Jautienos, vabzdžių ar sojos kepsnys: Vokietijos federalinės aplinkos agentūros atliktas tyrimas parodė, kurie maisto produktai gali geriausiai sumažinti šiltnamio dujų išsiskyrimą“, – rašo vokiečių žurnalas „Der Spiegel”.
Nuo 1990 m. pasaulinis mėsos suvartojimas išaugo beveik dvigubai – iki daugiau nei 320 milijonų tonų. Jei tendencija išliks, per artimiausius tris dešimtmečius mėsos suvartojimas išaugs dar 85%. Tuo pat metu mėsos gamybai naudojama apie 70% žemės ūkio naudmenų, kas JT apskaičiavimu išmeta į aplinką apie penktadalį žmonių veikla pagaminamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų.
Remiantis tyrimu, gaminant mėsą pakeičiančius augalinius produktus, gali išsiskirti mažiau nei dešimtadalis mėsos gamyboje susidarančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Taip pat kelis kartus sumažinamas vandens ir ploto auginimui sunaudojimas”, – rašo leidinys.
Tad, gaminant vieną kilogramą sojos pagrindu pagamintą mėsos pakaitalą, išsiskiria 2,8 kg šiltnamio efektą sukeliančių dujų, gaminant kiaulieną – 4,1 kg, paukštieną – 4,3 kg, o jautienai pagaminti išsiskiria apskritai – 30,5 kg”.
Norint maitintis sveikai ir subalansuotai, „EAT-Lancet“ komisija rekomenduoja per metus suvalgyti ne daugiau kaip 15 kg mėsos vienam asmeniui. Tuo tarpu, pavyzdžiui, Vokietijoje mėsos suvartojimas žymiai viršija šį skaičių ir siekia apie 60 kg.
Didžiausią problemą susijusią su augalinių mėsos pakaitalų naudojimu, žinyba mato tame, kad gyventojai to tiesiog nenori, ir politikos apibrėžtose sąlygose sąlygas.” Kol maisto kainos neatspindės jų daromos žalos aplinkai, žmonės dar ilgai pirmenybę teiks kepsniui o ne šniceliui iš sojos”, sako aplinkos apsaugos agentūros pirmininkas Dirkas Messneris.
„Vabzdžių pagrindu pagamintų mėsos pakaitalų poveikis yra šiek tiek blogesnis nei augalinių produktų, tačiau jų ekologinis balansas vis tiek yra geresnis nei jautienos, kiaulienos ir vištienos, nes vabzdžiai pašarus naudoja efektyviau. Tyrimo duomenimis, pagamintas vienas kilogramas mėsos pakaitalo iš vabzdžių, išskiria 3 kg šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Sunku įvertinti, ar vabzdžių „mėsa“ yra sveikesnė, joje dažnai yra daugiau baltymų nei įprastoje mėsoje, taip pat kyla pavojus alergiškiems žmonėms“, – rašo „Der Spiegel“.
→ PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai. → Naujienlaiškis