infa.lt

Ramūnas Karbauskis apie sveikatos apsaugos sistemoje išlikusį „Karantiną”, ir tai, kas dėl to „kaltas”

17 liepos
13:30 2020
Ramūnas Karbauskis

Seimo kanceliarijos archyvo nuotr.

Džiugu, kad valstybės vadovai po beveik 4 mėnesių vis tik pamatė, kad jų darbas per visą šį laikotarpį blokuojant sveikatos apsaugos sistemos darbą nebuvo toks, už kurį dalijami pagyrimai.Tiesa – tai nesutrukdė jiems šią savaitę apdovanoti Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Telšių medikų medaliais už pasiekimus stabdant koronaviruso infekciją (ir atsisakant daugumos kitų ligų priežiūros).

Betgi, geriau vėliau, negu niekad, ir šiandien Ramūnas Karbauskis savo Facebook paskyroje paskelbė sekančio turinio tekstą apie sveikatos apsaugos sistemą ir kas kaltas dėl tokios padėties, (beje, prieš tai panašų tekstą (ir kalbą) paskelbė S. Skvernelis):

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šiandien kreipėsi į Lietuvos rajonų merus, ragindamas imtis lyderystės ir užtikrinti sveikatos priežiūros paslaugų teikimą savivaldybėms priklausančiose sveikatos priežiūros įstaigose.

Realybė yra tokia – dalis regionų ligoninių, kurios priklauso savivaldybėms, iki šiol sugebėjo atnaujinti savo veiklą tik labai nedidele apimtimi. Jos suteikia 17, 20 ar 30 procentų, ir vienetai – vos iki 70 proc. suplanuotos paslaugų apimties, nors karantinas Lietuvoje baigėsi jau prieš gerą mėnesį!

Dažnas pacientas negali net prisiskambinti į gydymo įstaigą. Toks elgesys su pacientais, kuriems čia ir dabar reikia pagalbos, yra nežmoniškas. Tai rizika žmonių sveikata bei gyvybe, kuri jokiomis aplinkybėmis negali būti pateisinta.

Šiandien tenka tik apgailestauti, kad merai ir savivaldybių tarybos, tik stebi susidariusią situaciją, nors visi įrankiai pakeisti situaciją jų rankose. Būtent jie, o ne Sveikatos apsaugos ministerija, yra tiesiogiai prieš žmones bei įstatymą atsakingi už savivaldybėms priklausančių gydymo įstaigų veiklą.

Net neabejoju, kad saulėtai vasarai ir atostogoms pasibaigus bei artėjant rinkimams, dėl savo neveikimo puls kaltinti visus, pradedant sveikatos apsaugos ministru, bet tikrai – ne save.

Jei toks sveikatos priežiūros paslaugų teikimo sabotavimas savivaldybėse turi politines priežastis ir yra piktybinis, kai bet kokia kaina siekiama įgelti centrinei valdžiai ir sukelti chaosą sveikatos sistemoje prieš pat rinkimus – tai nedovanotina. Padarysime viską, kad žmonių gyvybe rizikuojančius ir apgailėtinais būdais rinkimuose pergalės siekiančius politikierius (politikais tokių žmonių vadinti negalima) ištiktų pelnytas atpildas už jų pareigų neatlikimą.

Vienydamasis su Sveikatos apsaugos ministro A. Verygos iniciatyva, LVŽS frakcijos ir savo vardu taip pat raginu merus ir savivaldybių tarybas prisiimti atsakomybę už jų teritorijose gyvenančių pacientų sveikatą. Paslaugos privalo būti atnaujintos visa apimtimi ir patenkinti žmonių sveikatos poreikius. Lygiai taip pat prašysiu, kad vienmandatėse rinkti LVŽS frakcijos kolegos jau kitą savaitę susisiektų su savivaldybėmis, kurių teritorijose yra pilna apimtimi paslaugų neteikiančios gydymo įstaigos, ir aiškintųsi situaciją vietoje.

Taip pat tikiuosi, jog tiesiogiai Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžios gydymo įstaigos parodys pavyzdį, kad padėti pacientams netrukdo jokios dirbtinės aplinkybės, juolab apmokėjimas gydymo įstaigoms vykdomas pilna apimtimi, nepriklausomai nuo atliktų paslaugų skaičiaus. Dėl tokio apmokėjimo būdo buvo apsispręsta dėl to, kad karantinas apribojo gydymo įstaigų veiklą ir valstybė turėjo užtikrinti, kad gydymo įstaigos nepristigs lėšų.

