infa.lt

Pasaulyje jau verda pikti ginčai dėl to, kam pirmiesiems teks vakcina nuo Covid-19, kurios net nėra

15 gegužės
13:30 2020

„Sanofi Pharmaceutical Corporation“ skirs potencialią „Covid-19“ vakciną prioritetine tvarka Jungtinėms Valstijoms, jei Europos Sąjunga neparodys „tokio paties efektyvumo“ finansuodama jos plėtrą, gegužės 14 d. sakė įmonės Prancūzijoje atstovas Olivier Bogillot, praneša prancūzų challenges.fr portalas.

Išvakarėse bendrovės generalinis direktorius Paul Hudson jau pažymėjo, kad būsimoji vakcina į JAV pateks prioritetu, nes JAV valdžios institucijos teikė finansinę paramą „Sanofi“ tyrimams. Jis patikslino, kad kalbant apie pirmenybę turima omenyje kelios dienos ar savaitės.

„Sanofi“ reikalauja Europos paramos

Po pakartotinių klausimų apie nelygybę tarp JAV ir ES paskirstant vakciną, Prancūzijos „Sanofi“ biuro vadovas susilaikė nuo aiškaus paneigimo, tačiau pažymėjo, kad preparatas galiausiai bus prieinamas visiems.

„Tikslas yra, kad vakcina būtų vienodai prieinama JAV, Prancūzijoje ir Europoje“, – patikino jis.

„Kad ir kaip būtų, tai bus įmanoma tik tuo atveju, jei europiečiai dirbs taip greitai kaip amerikiečiai“.

„Amerikos vyriausybė labai greitai sutelkė finansinius išteklius“, – pabrėžė jis ir pridūrė, kad amerikiečiai yra pasirengę skirti kelis šimtus milijonų eurų.

Tuo pat metu „mes vis dar deramės su Europos valdžios institucijomis (…) ir kai kuriomis ES valstybėmis, ypač su Prancūzija ir Vokietija, kad paspartintume šį klausimą“, – sakė jis, pareiškęs, kad kalba eina apie reguliavimo procedūrų supaprastinimą.

Prancūzijos ir Europos valdžios institucijų reakcija

„Vakcinai neturėtų būti taikomi rinkos įstatymai“, – ketvirtadienio popietę sureagavo Eliziejaus rūmai. Emmanuelį Macroną supykdė žinia, kad farmacijos kompanija „Sanofi“ aptarnaus JAV prioriteto tvarka, jei bus sukurta vakcina nuo COVID- 19, ir pakartojo, kad vakcina neturėtų paklusti rinkos įstatymams.

„Pastaraisiais mėnesiais dedamos pastangos rodo, kad ši vakcina turi tapti visuotine visuomenės nuosavybe, nepavaldžia rinkos įstatymams“, – teigė prezidento administracija ir pridūrė, kad valstybės vadovas „Sanofi“ vadovybę priims kitos savaitės pradžioje.

Valstybės sekretorė Agnes Pannier-Runacher ketvirtadienį galimą amerikiečių prioritetą pavadino „nepriimtinu“.

Kalbėdamasis su Sanofi prezidentu, ministras pirmininkas Edouard Philippe pareiškė, kad „visiems vienoda galimybė skiepytis nėra diskusijų objektas“.

Direktorių valdybos vadovas Serge’as Weinbergas „man pateikė visas būtinas garantijas dėl galimos Sanofi vakcinos platinimo Prancūzijoje“, – „Twitter“ patikino ministras pirmininkas.

Prieiga prie vakcinos nuo koronaviruso turėtų būti „vienoda ir universali“, – sakė Europos Komisija ketvirtadienį po to, kai „Sanofi“ paskelbė apie pirmųjų siuntų tiekimą JAV.

„Vakcina nuo„Covid-19 “turėtų būti visuomeninis gėris, esantis visiems vienodai prieinamas“, – sakė Europos Komisijos atstovas Stefan de Keersmaecker.

„Kadangi šis virusas yra paplitęs visame pasaulyje, mums labai svarbu, kad būtų dirbama pasauliniu lygiu“, – pridūrė jis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 164

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...