infa.lt

„Geriausias vaistas nuo koronaviruso yra ramybė“, – sako Seimo narė Laimutė Matkevičienė

20 kovo
07:00 2020
Laimutė Matkevičienė

Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Olga Posaškova)

Mieli žmonės, kreipiuosi į Jus kaip gydytoja ir kaip Seimo narė. Koronavirusas yra didelis išbandymas pasauliui ir mums kiekvienam asmeniškai. Atsakingai sakau, kad šią nelaimę išgyventi galime susikaupę, tyliai, kuo daugiau gaudami gerų emocijų ir išlikdami ramūs. Ramybė yra pats geriausias vaistas nuo visų ligų.

Gyvename koronaviruso aplinkoje jau nuo vasario 24-osios, kai į Lietuvą iš Italijos (Veronos) grįžo šiaulietė, nors kad šis virusas neaplenks Lietuvos, medikai žinojo dar pernai. Netikėkite tomis žiniomis, kad šalies vadovai nebuvo pasiruošę šiam atvejui.

Vadovai ruošėsi šiai situacijai, tik Vyriausybės sudarytasis Valstybės ekstremalių situacijų centras (vadovas prof. Aurelijus Veryga) kovai su koronaviruso plitimu gyventojų dėmesį atkreipė po oficialiai patvirtinto užsikrėtimo liga atvejo.

Ministras nuolat per informacines priemones gyventojus ragino laikytis tam tikrų atsargumo, asmens higienos priemonių, vengti masinių renginių, sekti informaciją, tikėti ir pasitikėti teikiama informacija dėl susirgimų ir nekelti… panikos.

Virusui įsibėgėjus už Kinijos sienų, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė pandemiją. Viruso inkubacinis periodas trunka iki 14 d. (ar net 28 d.). Tarp jo simptomų yra karščiavimas, kosulys, viduriavimas…

Nors Valstybės ekstremalių situacijų operacijoms vadovaujantis prof. A. Veryga, premjeras Saulius Skvernelis, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Vyriausybė ir Seimas užsienyje esančius lietuvaičius ragino kuo greičiau sugrįžti namo, kai kam neatrodė tai svarbu.

Jie vis dar ilsėjosi Prancūzijoje, Ispanijoje, Italijoje, nors tose šalyse jau buvo skelbiama apie viruso COVID-19 grėsmę.

Siekiant suvaldyti koronaviruso (COVID-19) plitimą Lietuvoje nuo pirmadienio paskelbtas KARANTINAS. Tai vienintelis kelias išeiti iš pandemijos. Noriu patikinti, kad visi priimti būtini sprendimai yra savalaikiai, griežti ir teisingi.

Būtina jų laikytis. Nė viena šalis nebuvo susidūrusi su tokia grėsme, todėl aš, kaip gydytoja ir kaip Seimo narė, noriu jus nuraminti, kad situacija mūsų šalyje kontroliuojama gana gerai. Tam tikslui kovai su koronavirusu iš Valstybės rezervo skirta 30 mln. 560 tūkst. Eur, iš jų 14 mln. Eur – plaučių ventiliacijos įrangai, 16 mln. 560 tūkst. Eur – medikų apsaugos priemonėms, dar 122 tūkst. Eur skyrė Kauno miesto savivaldybė karštajai 1808 linijai.

Šalyje atliekami koronaviruso nustatymo testai. Kovo 17 d. Seime  nuo 9 val. dirbom ne veltui! Jau kovo 18 d. Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė mūsų vakar priimtą Ekonomikos rizikos valdymo įstatymų paketą esamai situacijai suvaldyti. Geriausia, manau, dabartinė naujiena, kad medikams skiriami greitieji testai COVID-19 nustatyti.

Žinoma, krizės suvaldymas daug  priklausys ir nuo to, kaip toliau COVID-19 plis ir kaip bus valdomas visame pasaulyje, kaip greitai bus atrasta vakcina nuo šio viruso ir kaip greitai bus pritaikytas specifinis gydymas.

Noriu visiems palinkėti (šioje karantino situacijoje) solidarumo, elgtis atsakingai. Nekenkime sau: laikykimės deramo atstumo vienas nuo kito, venkime susibūrimų, peršalimų, traumų, sveikai maitinkimės, gerbkime medikus, pardavėjus ir visus, kuriuos sutinkame savo kelyje. Grįžusieji iš užsienio laikykitės bent privalomos saviizoliacijos, na, o visi, pajutę pirmuosius šio viruso  simptomus, atkreipkite dėmesį į save ir šalia esančius, o pajutę pirmuosius viruso simptomus, kreipkitės pagalbos į gydytojus. Būkime vieningi kovoje su COVID-19, bet išlikime ramūs, pasitikintys ir tikintys.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 138

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....