Dabar karantinas yra pasibaigęs ir esant dabartinėms aplinkybėms susidaro įspūdis, kad tokia finansavimo sistema, kai neteikiant paslaugų gaunamas atlygis, pradėta naudotis, nes taip yra patogiau. Bet jei ir ši prielaida neteisinga ir jei yra kažkokių mums nežinomų teisinių ar kokių kitų trukdžių, esame pasiruošę nedelsiant surengti Seimo neeilinį posėdį ir tokias priežastis, jei tokios egzistuoja įstatymuose, panaikinti.

O grįžtant prie savivaldybėms pavaldžių gydymo įstaigų problemų – ši apmaudi situacija su pilna apimtimi neatnaujinamu paslaugų teikimu dar kartą patvirtina, kad LVŽS sveikatos reforma, kurią sužlugdė opozicijos priešinimasis bei jai palankus Prezidentės D. Grybauskaitės veto, buvo reikalinga.

Be kita ko, ja buvo siekta regionų ligonines padaryti dvigubo pavaldumo juridiniais asmenimis, pavaldžiais ne tik savivaldai, bet ir centrinei valdžiai. Tai būtų suteikę Sveikatos apsaugos ministerijai daugiau teisių ir tokių atvejai, kaip turime dabar, būtų tapę neįmanomais.

Ramūnas Karbauskis

infa.lt primena, kad sąlygas ir taisykles kaip medikams dirbti (ir kaip nedirbti) – nustatė SAM savo nurodymais. Ir nors karantinas pasibaigęs (oficialiai) yra išlikę nemažai iš jo į ekstremalią padėtį perkeltų ribojančių priemonių, kurias visumoje galima vadinti mišriu karantinu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 352

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Vytas    -  2020-07-17, 16:28

    Ha ha ha, tik ką kitame straipsnyje parašiau, kad jie tuoj suras kaltus ir še tau, jau surado 😀
    Jie nekalti, savivaldybė kalta, kad visoje Lietuvoje neveikia sveikatos paslaugos. O tai kas nurodymus davė gydymo įstaigoms? Kas apmokėjo jų nieko nedarymą? Kas apmokės žmonėms negavusiems medicininės pagalbos kai jiems reikėjo?
    Kas medikams medalius dalino „už pasiaukojamą darbą”? Melagiai!!!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Irutė    -  2020-07-17, 16:32

    Meluoja ir neraudonuoja. Fuuu. Vakar medikams medalius dalino, o šiandien jau sako kad jie nedirba. Tai už ką medalius dalinote ponas Ramūnai?

    Atsakyti į šį komentarą
  3. nesnausk kol nevelu    -  2020-07-17, 22:50

    karbauskis kartu su veriga turi atsakit uz zmoniu mirtis su laiku

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Taigi    -  2020-07-18, 22:27

    Tai viskas tuo ir pasakyta – paslaugų neteikė, kitaip tariant nedirbo, bet atlygį gavo kaip už pilną darbo krūvį, kas gi norėtų pabaigti tokį „fainą” atlyginto tingėjimo procesą?.. Gydytojai šiais laikais degradavę visiškai, mielai atsikratytų pacientų ir siurbtų biudžeto pinigus kaip siurbėlės ir tiek. Žmonių sveikata jiems nerūpi. Rūpi atostogos be pbaigos naudojantis mokesčių mokėtojų pinigais. Be to, galimybės kyšiams susirinkti, kad teiktųsi parodyti „dėmesį” pacientui tampa dar didesnės. Galima suprasti, kad medilų klano atstovų per karantiną nebuvo galima palikti be pinigų, nors jie ir nedirbo. Kiti irgi nedirbo ir gavo išmokas. Bet dabar jau valdžia turėtų staigiai imtis priemonių ir reaguoti – nutraukti finansavimą, nemokėti atlyginimų, nedelsiant, keisti įstatymą, jei reikia. Nes bus tikrai blogai. Be to medikų asociacija taigi konservų paklodė.. tai gali būti, kad čia organizuotas sabotažas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...