infa.lt

Telefonas su QR kodu pakeis maskviečiams įprastą pasą

28 gegužės
08:28 2020
Mergina su telefonu

© Arvydas Daunys | infa.lt

Nuo gruodžio 1 d. Maskva gali pradėti eksperimentą pakeisti įprastus pasus skaitmeniniais – jų vaidmenį atliks programa „Mobilusis identifikatorius“. Programa sugeneruos QR kodą, kuris gali būti pateiktas išmaniajame telefone, o ne pase, visur, kur jis šiuo metu naudojamas – pradedant bilietų į lėktuvų vidaus reisus ar traukinius pirkimu, alkoholio ir cigarečių pirkimu, taip pat norint patekti į pastatus su kontroliuojamu įėjimu.

Pasak Ryšių ministerijos planų, pasirengimas pradėti naudoti mobilųjį identifikatorių turėtų prasidėti liepos 1 d., O pirmasis programos suaktyvinimas – gruodžio 1 d. išplaukia iš darbinės įstatymo projekto versijos, su kuria susipažino „Vedomosti“.

Kad programa veiktų, jos naudotojas turės prisiregistruoti daugiafunkciniame centre (MFC). Tam reikės paskyros Vieningoje identifikavimo ir autentifikavimo sistemoje (ESIA) – jis turės pateikti biometrinius duomenis MFC. Paso duomenys ir biometriniai duomenys bus išsiųsti Vidaus reikalų ministerijai, naudotis papildiniu bus galima tik praėjus patikrinimą šiame departamente. Tai turėtų būti daroma ne ilgiau kaip keičiant ar išduodant paprastą pasą (įstatymas nustato 10 dienų laikotarpį).

Po to naudotojas, pateikdamas pajamų mokesčio deklaraciją (3-NDFL), kreipdamasis į policiją ar patvirtindamas amžių perkant alkoholį ir cigaretes, įsigyant oro ir traukinių bilietus vidaus susisiekimams, galės pateikti QR kodą iš aplikacijos. Net bus galima išmanųjį telefoną pristatyti apsaugos darbuotojams įstaigose, turinčiose įėjimo kontrolę. QR kodas bus nuskaitomas, projekto kūrėjų sumanymu.

Esant patobulintam kvalifikuotam elektroniniam parašui, mobiliojo identifikatoriaus naudotojo galimybės padidės. Pavyzdžiui, naudojantis programa bus galima gauti išrašus iš Vieningo valstybinio nekilnojamojo turto registro (USRN), registruoti IP, o taip pat sudaryti automobilių pirkimo-pardavimo sandorius, paaiškinama vyriausybės nutarimo projekto priede.

Taip pat „Mobilusis identifikatorius“ leis darbdaviams sudaryti darbo sutartis su darbuotojais elektronine forma.

Naudojimasis programa neatmeta teisės naudotis pasu. Atsakomybė už saugą duomenų, susijusių su programos naudojimu, įskaitant duomenis, naudojamus programai pasiekti, tenka naudotojui, rašoma įstatymo projekte.

Tuo tarpu Interneto tyrimų instituto generalinė direktoriu Karenas Kaszarianas „Vedomosti“ teigė netikinti greitu tokios sistemos startu, nes esama infrastruktūra nėra pasirengusi įdiegti Rusijoje mobilųjį identifikavimą.

Mobilioji identifikacija, arba „Mobile-ID“, yra standartizuotas sprendimas duomenų saugojimui telefone, kurį sukūrė tarptautinė asociacija GSMA, tačiau jis negali dirbti be SIM kortelių su saugia kriptografija, sako ji. Anot Kazariano, tokių SIM kortelių, kurios atitiktų Rusijos standartus, nėra ir nežinoma, kada jos pasirodys.

Ukrainos skaitmeninis pasas, visiškai pakeičiantis popierinį, nuo balandžio 22 dienos visiems gyventojams piliečiam tapo prieinamas naudojant specialų papildinį.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 84

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....