infa.lt

Emanuelis Makronas įspėja apie ES griūtį, jei sąjunga nepalaikys finansinio solidarumo idėjos

18 balandžio
08:20 2020
Emanuelis Makronas

REUTERS

Emanuelis Makronas perspėjo apie ES kaip „politinio projekto“ žlugimą, jei blokas nepalaikys nukentėjusių ekonomikų, tokių kaip Italija, ir nepadės joms atsigauti po koronaviruso pandemijos“, – praneša „Financial Times“.

Kalbėdamas su FT iš Eliziejaus laukų, Prancūzijos prezidentas teigė, kad nėra kito pasirinkimo, kaip sukurti fondą, kuris „galėtų išleisti bendrus skolinius įsipareigojimus su bendrąja garantija“ ES valstybių narių finansavimui atitinkamai jų poreikiams, o ne jų ekonomikos dydžiui. Tai idėja, kuriai prieštarauja Vokietija ir Nyderlandai “, – sakoma straipsnyje.

Anot Makrono, spręsdama, ar tai yra kažkas daugiau nei vien tik ekonominė rinka, ES susiduria su „tiesos momentu“, o solidarumo stoka pandemijos metu, tikėtina, gali sukelti populistinį pyktį Pietų Europoje. „Jei mes negalime to padaryti šiandien, sakau jums, kad populistai laimės – šiandien, rytoj, poryt, Italijoje, Ispanijoje, galbūt Prancūzijoje ir kitur“, – perspėjo jis.

„Aš laikau [ES] politiniu projektu. Jei tai yra politinis projektas, prioritetas yra žmogiškasis faktorius, ir čia įsijungia solidarumo sąvokos … paskui seka ekonomika, ir nepamirškime, kad ekonomika yra moralus mokslas”.

Prancūzija reikalauja įsteigti bendrą fondą arba skirti maždaug 400 milijardų eurų iš Europos biudžeto papildomai prie skubios pagalbos, kurią jau siūlo Europos centrinis bankas ir kitos ES institucijos, kad būtų sušvelnintos ekonominės blokavimo pasekmės, susijusio su koronavirusu visame bloke.

Leidinys primena, kad „Vokietija, Nyderlandai ir kitos šiaurinės valstybės griežtai priešinasi skolų dalijimuisi, teigdamos, kad tai privers jų mokesčių mokėtojus atsakyti už kitų šalių skolinimąsi. ES vadovai kitą ketvirtadienį surengs vaizdo konferenciją, kurioje aptars šį planą ir kitas skubios pagalbos priemones”.

Paklaustas, ar nesugebėjimas susitarti įsteigti tokį fondą sukels riziką išprovokuoti euro zonos žlugimą, Makronas atsakė: „Taip, mes turime aiškiai kalbėti, o taip pat ir apie europietiškos idėjos žlugimą“.

„Negalite turėti bendrosios rinkos, kurioje kai kurie iš mūsų būtų aukojami“, – pridūrė jis. Jau neįmanoma … turėti finansavimo, kurio dalyviai nesidalija, atsižvelgiant į išlaidas, kurias patiriame kovoje su Covid-19 ir kurias turėsime ekonomikos atkūrimui“.

(…)

„Būtų istorinė klaida dar kartą pasakyti, kad „susimokėti turėtų nusidėjėliai“. Jis priminė„kolosalią, lemtingą Prancūzijos klaidą“, reikalaujant iš Vokietijos repatriacijų po Pirmojo pasaulinio karo, kas išprovokavo Vokietijoje populistinę reakciją ir iš to išplaukusią katastrofą.

„Tai buvo klaida, kurios nepadarėme pasibaigus Antrajam pasauliniam karui“, – sakė jis. „Maršalo planas, žmonės vis dar apie tai kalba šiandien … mes vadiname tai „sraigtasparnio pinigais“ (netradicine pinigų politikos priemone, apimančia pinigų paskirstymą galutiniams vartotojams – red past) ir sakome: „turime pamiršti praeitį, pradėti iš naujo ir žiūrėti į ateitį“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 170

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......