infa.lt

Mokslininkai vitamino D trūkumą sieja su didesniu mirtingumu nuo COVID-19

02 gegužės
18:54 2020

Karalienės Elžbietos ligoninės ir Rytų Anglijos universiteto specialistai išanalizavo vitamino D kiekį tarp 20 Europos šalių gyventojų ir palygino duomenis su mirčių dėl COVID-19 rodikliais, praneša „ZME Science“.

Paaiškėjo, kad šalyse, kuriose nustatytas didžiausias mirštamumas, Ispanijoje, Italijoje ir Šveicarijoje, vyresnio amžiaus žmonėms buvo nustatytas „ypač žemas“ vitamino D lygis. Tyrimo autoriai įsitikinę, kad šis ryšys nėra atsitiktinis.

Vitaminas D paprastai patenka į žmogaus organizmą kartu su maistu arba pradedamas gaminti veikiant saulės spinduliams ir užtikrina kalcio ir fosforo pasisavinimą plonojoje žarnoje. 2017 metais pravesta 25 atsitiktinių tyrimų, kuriuose dalyvavo 11 000 savanorių kontroliuojamomis sąlygomis, metaanalizė, parodė, kad vitamino D priedai gali užkirsti kelią ūminių kvėpavimo takų infekcijų išsivystymui.

„Labai tikėtina, kad vitaminas D vaidina ir apsauginį vaidmenį sergant Sars-CoV-2 infekcijomis“, teigiama publikacijoje.

„Dauguma žmonių supranta, kad vitaminas D yra gyvybiškai svarbus sveikiems kaulams ir raumenims“, – sakė pagrindinis tyrimo autorius Carlosas Camargo. „Mūsų analizė taip pat atskleidė, kad tai padeda organizmui kovoti su ūmiomis kvėpavimo takų infekcijomis, dėl kurių kasmet miršta milijonai žmonių visame pasaulyje“.

Naujo tyrimo autoriai nustatė, kad vidutinis vitamino D lygis yra 56 mmol / l. Vitamino D lygis koreliavo su COVID-19 infekcijos dažniu ir mirtingumu. Vidutinės senyvo amžiaus Ispanijos, Italijos ir Šiaurės Europos gyventojų vitamino D vertės yra atitinkamai 25 nmol / l, 28 nmol / l ir 45 nmol / l. Be to, viskas, kas mažiau už 30 nmol / l, laikoma deficitu.

Globos namuose Šveicarijoje vidutinis vitamino D lygis buvo 23 nmol / l. Šioje šalyje užregistruoti 29 407 užkrėtimo ir 1 408 mirties atvejai. Remiantis naujausiu pranešimu, tik truputį mažiau nei pusė Tičino kantone mirusiųjų buvo slaugos namų gyventojai.

Daugumai suaugusiųjų vitamino D paros norma yra 600 TV (tarptautiniai vienetai), o vyresniems nei 70 metų žmonėms rekomenduojama vartoti 800 TV. Biologinis 40 TV aktyvumas yra lygus 1 mikrogramui vitamino D“, – rašoma publikacijoje.

Atsakomybės apribojimas:

infa.lt nesiūlo ir nerekomenduoja saugotis ar gydytis nuo COVID-19 straipsnyje aprašomoms rekomendacijomis ir neprisiima atsakomybės už mokslininkų skelbiamus teiginius. Straipsnis išverstas pažintiniais tikslais. Vitaminą D gaukite su maistu ir iš Saulės vonių – tai tikrai niekam nepakenks ir padės išlaikyti gerą savijautą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 179

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...