infa.lt

JAV jau seniai įtarė, kad Kinijos Uhano laboratorijos galėjo tapti koronaviruso startine aikštele

16 balandžio
09:30 2020

REUTERS

JAV Valstybės departamentas perspėjo apie saugumo problemas Uhano laboratorijoje, tiriančioje koronavirusus, – tokiu pavadinimu paskelbė straipsnį Washington Post

Likus dvejiems metams iki pasaulinio naujojo koronaviruso protrūkio, JAV ambasados pareigūnai keletą kartų lankėsi tyrimų centre Uhano mieste, Kinijoje, ir išsiuntė du oficialius pranešimus į Vašingtoną apie nepakankamą saugą laboratorijoje, kur buvo atlikti rizikingi šikšnosparnių koronavirusų tyrimai.

Nors dar nėra galutinių įrodymų, telegramos sukėlė ginčus JAV vyriausybėje dėl viruso šaltinio – juo pilnai galėjo tapti viena iš Uhano laboratorijų.

2018 m. sausio mėn. JAV ambasada Pekine žengė neįprastą žingsnį: Amerikos mokslo diplomatai kelis kartus lankėsi Uhano virusologijos institute (UVI) – 2015 m. jis vienas pirmųjų iš Kinijos laboratorijų, pasiekė aukščiausią tarptautinės saugos lygį biologinių tyrimų srityje (kategorija BSL-4). Paskutiniam vizitui, vykusiam 2018 m. kovo 27 d., UIV skyrė visą informacinį biuletenį anglų kalba.

JAV delegacijai vadovavo Jamisonas Foussas, generalinis konsulas Uhane, ir Rikas Switzeris, ambasados aplinkos, mokslo, technologijos ir sveikatos klausimais patarėjas. Praėjusią savaitę UVI pašalino informacinį biuletenį iš savo interneto svetainės, nors internetiniuose archyvuose jis išliko.

Vizitų metu matyti dalykai taip sudomino Amerikos pareigūnus, kad jie išsiuntė dvi diplomatines telegramas priskirtas kategorijai „tarnybiniam naudojimui, bet neįslaptinta“ į Vašingtoną. Telegramos perspėjo apie saugumo problemas ir prastą kontrolę UVI laboratorijoje ir pasiūlė atkreipti ypatingą dėmesį į šią problemą bei pasiūlyti pagalbą. Pirmasis į mano rankas patekęs pranešimas perspėja, kad šikšnosparnių koronavirusų ir galimo jų perdavimo žmonėms tyrimas yra susijęs su nauja pandemija, pavyzdžiui, sunkiu ūmiu kvėpavimo sindromu (SARS).

„Bendraudami su UVI laboratorijos mokslininkais, jie pastebėjo, kad trūksta tinkamai parengtų techninių specialistų ir tyrėjų, kurie reikalingi laboratorijos aukšto lygio saugumo veiklai“, – rašoma 2018 m. sausio 19 d. Tai parašė du ambasados pareigūnai iš Aplinkos apsaugos, mokslo ir sveikatos departamento po susitikimo su UVI mokslininkais. (Valstybės departamentas atsisakė komentuoti šiuos ir kitus duomenis).

Kinijos tyrėjai iš Uhano virusologijos instituto jau sulaukė paramos iš Teksaso universiteto „Galveston“ nacionalinės laboratorijos ir kitų Amerikos organizacijų, tačiau kinai ieškojo papildomos pagalbos. Telegramos paragino JAV suteikti tolesnę paramą Uhano laboratorijai daugiausia dėl to, kad jų šikšnosparnių koronavirusų tyrimai yra ne tik svarbūs, bet ir potencialiai pavojingi.

Kaip pažymėta telegramoje, JAV pareigūnai susitiko su Shi Zhengli, tyrimo projekto, kuris daugelį metų skelbė šikšnosparnių koronavirusų tyrimus, vadove. 2017 m. lapkritį, prieš pat JAV pareigūnų vizitą, Shi komanda paskelbė tyrimą, kuriame pasiūlė manyti, kad pasaganosiai (šikšnosparniai) iš Yunnan olų galėjo priklausyti tai pačiai šikšnosparnių populiacijai, kuri 2003 m. paleido SARS koronavirusą.

„Svarbiausias dalykas, – sakoma pranešime, tyrėjai parodė, kad kiti to paties tipo koronavirusai gali sąveikauti su Ace2 receptoriais, per kuriuos SARS prasiskverbė į žmogaus kūną. Šis faktas įtikinamai rodo, kad koronavirusai, tokie kaip SARS, gali būti perduodami žmonėms iš šikšnosparnių ir sukelti tokias ligas kaip SARS. Epidemijos požiūriu, norint numatyti ir užkirsti kelią būsimiems koronaviruso protrūkiams, būtina nuolat stebėti šikšnosparnių SARS koronavirusus ir tirti gyvūnų ir žmonių sąveiką“.

