infa.lt

Kinija pasiryžusi išlikti pasaulio gamykla

20 balandžio
08:30 2020

Sveikatos krizė Kinijoje rimsta, tačiau atgimstančio milžino horizontą dengia ekonominiai debesys. Balandžio 8 d. koronaviruso epicentre Uhane buvo panaikinti paskutiniai judėjimo apribojimai, keleto savaičių karantino iškankintiems gyventojus, Pekine nesiautė jokio tikrumo savo sėkme. Xi Jinpingas, kuris tą dieną pirmininkavo eiliniam Politinio biuro nuolatinio komiteto posėdžiui, kalbėjo rimtai ir pripažino, kad ekonomika susiduria su „augančiais sunkumais“, pasak oficialios informacijos agentūros „Xinhua“, – rašo „Le Figaro“.

COVID-19 yra strateginis iššūkis komunistų partijos lyderiams, kurių žvilgsniai yra nukreipti į ilgalaikę perspektyvą. Jie baiminasi, kad pandemija pakenks pagrindiniam Kinijos vaidmeniui pasaulio pramonėje, kuris buvo pasiektas dėka keturių dešimtmečių sparčios globalizacijos, kuriai būdingas masinis gamybos perkėlimas į kitas šalis. Krizė atskleidė pasaulinių gamybos grandinių priklausomybę nuo Azijos milžino, iššaukusi diskusijas tarp Europos bei JAV politikų ir verslo lyderių “, – pažymi straipsnio autorius Sebastienas Falletti.

„Epidemija išryškino riziką tų pasaulinių gamybos grandinių, kuriose dominuoja Kinija. Kai kurios pagrindinės pramonės šakos gali pagreitinti jų atotrūkį, ir tai kelia nerimą režimui”, – teigė nepriklausomas Kinijos politologas Chenas Daoinas.

„Pekinas jaučia pavojų. Vyriausybė jau paskelbė vidinę mobilizaciją ir tarptautinę kontrataką”, – pabrėžia žurnalistas. „Kinija privalo užtikrinti ekonomikos atsigavimą, kad išlaikytų savo kaip pasaulinio gamybos centro statusą. Kalbama apie strateginį tikslą “, – sakoma „The Global Times “ laikraščio, kontroliuojamo komunistų partijos, redakciniame straipsnyje“.

„Kinija mobilizuojasi palaikydama stabilią vaistų sudedamųjų dalių gamybą ir užtikrindama pasaulinių tiekimo grandinių saugumą“, – kovo 30 d. sakė Pramonės ir informacijos ministerija.

Tam momentui Kinija atnaujino 80% produkcijos gamybos šiame sektoriuje, kuriame priskaičiuojama 1500 kompanijų, rašoma leidinyje. – Vidurinė imperija yra didžiausia pasaulyje vitaminų, antibiotikų, karščiavimą mažinančių ir analgetikų, vaistų nuo infekcijų ir kortikosteroidų gamintoja ir eksportuotoja, užimanti daugiau kaip 50% tarptautinės rinkos, naujienų agentūros „Xinhua“ duomenimis.

Toks dominavimas suteikia šaliai tvirtas galimybes atremti Vakarų bandymus pasiekti nepriklausomybę. Pandemijos plėtra trumpalaikėje perspektyvoje veikia Kinijos naudai. Indijos, pagrindinės Kinijos konkurentės ir didžiausios pasaulyje generinių vaistų gamintojos sprendimas kovo mėnesio pradžioje apriboti 26 veikliųjų medžiagų eksportą, nuogąstaujant dėl jų galimo deficito, pasėjo paniką europiečių ir amerikiečių importuotojų tarpe, tuo dar kartą patvirtinant dominuojantį Pekino vaidmenį“, – rašo „Le Figaro“.

„Nes didžiąją dalį veikliųjų medžiagų Naujajam Deliui tiekia Kinija, įskaitant tas, kurios būtinos hidroksichlorokvinui gaminti, kurį Donaldas Trampas nori masiškai importuoti, kad sustabdytų COVID-19, – sako Falletti.

„Mes galime padidinti gamybos tempą priklausomai nuo paklausos pasaulinėse rinkose”, – teigė Kinijos Liaudies Respublikos pramonės ir informatizavimo viceministras Xin Guobin. Naujienų agentūros„ Xinhua „duomenimis, Kinijos gamintojai laimi iš lenktynių dėl vaistų, tačiau galiausiai jie gali nukentėti jei pasaulinė farmacijos pramonė sulėtės dėl pasaulinio nuosmukio “.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 69

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...