infa.lt

S. Skvernelis: siena tarp Baltijos šalių bus atidaryta jų piliečiams

06 gegužės
12:35 2020
Šiandien Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis dalyvavo Baltijos Ministrų Tarybos Ministrų Pirmininkų Tarybos nuotoliniame susitikime. Kartu su Latvijos premjeru  Krišjaniu Karinšu ir Estijos Vyriausybės vadovu Juriu Ratu  aptarta projekto „Rail Baltica“ įgyvendinimo eiga, sienų režimo lengvinimas COVID-19 kontekste, Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos projekto įgyvendinimas bei iš trečiųjų šalių importuojamos elektros energijos ribojimai (tikėtina iš Baltarusijos).

Vyriausybės vadovas informavo, kad Lietuvoje planuojama karantiną pratęsti iki gegužės 31 dienos, tačiau epidemiologinė situacija leidžia toliau švelninti apribojimus. Konstatuota, kad Baltijos šalys suvaldė COVID-19 plitimą, pasitikėdamos vienos kitų sveikatos apsaugos sistemomis.

Sutarta nuo gegužės 15 dienos panaikinti ribojimus, tarp jų dviejų savaičių saviizoliacijos reikalavimą, Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečiams, keliaujantiems tarp Baltijos valstybių. Baltijos šalių piliečiai, grįžtantys iš kitų užsienio valstybių, turės pareigą izoliuotis savo šalyse.

Pabrėžta, kad krizės kontekste Europos Sąjungos (ES) reikšmės infrastruktūros projektų – „Rail Baltica“, elektros tinklų sinchronizacijos – įgyvendinimas laiku taps dar svarbesnis ir prisidės prie valstybių ekonomikos gaivinimo. Pasak S. Skvernelio, turime būti susitelkę ir vieningi, kad visi trikdžiai būtų panaikinti, siekiant Baltijos valstybių infrastruktūrą visiškai integruoti su ES valstybėmis narėmis.

Europos standarto geležinkelio vėžė turi sujungti Baltijos šalis iki 2026 metų. Lietuva patvirtino detalų darbų grafiką: birželį bus pradėtos viešųjų pirkimų procedūros vėžės statybai nuo Kauno iki Ramygalos.

Šiuos statybos darbus numatoma užbaigti 2023 metais. Labai svarbu rasti visų Baltijos valstybių interesus atitinkantį projekto „Rail Baltica“ įgyvendinimo modelį. Premjerai kreipėsi į Europos Komisiją su prašymu pateikti atitinkamą analizę.

S. Skvernelis pabrėžė, kad negalima delsti Baltijos šalių saugumo kaina ir visos trys Baltijos valstybės turi bendrą interesą riboti nesaugios ir nešvarios elektros importą. Tai svarbu ir įgyvendinant nacionaliniuose energetikos ir klimato planuose iki 2030 metų numatytus tikslus.

Premjeras pasiūlė nedelsti ir sutarti, kad politinė deklaracija kartu su elektros pirkimo iš trečiųjų šalių metodikos klausimais būtų įtvirtinta iki gegužės pabaigos. Trijų šalių energetikos ministrams pavesta rasti sprendimus artimiausiu metu.

„Mano prašymas – pademonstruokime vienybę, nebesiųskime Europos institucijoms skaldančių signalų ir, patobulinę esamą modelį, susitelkime į premjerų aukščiausiu lygiu prižiūrimą projekto įgyvendinimą, laikantis jau ne kartą sutartų terminų“, – sakė Ministras Pirmininkas

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 69

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...