Tyrėjai mastė apie tai, kaip užkirsti kelią kitai SARS masto pandemijai. Tačiau dar 2015 m. mokslo bendruomenėje buvo išsakytos abejonės – visų pirma buvo sakoma, kad Shi komanda imasi nepateisinamos rizikos. 2014 m. spalio mėn. JAV vyriausybė paskelbė moratoriumą, bet kokių taip vadinamųjų funkcijų įgijimo mutacijų, dėl kurių virusas tampa labiau mirtinas ar užkrečiamas, tyrimų finansavimui.

Kaip daugelis sako, nėra įrodymų, kad dabartinis virusas, tapęs viso pasaulio rykštė, buvo sukurtas dirbtinai. Mokslininkai iš esmės sutinka, kad COVID-19 yra kilęs iš gyvūnų. Tačiau tai nėra tas pats, kas sakyti, kad jis nėra iš laboratorijos, kuri daugelį metų eksperimentavo su gyvūnais tirdama šikšnosparnių koronaviruso poveikį, – sakė Kalifornijos universiteto Berklio informacijos mokyklos tyrėjas Xiao Qiang.

„Telegramoje užsimenama apie nuo seniau kylantį nerimą dėl epideminės grėsmės gyventojų gerovei, kurią šioje laboratorijoje kelia tyrimai, jei jie atliekami pažeidžiant saugos taisykles“, – sako jis.

Panašus susirūpinimas, pasak Xiao, kyla dėl netoliese esančios Uhano ligų kontrolės ir prevencijos centro laboratorijos. Jai buvo priskirtas antrasis biologinės saugos lygis – daug žemesnis nei ketvirtasis Uhano virusologijos instituto laboratorijoje.

Tai yra svarbus punktas, nes Kinijos vyriausybė vis dar atsisako atsakyti į pagrindinius klausimus apie naujojo koronaviruso kilmę, kartu slopindama bet kokius bandymus patikrinti, abiejų laboratorijų dalyvavimą.

Šaltiniai, susipažinę su telegramų turiniu, mano, jog pagal sumanymą jie turėjo pakelti aliarmą apie rimtas saugos problemas UVI laboratorijoje, ypač dėl jos darbo su šikšnosparnių koronavirusais.

Ambasados pareigūnai paragino JAV atidžiai stebėti šią laboratoriją ir suteikti papildomą paramą sprendžiant problemas. „Telegrama buvo įspėjamasis šūvis“, – sakė vienas JAV pareigūnas. „Jie ragino atkreipti dėmesį į tai, kas vyksta“.

Peržiūrėjusi ataskaitas, JAV vyriausybė nesuteikė jokios papildomos pagalbos laboratorijoms. Per pastaruosius du mėnesius administracijoje vėl pradėjo kursuoti telegramos – valdininkai diskutuoja, ar laboratorija galėjo tapti pandemijos šaltiniu, kaip tai paveiks Amerikos reakciją ir santykius su Kinija.

Daugelis Trumpo administracijos nacionalinio saugumo specialistų jau seniai įtaria, kad naujojo koronaviruso protrūkis kilo arba UVI laboratorijoje, arba Uhano ligų kontrolės ir prevencijos centre.

Anot „New York Times“, žvalgybos bendruomenė nepateikė tam jokių įrodymų. Bet, kaip man sakė vienas aukštas administracijos pareigūnas, telegramos yra dar vienas įrodymas, patvirtinantis tikimybę, jog pandemija galėjo kilti dėl avarijos Uhano laboratorijoje.

„Mintis, kad virusas – visiškai natūralus įvykis, – netiesioginė. Įrodymai, kad jis nutekėjo iš laboratorijos, taip pat. Tačiau yra daugybė argumentų, palaikančių laboratorinės kilmės versiją, tačiau, kita vertus, – nėra beveik nieko “, – teigė valdininkas.

Kaip pažymėjo mano kolega David Ignatius, pirminė Kinijos vyriausybės versija, kad virusas atsirado Uhano jūros gėrybių turguje, nėra tvirta. Kinijos ekspertų atlikti tyrimai, paskelbti sausio mėnesio žurnalo „Lancet“ numeryje parodė, kad pirmasis žinomas pacientas, užregistruotas gruodžio 1 d., neturėjo nieko bendra su turgumi, kaip ir daugiau nei trečdalis žmonių iš pirmosios užkrėstų grupės. Be to, tame turguje šikšnosparniai išvis neparduodami.

