infa.lt

Šaltasis karas 2.0: JAV ir sąjungininkės ruošiasi susiėmimui su Kinija ir Rusija

19 gegužės
08:30 2020

REUTERS

Šiandien viskas vyksta pagal tą patį standartinį modelį kaip ir šaltasis karas, kuris tęsėsi nuo 1945 m. iki devintojo dešimtmečio pabaigos, rašo wionews.com

Dabar Amerika imasi Kinijos ir verbuoja sąjungininkus. JAV sąjungininkė Australija aktyviai juda link santykių su Kinija nutraukimo, dėl to bus sutrikdyti visi prekybos ryšiai, nors Kinija yra didžiausia Australijos eksporto rinka.

Kinijos rinkai tenka 30 procentų Australijos eksporto, tai sudaro beveik 7 procentus jos BVP. Kinijos studentai ir turistai į Australiją atvežą daug pinigų. Kinija naudojasi visais savo svertais. Šiuo metu ji uždraudė jautienos ir miežių importą iš Australijos po to, kai ministras pirmininkas Scottas Morrisonas pareikalavo ištirti koronaviruso protrūkio priežastis.

Tačiau Australija demonstruoja tvirtumą ir nežada trauktis. Taip pat Japonija, kelianti statymus. Japonijos kabineto generalinis sekretorius kalbėjo apie uigūrus Kinijoje.

Japonijos lyderis savo kalbos spaudai metu buvo paklaustas apie uigūrus. Yoshi Hide Suga teigė, kad Tokijas atidžiai stebi situaciją Kinijoje. Japonija deda dideles pastangas, kad patrauktų iš Kinijos savo verslo įmones.

Prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) yra žinomas dėl savo staigių nuomonės pokyčių, tačiau jau keletą dienų jis atvirai puola Kiniją. Ketvirtadienį, interviu metu JAV prezidentas pagrasino nutraukti diplomatinius santykius su Kinija. Trampas apkaltino Kinijos vyriausybę platinant virusą ir pareiškė nenorintis kalbėtis su prezidentu Xi Jinpingu.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas pateikė santūrų atsakymą, tačiau jis, regis, prarado savitvardą, kai su neslepiamu priešiškumu paminėjo Taivaną.

Neseniai JAV valstybės sekretorius Mike Pompeo surengė vaizdo konferenciją su septynių šalių užsienio reikalų ministrais. Jo idėja buvo pritraukti juos į savo pusę konfrontacijoje su Kinija. Renginyje dalyvavo Indijos užsienio reikalų ministras S. Jaishankar. Tarp kitų dalyvių buvo Izraelis ir Pietų Korėja.

Pranešama, kad derybos truko 75 minutes, o JAV daugiausia dėmesio skyrė tam, kad Kinija užmokėtų restruktūrizuodama tiekimo grandines ir silpnindama savo dominavimą pasaulinėje prekyboje.

Konfrontacija gali sustiprėti pirmadienį, kai PSO nariai susitiks Pasaulio sveikatos asamblėjoje, kuri vyks vaizdo konferencijos būdu. Konferencija susijusi su koronaviruso pandemija.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 305

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...