infa.lt

Baltarusiai ėmė balsuoti prezidento rinkimuose

05 rugpjūčio
07:20 2020
Mitingai palaikantys S. Tichanovskają

youtube stop kadras

Baltarusijos Respublikoje prasidėjo penkių dienų išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose. Jis vyksta tik rinkimų apylinkėse.

Pagrindinė balsavimo diena, kai vyks visuotinis balsavimas, yra nustatyta sekmadienį, rugpjūčio 9 d. Tą pačią dieną bus apibendrinti šių metų rinkimų rezultatai, beprecedentės opozicijos mobilizacijos ir blogėjančių oficialiųjų Minsko ir Maskvos santykių fone.

To priežastimi tapo 33 Rusijos piliečių, kuriuos Baltarusijos valdžia kaltina ketinanti organizuoti riaušes, sulaikymas. Maskva šis sulaikymą buvo pavadinto „spektakliu“ ir pareikalavo išlaisvinti suimtuosius.

Savo kasmetiniame kreipimesi į parlamentą, besibalotiruojantis naujai kadencijai respublikos prezidentas Aleksandras Lukašenka Rusiją pavadino „artimiausia sąjungininke“, skųsdamasis, kad ji „pakeitė broliškus santykius į partnerystę“.

Be Aleksandro Lukašenkos, į aukščiausią valstybės postą pretenduoja dar keturi kandidatai: Svetlana Tichanovskaja, Sergejus Čerečen, Andrejus Dmitrijevas ir Anna Kanopatskaja. Dviems pretendentams – Viktorui Babariko ir Valerijui Cepkalo – nebuvo leista registruotis kandidatais. Be to, pirmasis iš jų yra įkalintas, o antrasis, bijodamas arešto, pabėgo į Maskvą.

Opozicija, remdamasi praėjusių rinkimų stebėjimo patirtimi, tvirtina, kad per ankstyvus rinkimus gali būti padaryta pažeidimų, o balsavimo rezultatai gali būti suklastoti.

„Trimis nelaimingomis mergaitėmis“, kurios nesupranta ką daro, Akeksandras Lukašenka pavadino moterų opozicijos trijulę, kuri stojo į rinkimų kovą Baltarusijoje vietoje iš rinkimų kampanijos pašalintų politikų-vyrų.

Dabartinis prezidentas ne kartą buvo pareiškęs, jog nebijo konkurencijos, tačiau dabar, netikėtą priešininkę Svetlanos Tichanovskajos asmenyje, neturinčią nė mažiausios politinės patirties, yra priverstas vertinti rimtai.

Svetlana Tichanovskaja, kandidatė į Baltarusijos prezidentus:

„Valdžia atsikratė stiprių konkurentų, tačiau ji neatsižvelgė į tai, kad kiekvienas stiprus vyras už savo nugaros turi stiprią moterį”.

Valdžia aiškiai nebuvo pasirengusi tam, kad buvusi mokytoja tikrai pakels Baltarusijos visuomenę – priešrinkiminiai mitingai jai dalyvaujant surenka dešimtis tūkstančių žmonių. Tuo pat metu Tichanovskaja savo pergalės atveju žada surengti naujus rinkimus:

„Mes susivienijome tam, kad Svetlanai Tichanovskajai tapus Baltarusijos Respublikos prezidente, galėtume surengti naujus – sąžiningus, atvirus, skaidrius rinkimus“.

A. Lukašenka šiandien jau nėra toks užtikrintas savo pergale kaip, kad norėtų atrodyti, o opozicija žada nepripažinti rinkimų rezultatų, jei jis laimėtų, nes iš anksto nusiteikusi rinkimų rezultatų klastojimui iš valdžios pusės.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 115

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....