infa.lt

Atsinaujinančios žaliosios energijos rojaus link

05 gegužės
08:29 2020

palydint saulę

Artūras Skardžius, Seimo narys

Seimas po ilgai trukusio svarstymo priėmė Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimus, atveriančius galimybę gyventojams steigti atsinaujinančių išteklių energetines bendrijas.

Tikėtina, kad įstatymo pakeitimai įsigalios dar šią savaitę, kai jį pasirašys Lietuvos Respublikos Prezidentas.

„Surasti naujas galimybes, sudaryti palankias sąlygas atsinaujinančių išteklių energetikos plėtrai aktualu ypač dabar, kai Vyriausybė ieško būdų kaip skatinti ekonomiką, išsaugoti gyventojų pajamas ir darbo vietas“, – sako Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys Artūras Skardžius, rengęs šio įstatymo išvadas.

Atsinaujinančių išteklių energetinės bendrijos Lietuvoje dar naujovė, tačiau kitose Europos bendrijos šalyse, ypač Skandinavijos šalyse, jos senokai tapusios įprastu reiškiniu bendruomenių, besirūpinančių švaria ir aplinką tausojančia energetika, gyvenime.

„Kitų valstybių patirtis rodo, kad tokios bendrijos kuria didelę pridėtinę vertę, ne tik skatindamos vartoti „žaliąją“ energiją, atsisakyti iškastinio kuro, bet ir gerokai mažindamos CO2 emisiją ir sąskaitas už suvartotą energiją. Be to, jos tampa geru traukos objektu investicijoms į atsinaujinančią energetiką“, – teigia A. Skardžius.

Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimais numatoma, kad gyventojai galės kooperuotis, jungtis į bendruomenes ir steigti atsinaujinančių išteklių energetines bendrijas, savarankiškai apsirūpinti elektros energija.

Savivaldybės bendrijoms suteiks žemės sklypus įrengti atsinaujinančių išteklių energijos gamybos įrenginiams.

Atsinaujinančių išteklių energijos bendrijų įrenginiams įsigyti ir jiems įrengti bus taikoma valstybės parama, kurios dydį ir teikimo tvarką nustatys Vyriausybės įgaliota institucija. Kad parama būtų skirstoma skaidriai ir teisingai, Seimo patobulintame įstatyme numatyta paramą skirti 1 kW įrenginio instaliuotai galiai.

Atsinaujinančių išteklių energetinės bendrijos (viešosios įstaigos) dalininkais galės būti fiziniai asmenys, smulkiojo ar vidutinio verslo subjektai, tačiau ne mažiau kaip 51 procentas balsų visuotiniame dalininkų susirinkime turės priklausyti dalininkams, kurie yra fiziniai asmenys ir kurių gyvenamoji vieta yra deklaruota savivaldybėje, kurioje bus statomi energijos gamybos įrenginiai.

Bendrijos dalininkai šią elektros energiją galės naudoti savo reikmėms, ūkio poreikiams tenkinti ir šią energiją parduoti.

Pasak parlamentaro, įstatymo pakeitimais sukuriamos palankesnės sąlygos gaminantiems vartotojams įsigyti nutolusias elektrines saulės elektrinių parkuose. Jiems nebereikės notarine forma tvirtinti sutarčių, kadangi saulės elektrinės moduliai ir kiti jos technologiniai įrenginiai įstatyme apibrėžiami kaip kilnojamieji daiktai.

Numatyta kompensavimo tvarka gaminantiems vartotojams už pagamintą, bet per kaupino laikotarpį nesuvartotą elektros energiją.

Įstatyme yra numatyta ir daugiau naujovių: supaprastinti projektavimo ir statybos reikalavimai taikomi elektrinėms, kurių įrengtoji galia 500 kW, vietoj šiuo metu esančių 350 kW; gamintojai, gaminantys elektros energiją iš atsinaujinančių energijos išteklių galės tiesiogiai sudaryti sutartis ir ją parduoti galutiniams vartotojams; gerinamos sąlygos išduodant energijos kilmės garantijas atsinaujinančios energetikos gamintojams.

Siekiant didesnio skaidrumo, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba kiekvienais metais iki kovo 1 d. savo interneto svetainėje privalės viešai skelbti informaciją apie AEI aukciono procedūras, nurodydama aukciono laimėtojus, jų prisiimtus įsipareigojimus, laimėtą kainos priedą ir aukciono laimėtojų aukcione prisiimtų įsipareigojimų įgyvendinimą.

„Atsinaujinančių išteklių panaudojimas elektros energijai gaminti yra vienas iš strateginių valstybės energetikos politikos tikslų, tad šiuo nauju teisiniu reglamentavimu žengiamas dar vienas žingsnis atsinaujinančios energetikos plėtros link“, – sako A. Skardžius.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 88

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....