infa.lt

Susijusių su koronavirusu mirčių skaičius gali būti 60 procentų didesnis nei skelbia oficiali statistika

30 balandžio
09:30 2020

infa.lt montažas

Išanalizavę mirčių atvejus per nepilnus 2 mėnesius – kovą ir balandį – 14 pasaulio šalių, lyginant esamą mirtingumą su tuo pačiu rodikliu per pastaruosius 5 metus, „Financial Times“ ekspertai nustatė, kad oficiali statistika gerokai neįvertina tikrojo pandemijos mirtingumo masto.

Mirtingumas buvo 60% didesnis už teikiamus oficialius duomenis, nes neatsižvelgta į tuos, kurie nesirgo COVID-19, bet mirė dėl to, kad gydytojai buvo susitelkę vien tik į epidemiją. FT pažymi, kad ekstrapoliuojant skaičiavimus visam pasauliui, epidemija nusinešė ne 201, o 318 tūkstančių žmonių gyvybes.

„Financial Times“ ištyrė mirčių dėl visų priežasčių 14-yje šalių statistiką šių metų kovą ir balandžio pirmojoje pusėje, ir palygino tuos duomenis su vidutiniais to paties laikotarpio penkerių metų rodikliais – nuo 2015 iki 2019 m. Manoma, kad susidaręs skirtumas ir yra būtent tikrasis mirtingumo nuo koronaviruso  pandemijos lygis.

Paaiškėjo, kad jis yra 60% didesnis, nei skelbia oficiali statistika. Šių 14 šalių valdžia manė, kad per pastarąjį pusantro mėnesio iš viso nuo koronaviruso mirė 77 tūkst. FT duomenimis, mirė 122 tūkst., beveik 60 proc. daugiau (58,4 proc.).

Tai apėmė ne tik mirusius nuo COVID-19, bet ir tuos, kurių mirties priežastis tiesiogiai nesusijusi su koronavirusu – pavyzdžiui, mirusieji dėl to, kad sveikatos priežiūros sistema nebuvo pasirengusi pacientų, sergančių COVID-19, antplūdžiui.

Tai yra, žmonės mirė dėl kitų priežasčių, negavę laiku medicinos pagalbos iš gydytojų, dalyvavusių kovoje su koronaviruso epidemija. Jie taip pat turėtų būti klasifikuojami kaip COVID-19 aukos, nes priešingu atveju jie, greičiausiai, būtų likę gyvi.

„Padidintas mirtingumas labiausiai didėjo tuose regionuose, kuriuos labiausiai paveikė COVID-19 protrūkiai. Atitinkamai, dauguma šių mirčių yra tiesiogiai susijusios su virusu, o ne tik su šalutiniu karantino poveikiu“, – sakoma pranešime.

Kai kuriose šalyse skirtumas, kurį išsiaiškino FT analitikai, yra ypač didelis. Prie Italijos Bergamo miesto esančiame regione buvo pastebėtas didžiausias mirtingumo padidėjimas tarp visų tirtų šalių ir regionų: jis viršijo normalų lygį 464%. Guajaso provincijoje Ekvadore mirtingumas padidėjo 350 proc., Madride jis viršijo normą 160 proc., O Niujorke – 200 proc.

Anglijoje ir Velse balandžio 4–10 dienomis mirčių skaičius buvo didžiausias šiame amžiuje – mirė 76% daugiau nei tos pačios savaitės vidurkis per pastaruosius penkerius metus, o to paties netiesioginio mirštamumo nuo viruso atvejų skaičius buvo 58 % didesnis nei bendras užregistruotų mirčių nuo COVID-19 skaičius per tą patį laikotarpį.

Kalbant apie šalis, mirtingumas Belgijoje, lyginant su ankstesniais metais, padidėjo 60 proc., Ispanijoje – 51 proc., Nyderlanduose – 42 proc., Prancūzijoje – 34 proc. Vienintelė šalis iš 14, kurioje duomenys buvo lygūs pastarųjų penkerių metų vidurkiui yra Danija.

Tuo pačiu metu, kaip pažymėjo ekspertai, iš tikrųjų netiesioginių žmonių gyvybių nuostolių skaičiai yra dar didesni, nes kovo – balandžio mėnesiais tirtose 14 šalių mirštamumas nuo tokių priežasčių kaip nelaimingi atsitikimai ir su darbu susiję sužeidimai akivaizdžiai sumažėjo dėl visur įvestų saviizoliacijos ar karantino priemonių. Tai yra žmonės nedirbo ir todėl nebuvo jiems anksčiau priskirtinų nelaimingų atsitikimų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 76

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. regis    -  2020-04-30, 12:25

    Galima daryt prielaidą, kad išgryninus visus mirties atvejus paaiškėtų, jog nuo paties koronaviruso mirė vos keletas žmonių, kai tuo tarpu nuo kitų ligų negydymo pagrindinė masė.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....