infa.lt

ES skambina pavojaus varpais: LGBT asmenų diskriminacija sąjungoje vis dar aukšta

18 gegužės
09:12 2020
LGBT atstovų šokis mitingo metu

LGBTI atstovų šokis mitingo prie LRT metu – niekas nediskriminavo, tik policija išlydėjo šokėjas (-us) už mitingo ribų, kaip trukdančias (-ius) renginiui. Ir tai vyko „netolerantiškoje” Lietuvoje.

Naujausia apklausa nustatyta, jog tarp Europoje gyvenančių lesbiečių, gėjų, biseksualių, translyčių ir interseksualių asmenų (LGBTI), kaip ir anksčiau tvyro aukštas baimės, smurto ir diskriminacija lygmuo, praneša euronews.

ES agentūra Fundamentalių teisių klausimais, 2019 m. apklausė beveik 140 000 respondentų ir nustatė, kad kas penktas LGBT respondentas jaučiasi diskriminuojamas darbe, o daugiau nei kas trečias jautėsi „diskriminuojamas išeidamas valgyti, gerti ar pabendrauti“.

„Nepaisant svarbių žingsnių į pažangą už LGBTI+ žmonių lygybę Europos Sąjungoje per pastaruosius metus, LGBTI+ žmonės vis dar praneša apie aukštą diskriminacijos lygį“, – praėjusią savaitę paskelbtame pranešime sakė Europos Komisijos narė Helena Dalli.

Tyrimas buvo atliekamas tą pačią savaitę kaip ir pažymima Tarptautinė diena prieš homofobiją, transfobiją ir dvifobiją.

Tarptautinė diena, kasmet minima gegužės 17 d., pažymi tą dieną, kai 1992 m. Pasaulio sveikatos organizacija homoseksualumą išbraukė iš psichikos sutrikimų sąrašo.

Šeštadienio vakarą Europos Komisijos pastate Briuselyje iškelta vaivorykštės spalvų vėliava ta dienai paminėti.

Tačiau daugelis Europos žmonių, identifikuojantys save kaip LGBT, ir toliau jaučiasi diskriminuojami, tvirtina euronews.

FRA apklausoje, pavadintoje „Ilgas kelias į LGBTI lygybę“ nustatyta, kad šeši iš dešimties respondentų teigė vengiantys laikyti partnerį už rankos viešumoje.

Apklausa nustatė, kad vienas iš penkių trans ir intersex žmonių patyrė fizinę ar seksualinę prievartą, kas yra dvigubai daugiau nei tarp kitų LGBTI grupių.

Nelygios teisės Europos Sąjungoje

Vis dar yra keletas ES šalių, nepripažįstančių gėjų santuokų ar pilietinių sąjungų, įskaitant Bulgariją, Rumuniją, Vengriją, Lietuvą, Latviją, Slovakiją ir Lenkiją, demaskuoja atsilikėles apklausos rengėjai.

Vengrija šią savaitę turėtų balsuoti dėl įstatymo projekto, vadinamo 33 skyriumi, pagal kurį asmens lytis turėtų būti registruojama gimimo metu registre.

Daugelis žmogaus teisių organizacijų pradėjo kampaniją #Drop33, siekdamos paskatinti Vengriją nebalsuoti dėl įstatymo, kuris neleistų transseksualiems žmonėms pripažinti savo tos lyties, kurios jie jaučiasi esą.

„Ponas Orbanas planuoja panaikinti #trans žmonių teisinį pripažinimą. Tai būtų ir žmogaus teisių pažeidimas, ir europietiškų vertybių paneigimas!

Parodykite savo solidarumą su #LGBT žmonėmis”, – Twitter socialiniame tinkle rašė Cécile Coudriou, Prancūzijos „Amnesty“ prezidentas.

Keliose Europos šalyse sekmadienį buvo populiarios tokios grotažymės kaip #homofobija, #May 17 ir #IDAHOTB.

Per daug LGBTI žmonių ir toliau gyvena šešėlyje, bijodami būti išjuokti, diskriminuojami ar net užpulti.

Nors kai kurios šalys padarė pažangą LGBTI lygybės srityje, mūsų apklausos rezultatai rodo, kad apskritai realios pažangos padaryta per mažai, todėl daugelis LGBTI asmenų yra pažeidžiami. “, – sakė ES Fundamentalių teisių agentūros vadovas Michaelas O’Flaherty.

Teisių agentūra šalims rekomendavo sukurti nulinio smurto prieš LGBTI bendruomenę toleravimo kultūrą ir padėti valdžios institucijoms skatinti pagarbą „tokiose vietose kaip mokyklos, biurai ir viešosios erdvės“, kad žmonėms nereikėtų slėptis.

infa.lt komentaras:
Žurnalistas Andrius Tapinas sureagavo į šios apklausos rezultatus, kaip visada, aktyviai-pilietiškai bei atsakingai – pasipuošęs savo nuotrauką Facebook atitinkama jo įsitikinimams palaikomąja LGBTI atributika ir prierašu, nepaliekančiu jokių abejonių, jog jis yra už toleranciją ir lygias teises, kaip beje, ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius:

Remigijus Šimašius

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 381

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Tolerastiška kava    -  2020-05-19, 23:57

    1. Vienas kolega darbe turi keistą įprotį – piltis sau šlapimą į kavą.
    Kolegos stebisi, bet tyli, nieko nesako. Tai vadinama tolerancija.
    2. Keistasis kolega kaišioja kitiems savo puodelį, įkyriai siūlydamas paragauti.
    Bendradarbiai atsisako. Jie išvadinami atsilikusiais runkeliais, bijančiais naujovių.
    3. Keistasis kolega ima pilti šlapimą į bendrą kavinuką.
    Bendradarbiai pradeda piktintis. Jie išvadinami homofobais ir lygių teisių pažeidėjais.
    4. … …
    5. … … … …
    6. Priimamas įstatymas, kad kavą su šlapimu gerti privaloma. Nepaklūstantys persekiojami. Normalios kavos gėrimas tampa nelegalus ir įmanomas tik pogrindyje.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....