infa.lt

Krizės metu permokėdami už degalus auginame visų produktų kainas

27 balandžio
13:05 2020

Simonas Gentvilas (Seimo narys, liberalas)

Tuo metu kai pasaulinės naftos ir degalų kainos neria žemyn mušdamos dešimtmečio rekordus, Lietuvoje degalų kainos mažėja itin konservatyviai, be to stebimas prekiautojų degalais prekybinės maržos augimas kone trečdaliu. Atsižvelgdami į tai, parlamentaras Simonas Gentvilas, krovinių vežėjų asociacija Linava ir Vartotojų teisių organizacijų aljansas kreipėsi į šalies Konkurencijos tarnybą prašydami paaiškinti kodėl konkurencija šalies degalų neveikia, o vartotojai yra verčiami permokėti už degalus

„Lietuvoje yra milžiniškos prielaidos didesniam kuro pigimui, o santykinai atpigę degalai turėtų būti žymiai pigesni. Sunku suprasti, kodėl net lyginant su kaimyninėmis Estija, Latvija ir Lenkija, Lietuvoje vartotojai už degalus per koronaviruso krizę bei jį lydintį milžinišką naftos kainų nuosmukį, vis tiek moka trečdaliu brangiau. Lietuvoje mokesčiai už benziną yra žymiai mažesni nei vidutiniškai Europos Sąjungoje, tačiau kaina yra „žymiai aukštesnė nei ES vidurkis“.

Lietuva yra tarp 5 ES valstybių, kurias naftos kainų mažėjimas paveikė menkiausiai ir tai rodo Lietuvos degalų rinkos konkurencijos neefektyvumą arba galimus neteisėtus kuro pardavėjų susitarimus“, – teigia Seimo narys, liberalas Simonas Gentvilas.

Liberalas atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje permokėdami už degalus didiname ir kitų produktų kainas.

„Logistikos sektoriuje degalų kaina iki 40 proc. lemia galutinę pervežimo kainą, todėl mums yra itin svarbu ar už degalus mokame sąžiningą kainą. Iki šiol Lietuvoje stebime blogą tendenciją, kuomet krentant naftos kainoms degalai brangsta lėtai, tuo tarpu brangstant naftai, degalų kainų kilimas būna iškart. Konkurencijos prievaizdai galėtų pasiaiškinti kodėl šiuose procesuose trūksta sinchroniškumo“, – pastebi vežėjų asociacijos „Linava” prezidentas Romas Austinskas.

Vartotojų teisių gynėjai teigia, kad ribota konkurencija degalų pardavimo sektoriuje, kuria blogus precedentus, kuriuos apmoka visi vartotojai, todėl degalų didmenininkai ir mažmenininkai per šią krizę nusprendė uždirbt 30 proc. daugiau nei įprastai.

„Turime pripažinti, jog konkurencija mažmeninės naftos prekybos rinkoje yra labai panaši į daug kritikos iš vartotojų sulaukiantį šalies bankų sektorių. Panašu, kad tiek bankiniame, tiek degalų prekybos sektoriuje turime keletą stiprių žaidėjų, kurie iš esmės kontroliuoja rinką.

Tai, kad degalų rinkoje egzistuoja tik formali konkurencija rodo ir naujausias pavyzdys, kuomet nuo karantino paskelbimo pigiausio kuro – suskystintų dujų – degalų pardavėjų marža ne tik, kad nesumažėjo, bet išaugo beveik trečdaliu nuo 8,6 cnt iki 11,1 cnt už litrą.

Kirpėjai negali sudaryti kartelinio susitarimo, nes jų yra labai daug, o štai kuro pardavėjų, dėl itin didelių įėjimo į rinką kaštų, didžiulių pradinių investicijų, leidimų gausos yra santykinai mažai.

Todėl mažieji degalinių tinklai nyksta, o didieji – dar labiau didėja. Esant tokiai ribotai konkurencijai būtinas akylesnis konkurenciją prižiūrinčių institucijų žvilgsnis“, – teigia Vartotojų organizacijų aljanso viceprezidentas Kęstutis Kupšys.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 156

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...