomendacijoms. Maža to, čia pat grasinama „karpyti“ finansavimą, jeigu paslaugų teikimo apimtys nepadidės.

Negalime rizikuoti žmonių gyvybėmis. Reikia nustoti kaltinti įstaigas ir medikus dirbant neefektyviai ir keisti rekomendacijas. Arba suteikti galimybę pačioms gydymo įstaigoms spręsti, kaip dirbti.

Pandemija atidengė sveikatos apsaugos sistemos skaudulius, jie niekur nedings ir jai atsitraukus. Mūsų sveikatos apsaugos sistema su iššūkiais gali tvarkytis gerokai efektyviau.

Daugelį sveikatos sistemą kamuojančių skaudulių išspręstų: (1) tinkamas finansavimas; (2) biurokratizmo mažinimas; (3) du kartus didesnis dėmesys ligų prevencijai.

1 tūkst. 606 eurai – maždaug tiek Lietuva išleidžia sveikatos apsaugai, jei skaičiuotume išlaidas, tenkančias vienam asmeniui. Ši suma – perpus mažesnė nei vidutinė ES vienam asmeniui skiriama suma. Akivaizdu, kad sveikatos apsaugai skiriamas lėšas reikia didinti.

Tačiau čia pat medikų bendruomenę reikia išlaisvinti iš biurokratizmo, nes dabar (tai tik paryškino karantinas) vyrauja kietos, drastiškos medikų kontrolės principas, primestas Sveikatos apsaugos ministerijos.

Kodėl tai vyksta? Dėl to, kad siekiama valdyti vaistų, konsultacijų skyrimo, paslaugų teikimo kiekius. Suprask, kad gydytojas neprirašytų per daug to, ko gal nereikia. Kitaip tariant, ne žmogus, o pinigai svarbiausia. O turi būti priešingai. Taigi, gydytojams tiesiog reikia leisti gydyti ir su jais tartis, o ne kontroliuoti.

Priminsiu, kad prevencijos priemonėmis išvengiamas mirtingumas Lietuvoje, lyginant su ES valstybėmis – vis dar vienas didžiausių. Lig šiol, kaip ne kartą akcentavo Vytautas Kasiulevičius, Vilniaus universiteto profesorius, sveikatos prevencijos programos vykdomos remiantis vien šviesuomenės iniciatyvomis: šių programų administravimui valstybė pinigų nenumato. Todėl reikalingos masinės visuomenės informavimo kampanijos ir į tai turi būti investuojama.

Lietuvos žmonių gyvenimo trukmė dabar (75,9 m.) tarp ES šalių – viena trumpiausių (ES vidurkis – 81 m.). Privalome tai pakeisti. Investicijos į žmonių sveikatą – vienos iš svarbiausių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 44 682

Žymos:

Atsiliepimų 16

  1. Tik    -  2020-08-17, 09:06

    Toks PSO ir mūsų valdžios tikslas ir yra – turi daug išmirti.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. žiežula    -  2020-08-17, 10:21

    Socdemas prabilo tik tada, kai ši informacija jau praėjo visus įmanomus aukštus žiniasklaidos hierarchijoje. Iki tol tylėjo… Nors, žinoma, geriau vėliau nei niekada.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Juk    -  2020-08-18, 11:32

      greitai rinkimai, tai dabar pats laikas žaisti gerus ir blogus seimūnus. O iš tikrųjų ar kuriam nors rūpi Lietuvos žmonės?

      Atsakyti į šį komentarą
    • Vincas    -  2020-08-22, 15:20

      Visi gudrus, patenka i seima, smegeneles suminksteja. O tada yra kaip yra.

      Atsakyti į šį komentarą
  3. Laisvė    -  2020-08-17, 17:59

    KAS TIE 700 NELAIMĖLIŲ , KADA GALIMA PASIVOGTI VIRŠ MILIJARDO….TOKS VALDŽIOS BIZNIS… ŽMONIŲ GYVYBĖ , SVEIKATA, SAUGŪMAS ČIA NERUPI NIEKAM…..

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Grabai    -  2020-08-18, 12:12

    mūsų laukia su tokia vyriausybe, bet ne nuo koronos, o nuo nekompetencijos sveikatos srityje. Dabar sirgti elementariai pavojinga. Bet pavojinga sirgti ne korona, nuo kurios jus bandys gelbėti – pavojinga sirgti kitomis ligomis, nuo kurių pagalbos priemonių nebus.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Lina    -  2020-08-21, 23:42

      Visiskai buvo apleisti ligoniai .Per to viruso atidejo mano mamai suntavima kuris buvo butinas.Ir jos mes netekome jai buvo 56 metai baisu galejo dar gyvent.Jokios pakalbos medicina neteikia,lygoniai paliti likimo valiai

      Atsakyti į šį komentarą
      • Vincas    -  2020-08-22, 15:27

        Yra gera rusu patarle, maziau zmoniu daugiau deguones.Tuo principo musu valdzia istikimai ir laikosi.

        Atsakyti į šį komentarą
  5. Ona    -  2020-08-18, 12:35

    Buves jusu ministras V.Andriukaitis nepadare geros sveikatos reformos, o ja kopijavo pagal ES, kai seimos gydytojas tik siuntimus rasineja. O ka bekalbeti apie panaikintus uzkreciamuju ligu skyrius net ir ligonines. Saukstai po pieru tusciai kalbeti.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Vincas    -  2020-08-22, 15:37

      Greit bus nauji rinkimai,ir rinksim 7 Lietuviai 22 partijos.man nuo tokios poilitikos im sukti vidurius;

      Atsakyti į šį komentarą
  6. Laima    -  2020-08-19, 10:10

    Greitbus dar daugiau mirciu nes zmones masiskai prades zudytis…

    Atsakyti į šį komentarą
  7. mintys    -  2020-08-19, 11:59

    Baisu. Baisu susirgti, nes negausi pagalbos jei nesergi kovid-19. Skaudancius dantis pradesim traukti kaip filmuose, mušim su akmeniu ar patys trauksim replemis. Sako nesikreipia del storosios žarnos vežio patikrinimams, o ar gavom siuntimus ir ar prieme. Lengviausia pasakyti kreipesi per velai. Na nežinau man truksta žodžiu. Visi palikti likimo valiai, vyksta žmoniu genocidas. Idomu, kiek dar tai tesis….Visur lietuviai pirmauja alkoholizmas, savižudybes, mirtys ir t.t. Atsiprasau už klaidas, bet kompas sugedes, bet nesusilaikiau neparašiusi☺

    Atsakyti į šį komentarą
  8. Rimas    -  2020-08-20, 21:15

    Esu sirdinkas. Tris infarkai buvo. Pagrindinems vaistam nuemė kopensacija. Db kainuos 50 euru menesiui pas daktarus negaliu papulti nes sveikata blogeja net tel negalima konsultacijos gauti. Rekia menesi laukti kol tel pagydo. Kaip pavizdis as laukia kol numirsiu o parasis kad nuo koronos uzsilenkiau.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Vincas    -  2020-08-22, 15:49

      Nereikia but naiviam kitaip ir nebebus,ejome, ejome ir priejom.mazai plojot ir dainavot medicinai,rezultatas kaip blynas.

      Atsakyti į šį komentarą
  9. Adamkus    -  2020-08-29, 18:33

    Geriau jau carona 19 tegu buna ir serga zmones laisvai nei tokia padetis jos bijant.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...