infa.lt

Donaldas Trampas pasirengęs panaudoti kariškius, pasinaudojęs „Įstatymu apie sukilimus“

05 birželio
07:17 2020
Kovotoja prieš rasizmą

REUTERS

JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) yra pasirengęs panaudoti įprastą armiją riaušių malšinimui, kurios kilo šalyje protestuojant „už juodųjų teises“. Pasak Baltųjų rūmų atstovės spaudai Kaley Mackenani, prezidentas „turi išimtinę teisę pasinaudoti sukilimo aktu“ ir „prireikus jį taikyti“.

1807 m. Federalinis įstatymas leidžia ypatingomis aplinkybėmis prezidentui naudoti ginkluotąsias pajėgas ir perduotą federaliniam pavaldumui nacionalinę gvardiją šalies viduje, siekiant užgniaužti pilietinius neramumus, sukilimus ir maiškus. Įstatymas paskutinį kartą buvo taikomas 1992 m. riaušių Los Andžele metu.

Savo ruožtu Pentagono vadovas Markas Esperis pasisakė prieš tokią priemonę. „Kariuomenę naudoti teisėsaugos vaidmenyje galima kraštutiniais, skubiausiais ir sunkiausiais atvejais. Dabar tokios situacijos neturime”, – sakė jis.

Tokie gynybos ministro pareiškimai pasipiktino D.Trampą ir Baltųjų rūmų pareigūnus, o taip pat sukėlė abejones dėl tolesnių Esperio galimybių ir toliau eiti savo pareigas. Paklausta apie galimą Pentagono vadovo atsistatydinimą, Kaley Mackenani pažymėjo: „Šiuo metu ministras Esperis vis dar yra ministras Esperis“. Šis sausas komentaras sustiprino įtarimus, kad artimiausiu metu prezidentas paprašys gynybos sekretoriaus atsistatydinti.

Tuo tarpu dėl afroamerikiečio George Floyd mirties nuo policininkų rankos kilusių protestų metų sulaikytų asmenų skaičius viršijo 10 tūkstančių. Didžioji dalis sulaikymų – ketvirtadalis – sulaikyta Los Andžele, kur jau parėjo ir žydų pogromų banga, apsiėjusi be žmonių aukų, tačiau kurių metu nuo kovotojų „prieš rasizmą“ rankų nukentėjo žydų sinagogos, buvo išplėštos košerinės parduotuvės, o ant maldos namų buvo išpiešti įžeidžiantys žydus užrašai (Fuck Israel) ir nepamirštant paminėti palestiniečių laisvių „Free Palestine“.

Taip pat nukentėjo keletas košerinių restoranų ir kepyklų, iš kurių „antifašistai“ išnešė viską, ką sugebėjo, rašo Izraelio 9 kanalas. Nepagailėjo ir vaistinių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 110

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....