infa.lt

Startuoja dar dvi valstybės paramos priemonės COVID-19 paveiktoms įmonėms

16 balandžio
16:45 2020

 

Pinigai, atlyginimas

Siekiant palengvinti dėl COVID-19 su finansiniai sunkumais susiduriančiam verslui startuoja dar dvi naujos finansinės priemonės: „Paskolos labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams“ ir „Portfelinės garantijos paskoloms 2”.

Smulkiajam ir vidutiniam verslui bei fiziniams asmenims, užsiimantiems individualia veikla, nauja finansinė priemonė „Paskolos labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams“ palengvins galimybę gauti finansavimą ir išsaugoti veiklos tęstinumą verslui, kuris prarado didelę dalį apyvartos. Priemonei įgyvendinti numatyta 50 mln. eurų.

„Verslininkai galės kreiptis į programoje dalyvaujančias finansų įstaigas, kurios paskaičiuos, kiek lėšų įmonei trūksta būtiniausioms veiklos išlaidoms apmokėti, ir išmokės nustatytą sumą. Maksimali paskolos suma gali siekti iki 100 tūkst. eurų. Finansų įstaigas paskoloms reikalingomis lėšomis aprūpins INVEGA“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas laikinai einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Paskolos bus skiriamos smulkiojo ir vidutinio verslo subjektų bei individualia veikla užsiimančių asmenų išlaidoms finansuoti, tokioms kaip darbuotojų darbo užmokestis, nuoma ar komunalinės išlaidos.

Paskolos bus teikiamos individualiems verslininkams bei smulkaus ir vidutinio verslo įmonėms, kurios yra išlaikę bent 50 proc. darbuotojų, palyginti su jų skaičiumi kovo 1 d., kurie 2020 m. dėl COVID-19 protrūkio patyrė sunkumų, t. y. jų apyvarta nukrito daugiau kaip 60 proc., ir kurie atitinka minimalius patikimo mokesčių mokėtojo kriterijus.

Paskolas bus galima gauti ne ilgesniam kaip 24 mėnesių laikotarpiui. Šis terminas gali būti pratęstas 36 mėnesių laikotarpiui, terminą skaičiuojant nuo pradinės paskolos sutarties sudarymo dienos. Paskolos gavėjas paskolą turės grąžinti po paskolos išmokėjimo praėjus 6 mėn. pagal paskolos sutartyje nurodytą grafiką.

Paskoloms bus taikoma fiksuota palūkanų norma priklausomai nuo paskolos trukmės: paskoloms, kurių trukmė iki 12 mėnesių (imtinai) – 0,1 proc., paskoloms, kurių trukmė nuo 13 iki 36 mėnesių – 0,19 proc.

Planuojama, kad paskolos nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams bus teikiamos dalimis iki 2020 m. liepos 31 d. Terminas gali būti pratęstas, atsižvelgiant į ekonominę situaciją šalyje.

Taip pat netrukus pradės veikti nauja finansinė priemonė verslui „Portfelinės garantijos paskoloms 2”. Nuo šiandien bus atrenkami finansų tarpininkai, kurie formuos portfelius iš verslo rizikingų paskolų ir lizingo sandorių. Tęstinė atranka bus vykdoma iki kol atrinktiems finansų tarpininkams bus paskirstytos visos priemonei skirtos lėšos. Priemonei įgyvendinti numatyta 85 mln. eurų.

„Tikimės, kad pirmuosius finansų tarpininkus pavyks atrinkti kaip įmanoma greičiau ir jau artimiausiu metu priemonė pradės veikti. Priemone, kuri palengvins paskolų ir lizingo sandorių prieinamumą įmonių likvidumui pagerinti, galės pasinaudoti tiek šalyje veikiantis smulkusis ir vidutinis verslas, tiek ir didelės šalies įmonės.

Priemonė taip pat suteiks galimybę performinti jau esamų negarantuotų investicinių paskolų, skaitant lizingo sandorius, ir apyvartinių paskolų grąžinimo grafikus“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas laikinai einantis Žygimantas Vaičiūnas.

Priemone galės pasinaudoti subjektai, kurie dėl COVID-19 protrūkio patyrė sunkumų: apyvarta sumažėjo ne mažiau kaip 40 proc., nebepakanka lėšų įsipareigojimams dengti ir pasižymi kritiniu likvidumu. Maksimali paskolos suma – 5 mln. eurų.

Paskolos ir lizingo sandoriai pagal priemonę galės būti teikiami ne ilgesniam kaip 6 metų laikotarpiui. Į portfelį įtrauktos paskolos bei lizingo sandoriai bus garantuojami 80 proc. Garantijos paskoloms ir lizingo sandoriams bus teikiamos ne ilgiau kaip iki 2020 m. gruodžio 31 d.

Šiuo metu veikiančiose ir INVEGA įgyvendinamose priemonėse yra akumuliuota 600 mln. eur. Palūkanų kompensavimui skirta 23,5 mln. Eur.

Šiuo metu jau sulaukta 612 paraiškų už 7 mln. eurų. Individualioms garantijoms numatyta 178 mln. eurų, jau panaudota 5,8 mln. eurų.

Paskoloms už neapmokėtas sąskaitas numatyta 50 mln. eurų. Jau gautos 166 paraiškos 595,7 tūkst. eurų sumai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 105

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....