Shi ir kiti UVI tyrėjai kategoriškai neigia, kad naujas koronavirusas atsirado jų laboratorijoje. Vasario 3 dieną jų komanda pirmoji viešai paskelbė, kad virusas, pramintas 2019-nCoV, yra kilęs iš šikšnosparnių.

Tuo tarpu Kinijos vyriausybė visiškai užblokavo informaciją apie viruso kilmę.

Pekino ekspertai dar nepateikė naujojo koronaviruso pavyzdžių iš pirmųjų infekcijos atvejų Amerikos ekspertams. Valdžia skubiai uždarė Šanchajaus laboratoriją, kuri sausio 11 d. sekvenavo naujojo koronaviruso genomą, siekiant ją „sutvarkyti ir patobulinti“. Kai kurie gydytojai ir žurnalistai, pranešę apie virusą ankstyvoje stadijoje, dingo be pėdsakų.

Vasario 14 d. Kinijos prezidentas Xi Jinpingas paragino paspartinti naujo biologinės saugos įstatymo priėmimą. CNN trečiadienį pranešė, kad Kinijos vyriausybė nustatė griežtas ribojimus, sekant kuriais, būtinas išankstinis palaiminimas bet kokiams publikacijoms apie naujo koronaviruso kilmę.

Viruso kilmės klausimas nėra vien tik kaltės nustatymo klausimas. Svarbu suprasti, kaip prasidėjo naujoji koronaviruso pandemija, nes tai mums padės užkirsti kelią sekančiai. Siao mano, kad Kinijos vyriausybė turėtų užtikrinti skaidrumą ir atsakyti į visus klausimus apie Uhano laboratorijas, nes jie yra gyvybiškai svarbūs moksliniam viruso supratimui.

Ar naujasis koronavirusas atvežtas iš Uhano laboratorijos, ar ne, mes nežinome, tačiau telegrama perspėjo apie pavojų, vadinasi, yra paskata sužinoti.

Nemanau, kad tai sąmokslo teorija. Manau, kad tai yra visiškai logiškas klausimas, jį reikia išstudijuoti ir atsakyti “, – užbaigė jis. „Tikslios žinios ir supratimas apie tai, iš kur virusas atsirado, yra būtinos, siekiant užkirsti kelią tokiems atvejams ateityje.“

infa.lt komentaras:

Sprendžiant iš šio Washington Post straipsnio, galima daryti net ne prielaidą, o jau tvirtinimą, kad visa ši koronaviruso Uhano laboratorijose istorija yra gerai žinoma abiem šalims – kaip JAV, taip ir Kinijai. Dabar klausimas tik tame, kuri kurią tuo apkaltins. Beje, JAV finansavo Uhano laboratoriją https://infa.lt/44343/jav-vyriausybe-skyre-37-mln-doleriu-dotacija-uhano-laboratorijai-esanciai-itariamo-koronaviruso-zidinio-centre/

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 359

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
    „Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

„Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

1 atsiliepimas Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Kūrėjai

Jolanta Blažytė. Kūrėjai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    „Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

„Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Herkus Baranauskas-Deltuvis. Mokiniai

Herkus Baranauskas-Deltuvis. Mokiniai

atsiliepimų 6 Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Skylė juoda, cirkai – margi

Jolanta Blažytė. Skylė juoda, cirkai – margi

atsiliepimų 13 Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Velykos artėja. O išsilaisvinimas?

Jolanta Blažytė. Velykos artėja. O išsilaisvinimas?

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Kiek ilgai mes liksime pasyviais šio ketvirtus metus vykstančio cirko stebėtojais?

Gintaras Furmanavičius. Kiek ilgai mes liksime pasyviais šio ketvirtus metus vykstančio cirko stebėtojais?

atsiliepimų 7 Skaityti visą įrašą
    Ar nereikėtų opozicijos kandidatams mesti burtų, katras iš jų vienas liks prezidento rinkimuose?

Ar nereikėtų opozicijos kandidatams mesti burtų, katras iš jų vienas liks prezidento rinkimuose?

atsiliepimų 20 Skaityti visą įrašą

Kiek žmonių Suprato afiora su Skiepais?...

Irano ambasados sugriovimas Izraelio raketomis ir iraniečių žūtis nebuvo spektaklis....

realiai prasidės epochinis lūžis ekonomokoje, finansuose, politikoje..,ir ne tik JAV, todėl globalistai ir niekina, ir...

Nera ko girtis,turejote visas galimybe atsikratyti brudumbet jus beveik vienodi su ta visa sutve,pridirbote daug...

Valstiečiai tikrai buvo vienas iš geriausių dalykų, kas nutiko Lietuvai, o jums vieta Kariotiškėse, konservatnykai...

A5, ne apie KGB archyvus kalbu..! Apie slapta prisipažinusių sąrašą....

kuo anksčiau Ukraina tai supras, tuo mažiau bus aukų...