infa.lt

Graikijoje šis žmogus, padėjęs išvengti pilno koronaviruso paplitimo, vadinamas „Tautos gelbėtoju“

04 balandžio
07:25 2020
Sotirios Tsiodras

REUTERS

Atsižvelgiant į kasdienę informaciją apie tūkstančius žmonių, mirusių nuo koronaviruso visame pasaulyje, ypatingas dėmesys atkreipiamas į šalis, kurios iki šiol sugebėjo išvengti katastrofiškiausių COVID-19 pandemijos padarinių. Po Vokietijos, kurioje mirtingumas yra neįprastai mažas, labiau už kitas šalis stebina Graikija.

Balandžio 2 d. duomenimis, šalyje buvo 1544 užkrėsti koronavirusu žmonės, 53 mirė. Tai yra žymiai mažiau nei pas kaimynes regione, pavyzdžiui, Italijoje – užkrėstų 115 tūkst., mirusių beveik 14 tūkstančių.

Šio fenomeno priežastis išsiaiškino Rusijos leidinys „Kommersant“. Anot leidinio, „koronaviruso stebuklo“ kūrėju graikai laiko šalies vyriausiąjį epidemiologą Sotirios Tsiodras, kuris sugebėjo valdžios institucijoms padėti suvokti visus galimus naujojo viruso pavojus prieš pasirodant pirmajam užsikrėtusiam asmeniui Graikijoje. Vasario pabaigoje buvo sudaryta 26 mokslininkų operatyvinė grupė ir parengta 13 medicinos centrų.

Pirmasis užkrėstas vaikas šalyje identifikuotas vasario 26 d. Mokykla, kurioje jis mokėsi buvo nedelsiant uždaryta karantinui, o jau kitą dieną šalyje buvo pradėti atšaukti masiniai renginiai. Graikijos žurnalistas ir vertėjas Dimitrios Triantafillidis „Kommersantui“ sakė, kad tokia greita valdžios reakcija buvo Sotirios Tsiodras nuopelnas.

Šiandien jis vadinamas tautos gelbėtoju. Jo reitingas yra aukštesnis nei televizijos žvaigždžių. Jis mūsų vadovams paaiškino, kad jie turėtų uždaryti bažnyčias, tačiau jie norėjo apsiriboti pusiau priemonėmis – ir tada pats ministras pirmininkas nusprendė jas uždaryti”, – pasakojo D. Triantafillidis.

Nuo kovo 8 d. Graikijoje buvo etapais įvedamas karantinas: iš pradžių buvo uždaromos mokyklos, universitetai, vaikų darželiai, vėliau – sporto salės, teatrai ir kino salės. Taip pat buvo atšaukti kovo 25-osios šalies Nepriklausomybės dienos paradai. Kovo viduryje uždaromos kavinės, barai, paplūdimiai, paskutinėje eilėje prekybos centrai ir visos, išskyrus maisto prekių parduotuvės.

Griežtos karantino priemonės tik sutelkė Graikijos piliečius. Verslininkai įrengia intensyviosios terapijos palatas ir skiria privačius reaktyvinius lėktuvus specialios apsaugos priemonių ir įrangos pristatymui. O paprasti piliečiai renka produktus socialinėms valgykloms, padeda vienišiems kaimynams pirkti maistą.

Tačiau tuo pat metu už karantino pažeidimą buvo įvestos baudos. Per pirmąsias tris dienas buvo išrašyta daugiau nei 2 tūkstančiai baudų po 150 eurų, beveik 6 tūkstančiai nuo karantino pradžios. Visos surinktos lėšos skiriamos šalies sveikatos sistemai remti.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 144

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...

Rusijos paleistos naikinančios raketos taip pat yra karinės raketos, kaip ir NATO raketos....

Nepasidalino otkatu?...

ant briaunos dar gali nukristi...