infa.lt

Premjeras dėkojo medikams už pasiaukojimą, išgelbėtas gyvybes, sveikatą. Bet ar visiems reikia dėkoti?

10 liepos
21:14 2020
Saulius Skvernelis, premjeras

Facebook nuotr.

Premjeras Saulius Skvernelis Vyriausybėje dalyvavo padėkos pusryčiuose, kurie skirti medicinos darbuotojų pagerbimui.

Pasak premjero, šių metų pradžioje viso pasaulio medikams teko sunkus praktinis Hipokrato priesako: „Visas mano gyvenimas tebūnie skirtas tarnauti žmonijai“ išbandymas. Čia, Lietuvoje, nuo Šiaulių iki Nemenčinės susidūrėme su nematoma pavojinga grėsme, kuri kėsinosi į brangiausią mūsų turtą – žmogaus gyvybę.

„Likimas skyrė Jums būti kovos su naujuoju koronavirusu fronte. Ne visi iš karto buvote aprūpinti apsaugos priemonėmis. Ne iš karto suradome veiksmingiausius metodus. Tačiau Jūs neatsitraukėte! Pervargę po prakaitu persunktais kombinezonais, palikę šeimas, rizikuodami savo pačių sveikata, Jūs vykdėte svarbią misiją. Jūsų dėka žodžiai gydytojas, slaugytojas, greitosios pagalbos vairuotojas, ligoninės valytoja ar valgyklos darbuotojas įgavo daugiau taurumo. Visos Vyriausybės vardu nuoširdžiai dėkoju Jums už Jūsų pasiaukojamą žygdarbį, išsaugotą sveikatą, išgelbėtas gyvybes. Tai Jūsų nuopelnas, kad Lietuva įvardijama tarp sėkmingiausiai pasaulyje COVID-19 suvaldžiusių šalių“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Premjeras akcentavo, kad nematomas priešas dar nėra nugalėtas. COVID-19 vėl plinta ir situacija aplinkinėse šalyse kelia nerimą. Tačiau jis užtikrino, kad kitas viruso bangas pasitiksime geriau pasirengę, apsirūpinę visomis būtinomis priemonėmis. Tai palengvins atsakingą medikų darbą.

S.Skvernelis nuoširdžiai padėkojo dalininkams už nuostabią idėją pagerbti medikus dovanojant jiems savo kūrybą. Milžiniška meno galia stiprina mūsų visų dvasią ir vienybę, padeda išgyventi pačias sunkiausias dienas.

Seimo nario Antano Vinkaus iniciatyva, bendradarbiaujant su dailininkų bendruomene, nutarta prisidėti prie padėkos medikams, kovojusiems ir tebekovojantiems su pandemija. Įvairių kartų tapytojai, grafikai, akvarelių liejikai – Lietuvos dailininkų sąjungos kūrybinės grupės „Individualistai“ nariai – medikams įteikė autorinius darbus. Prie šios padėkos prisidėjo 31 dailininkas, tad buvo atrinkti daugiausiai prie COVID-19 suvaldymo prisidėję medikai iš visos šalies ligoninių.

infa.lt primena, jog vien pagal žinomus faktus daug žmonių negavo medicininės pagalbos tada, kai jos labiausiai reikėjo. O kiek tokių, dėl kurių niekas nesiskundė? Pagal žiniasklaidoje aprašytus atvejus pagalbos negavo nepriimta į gimdymo namus būsimoji motina, nes personalas bijojo koronaviruso (nenustatyto), kitas atvejis, kai prie ligoninės durų mirė greitosios atvežtas pacientas, kuriam tie premjero išgirtieji medikai net nesiteikė atidaryti durų – greitosios pagalbos kolektyvas už ligoninės durų kovojo iki galo už žmogaus gyvybę, tuo tarpu, kai „pasiaukojantys” medikai drebėjo užsibarikadavę kaip tvirtovėje ligoninėje. Vėliau jų vadovybė pasakojo, kad medikai pasielgė teisingai ir nenusižengė instrukcijai.

Buvo net tokių, žiniasklaidos aprašytų atvejų, kai sužeistą žmogaus akį gydė ne medikai, o paprastas suvirintojas, nes ligoninės dievgojosi neturinčios specialistų ir šiaip negalinčios priimti žmogau siš gatvės (pagal instrukcijas).

Ir tokių atvejų karantino laikotarpiu buvo tikrai nemažai. Štai alkas.lt aprašo faktiški klasikinį atvejį apie paliktą be pagalbos kritinės būklės pacientę, kuriai buvo diagnozuotas Covid-19.

Daugybė žmonių negavo būtinosios pagalbos ir tik D-vas težino kiek dėl to sutrumpėjo jų gyvenimas. Ir tai vyko sistemiškai, SAM nurodymu nepriimti pacientų ir nevykdant planinių operacijų, neatliekant būtinų procedūrų, kur būtų reikalingas tiesioginis gydytojo-ligonio kontaktas.

Niekas iki šiol tiksliai nežino nuo ko mirė daugiau žmonių – ar nuo koronaviruso ar nuo to, kad koronaviruso pretekstu žmonės negavo būtinosios pagalbos.

Ar tą galima vadinti pasiaukojimu? Ar sąžininga giedoti ditirambus visiems medikams ir medicinos sistemai, kai žinomi (ir dar nežinomi) tokie atvejai?

O juk visi tie žmonės mokėjo PSD mokesčius, išlaikė sveikatos sistemą, kuri į juos spjovė SAM nurodymu.

Šiandien SAM dalija pagyrimus tiems, kas klusniai vykdė jos instrukcijas.

Bet ar tokia jos funkcija? Kur rūpestis tais, kurie išlaiko ją pačią ir visą šalies sveikatos sistemą?

Ir dar – nuo koronaviruso jokių vaistų ar veiksmingų priemonių nėra. Kokis tad funkcijas vykdė medikai atsisakę įprastų procedūrų ir paslaugų eiliniams pacientams? Ką ir kuo jie gydė?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 96

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....