infa.lt

Premjeras tikisi su Vokietijos pagalba išspręsti Astravo AE keliamus iššūkius, nors ES faktiškai jau apsisprendė

01 liepos
15:40 2020

Astravo AE

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis Vyriausybės vardu pasveikino Vokietijos federalinę kanclerę Angelą Merkel, nuo liepos 1 dienos Vokietijai perimant pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai.

Pasak premjero, Europos Sąjunga įžengė į išbandymų ir naujų galimybių laikotarpį. Koronaviruso pandemija išryškino tarpusavio solidarumo ir skubių Europos Sąjungos veiksmų svarbą. Europos Komisijos pasiūlytas ekonominis atsakas, susidedantis iš daugiamečio biudžeto pasiūlymo ir ekonomikos gaivinimo plano, turi mažinti ekonominio išsivystymo atotrūkį tarp valstybių narių, skatinti jų ekonominę raidą, taip pat žaliąją bei skaitmeninę transformaciją mūsų žemyne.

Išreikšdamas paramą Vokietijos lyderystei šiais ir kitais Lietuvai ir Europos Sąjungai svarbiais klausimais, premjeras pabrėžė, kad Lietuva išliks artima Vokietijos partnerė euro zonoje, stiprinant vidaus rinką, taip pat siekiant konsensuso dėl Mobilumo paketo, kurio dalis nuostatų diskriminuoja daugelio valstybių narių vežėjus ir kenkia mūsų bendriems tikslams klimato srityje.

Lietuvos Vyriausybės vadovas pabrėžė įsipareigojimus įgyvendinti strateginius europinės infrastruktūros projektus be vėlavimų ir pakvietė Vokietijos bendroves aktyviai dalyvauti įgyvendinant projektą „Rail Baltica“. „Rail Baltica“ geležinkelį Lietuvoje siekiama nutiesti iki 2026 m.

Laiške taip pat pažymima, jog išskirtinę geopolitinę reikšmę turi Baltijos valstybių elektros sistemų sinchronizavimas su kontinentinės Europos sistema, kurį siekiama užbaigti iki 2025 m. Šiuo metu būtina tvirta Europos partnerių parama, kad šiuo kritiniu projektui laikotarpiu neatsirastų trečiųjų šalių inicijuojamų kliūčių.

S. Skvernelis išsakė didelį nerimą, kad ant Europos Sąjungos išorės sienos, pažeidžiant tarptautinius susitarimus, Baltarusijoje statoma Astravo atominė elektrinė, į kurią visiškai neseniai buvo pristatytas branduolinis kuras. Todėl svarbu tvirta ir aiški žinia Baltarusijos vadovybei, kad Europa nepritaria nesaugios Astravo AE veiklos pradžiai, kol nebus įgyvendinti visi svarbiausi saugos reikalavimai, ir nepirks joje pagamintos elektros. Didžiulį nerimą kelia Baltarusijos delsimas įgyvendinti rekomendacijas, kurias pateikė Europos Komisijos ir Europos branduolinės saugos reguliavimo institucijų grupės (ENSREG) tarptautiniai ekspertai.

Anot premjero, negalima leisti, kad, importuodamos Astravo AE gaminamą elektros energiją, Europos Sąjungos valstybės narės suteiktų ekonominį pagrindą šiame projekte toliau didinti pažeidimų mastą. S. Skvernelis paprašė A. Merkel paramos užtikrinant maksimalų Europos Sąjungos institucijų įsitraukimą, kad konkrečiais veiksmais būtų užtikrintas šios elektrinės saugumas.

Laiške Ministras Pirmininkas padėkojo kanclerei už Vokietijos vadovaujamo NATO priešakinių pajėgų bataliono Lietuvoje veiklą, taip pat aukštai įvertino Vokietijos pastangas stiprinant transatlantinius ryšius ir siekiant išlaikyti JAV karinį buvimą Europoje. Anot premjero, „Europos Sąjunga gali svariai papildyti NATO tokiose srityse kaip karinis mobilumas arba civilinis krizių valdymas“.

Vyriausybės vadovas išreiškė įsitikinimą, kad Vokietijos pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai suteiks reikalingą postūmį Sąjungos raidai artimiausiais metais.

infa.lt komentaras:

Jau vakar parengėme medžiagą, kurioje EK aiškiai išreiškia savo poziciją ieškant kompromiso dėl elektros energijos pirkimo iš trečiųjų šalių klausimu. Nei Estija, nei Latvija nenori palaikyti Lietuvos pozicijos šiuo klausimu, kaip, beje ir pati Europos Komisija su Ursula von der Leyen priešakyje. Todėl keistai skamba S. Skvernelio skelbiamos viltys, kad Vokietija galėtų padėti palaikydama Lietuvos poziciją, kai EK pirmininkė ir atstovauja Vokietijos poziciją, o ji yra jau pakankamai aiškiai išsakyta – tai kompromisas. Straipsnis apie tai žemiau:

ES pasiūlė Baltijos šalims kompromisą dėl Astravo AE energijos pirkimo

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 77

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...