infa.lt

G. Nausėda: Seimo rinkimai turi vykti saugiai, skaidriai ir sąžiningai

01 gegužės
21:25 2020
Gitanas Nausėda

lrp.lt nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį su Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininke Laura Matjošaityte, nevyriausybinių organizacijų atstovais ir politologais konferenciniu skambučiu aptarė didžiausius iššūkius, tenkančius 2020 m. Seimo politinei kampanijai.

„Visuotiniai rinkimai šiemet vyks neįprastai – pažymėti koronaviruso pandemijos ženklu. Tai kelia papildomų reikalavimų politinei kampanijai ir pačiam balsavimui. Būtina užtikrinti, kad Seimo rinkimai vyktų saugiai, skaidriai ir sąžiningai, ir kad mes būtume pasirengę įvairiems scenarijams, įskaitant ir galimą antrąją susirgimų bangą šių metų rudenį“, – sakė šalies vadovas.

Pasak Prezidento, itin svarbu Seimo politinės kampanijos metu išvengti nežinios ir sumaišties, detaliai informuoti visuomenę apie vykstantį pasirengimą rinkimams, taip pat siekti, kad visi politinės kampanijos dalyviai, įskaitant ir naujas politines jėgas, turėtų vienodas konkurencines galimybes.

„Taip pat turime daryti viską, kad rinkimuose savo valią galėtų išreikšti kuo daugiau rinkėjų, įskaitant ir rizikos grupėms priskiriamus asmenis, ir kad nė viena rinkėjų grupė nebūtų palikta nuošalyje. Nuo to priklausys ir visuomenės pasitikėjimas rinkimų rezultatais“, – pabrėžė šalies vadovas, paraginęs VRK bei kitas institucijas remtis kitų valstybių, šiuo sudėtingu laikotarpiu organizuojančių rinkimus, gerąja praktika.

VRK pirmininkė L. Matjošaitytė pristatė Teisingumo ministerijai siūlomus Seimo rinkimų įstatymo pakeitimus, tarp jų – išankstinio balsavimo punktų skaičiaus didinimą, balsavimo namuose dienų padidinimą ir šios galimybės suteikimą visiems rizikos grupėms priklausantiems asmenims, taip pat balsavimo laiko prailginimą balsavimo dieną. Kiti diskusijos dalyviai kėlė klausimą, kaip bus užtikrinami pakankami resursai Seimo rinkimų organizavimo pakeitimams.

Konferencinio pokalbio metu taip pat aptartas kitose šalyse naudojamo balsavimo internetu pavyzdys, kelti klausimai dėl galimybių Lietuvoje plačiau taikyti balsavimą paštu, sudaryti geresnes sąlygas užsienyje balsuojantiems lietuviams.

Diskusijoje dalyvavę nevyriausybinių organizacijų atstovai išreiškė susirūpinimą dėl to, kad Kultūros ministerija vėluoja susisteminti ir viešai paskelbti duomenis apie valdžios institucijų veiklos viešinimo paslaugoms skiriamas lėšas. Tai reiškia, kad rinkimų išvakarėse trūksta skaidrumo ir galimybių mokslininkams, žurnalistams bei nevyriausybininkams kontroliuoti, kaip panaudojamos viešosios lėšos.

Nuotolinė diskusija surengta po aštuonių nevyriausybinių organizacijų viešo kreipimosi į valstybės valdžios institucijas, siūlant COVID-19 akivaizdoje pradėti rengtis alternatyviems Seimo rinkimų politinės kampanijos ir balsavimo scenarijams bei pagal galimybes iš anksto testuoti visas naujas procedūras. Konferenciniame pokalbyje dalyvavo VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė, nevyriausybinės organizacijos „Baltosios pirštinės“ vykdomoji direktorė Marija Šaraitė, „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas, politologai Algis Krupavičius ir Kęstutis Girnius.

Prezidento komunikacijos grupė

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 58

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. pavažiavusiam neadekvatui nuosėdai    -  2020-05-01, 21:35

    gražių paveiksliukų galerija:

    liaudiesmenas.livejournal.com

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...