infa.lt

Nauja politinė jėga renka parašus Seime ir kreipsis į Konstitucinį teismą dėl dirbančiųjų diskriminavimo

06 gegužės
18:55 2020

Konstitucinis teismas

Šiandien Seime vykusios spaudos konferencijos metu, jau prieš kurį laiką apie bendrus politinius planus pranešę – Seimo narys, politinės partijos Tvarka ir Teisingumas pirmininkas Remigijus Žemaitaitis, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pirmininkas Artūras Zuokas bei visuomeninio politinio judėjimo “Pirmyn, Lietuva” pirmininkas Artūras Paulauskas pristatė savo poziciją dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą dėl subsidijų dydžių skirtumo dirbantiems savarankiškai ir dirbantiems pagal darbo sutartis.

“Praėjusią savaitę aš, kartu su savo kolega Seimo nariu Kęstučiu Bartkevičiumi parengėme įstatymo projektą, kurio pagrindinis siūlymas buvo suvienodinti subsidijas tiek dirbantiems savarankiškai, tiek dirbantiems pagal darbo sutartis. Seimas, deja, tam nepritarė. Dėl ko, mes kartu su kolegomis nusprendėme kreiptis į Konstitucinį teismą. Seime inicijuosime Seimo narių parašų rinkimą”, – sakė Seimo narys, politinės partijos Tvarka ir Teisingumas pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

Naujos politinės jėgos lyderiai teigia, kad šiuo metu dirbantys savarankiškai yra akivaizdžiai diskriminuojami lyginant su dirbančiais pagal darbo sutartis.

“Aš tik noriu priminti, kad ankstesnės krizės metu priimti sprendimai vėliau taip pat patyrė Konstitucinę eskpertizę ir daugelis jų buvo pakeisti arba pripažinti neteisėtais. Visi šalies piliečiai pandemijos metu vienodai patiria įvairius nepatogumus. Kaip mes matome iš priimtų įstatymų – Seimas dirbančiuosius skiria į dvi kategorijas – nustatydamas skirtingą kompensacijos dydį.

Daugiau kaip 200 tūkstančių žmonių Lietuvoje dirbančių savarankiškai gauna ženkliai mažesnę kompensaciją, kuri sudaro 257 eurus, kai tuo tarpu dirbantiems pagal darbo sutartį garantuojamas minimalus atlygis, kuris šiuo metu yra 607 eurai. Ta pinigų suma, kuri šiandien skiriama dirbantiems savarankiškai tik dar kartą parodo neigiamą mūsų valstybės požiūrį į šią kategoriją. Šie žmonės yra patys atsakingi už save, už savo darbą, už savo pajamas.

Šiandien aš noriu ypač pabrėžti Konstitucinę teismo praktiką, kur aiškiai apibrėžta, kad Konstitucinis asmens lygybės principas yra vienas iš svarbiausių Konstitucijos principų ir jo turi būti laikomasi ne tik leidžiant įstatymus, bet ir juos taikant. Todėl mūsų supratimu tiek Vyriausybė tiek Seimas savo sprendimu padarė didelę klaidą nevienodai kompensuodamas atsiradusias neigiamas pasekmes. Kaip žinome Seimas atmetė siūlymą įtraukti Remigijaus Žemaitaičio ir Kęstučio Bartkevičiaus pateiktą įstatymo pataisą į  darbotvarkę.

Argumentai – neaiškūs, todėl lieka kelias surinkti mažiausiai 29 Seimo narių parašus ir kreiptis į Konstitucinį teismą, ką mes ir darysime. Jeigu Konstitucinis teismas nutars, kad Užimtumo įstatymo 5 straipsnis yra diskriminacinis, pažeidžiantis asmens lygybės principą – savarankiškai dirbantys asmenys turėtų galimybę gauti kompensacijas.”, – teigė Artūras Paulauskas.

Vasaros pradžioje apie bendrą partijos Laisvė ir Teisingumas suvažiavimą pranešantys lyderiai negaili kritikos Vyriausybės siūlymui dėl vienkartinių išmokų senjorams.

“Šalies ekonomika turi būti gaivinama, o ne stabdoma. Jokia paslaptis, kad dabar Vyriausybės parama verslui – vėluoja. Maža to – yra apkrauta biurokratinėmis procedūromis. Todėl šiandien dirbantieji, kurie yra praradę galimybę dirbti, neturi pajamų. Ir vietoj to, kad Vyriausybė prieš rinkimus papirkinėtų senjorus – šiuos pinigus turėtų nukreipti į grupes, kurioms tie pinigai šiuo laikotarpiu – gyvybiškai svarbūs.

Noriu pabrėžti, kad per karantiną labiausiai nukentėjo – dirbantys asmenys ir įmonės iš kurių buvo atimta galimybė dirbti. Per karantiną senjorai pensijas gavo laiku. Tas pats su valstybės tarnautojais. Savo atlyginimus jie gavo, o kai kurie gaus ir premijas. Dirbančioji Lietuvos dalis dėja tokios prabangos neturi. Tie žmonės galvoja, kaip išgyventi. Taigi Vyriausybės siūlymas dėl 200 eurų vienkartinės išmokos senjorams yra paprasčiausiai nesąžiningas prieš dirbančios Lietuvos dalį, kurie dirba ir rizikuoja.

Šiandien ko reikia mažiausiai – priešinti visuomenę, t.y. senjorus ir dirbančius asmenis. Laisvė ir Teisingumas, žinoma, pasisako už tai, kad pensijos turėtų būti didinamos, tačiau tai turėtų būti daroma nuosekliai, o ne vienkartinėmis išmokomis prieš rinkimus. Šiandien turime koncentruotis į tai, kad šalies žmonės galėtų daryti tai, ką jie moka geriausiai – dirbti ir kurti“, – teigė Artūras Zuokas.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 129

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. regis    -  2020-05-06, 19:04

    Gražu, trys klounai vadinami politinė jėga 😀 Bet vardan juoko – kodėl gi ne? Žmonėms ir pasilinksmint reikia. Čia dar vienintelį, kurį galime politine jėga vadint yra Zuokas, visus kitus tik klounais iš sudegusių teatrų.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....