infa.lt

Pasaulyje didinama baimės ir įtampos atmosfera – pagrindinės antraštės – mirtys ir susirgimai koronavirusu

16 kovo
14:20 2020
Žmonės eilėje prie mėsos

Eilė prie mėsos. Vilnius.

Pasaulio naujienų agentūrų ir šiaip žiniatinklių antraštėse pagrindinė tema – koronavirusas COVID-19 ir jo sukeltos infekcijos padariniai bei priemonės, kurių imasi šalių vyriausybės bandydamos apriboti infekcijos plitimą.

Lietuvoje, tik paskelbus apie įvedamą karantiną, parduotuvėse per šeštadienį ir sekmadienį išgaravo didelė dalis mėsos produktų. Bent jau taip skelbia socialinių tinklų naudotojai.

infa.lt šaltinis nuėjęs į Iki parduotuvę jokio žymaus maisto produktų sumažėjimo nepamatė, neskaitant keleto rūšių pieniškų maisto produktų ir rūkytų mėsos gaminių trūkumo jiems skirtuose parduotuvės lentynų skyreliuose.

Pasaulinės naujienų agentūros vakar dienos pranešimuose skelbia:

Kovo 15 d., koronavirusas COVID-19 jau užkrėtė 156 pasaulio šalis, sukėlęs 6455 mirtis ir 167 500 infekcijų.

Pirmoje vietoje, pagal naujojo viruso infekcijų atvejų skaičių – Kinija, kurioje užfiksuota daugiau nei 80 000 atvejų. Tačiau šiuo metu viruso nešiotojais tebėra šiek tiek daugiau nei 10 tūkst. žmonių – 67 tūkst. jau pasveiko, o apie 3 tūkst. mirė. Verta paminėti, kad per vakar dieną infekcija nustatyta tik 25 kinams.

Tačiau dvi Europos šalys, Italija ir Ispanija, kiekvieną dieną įgauna vis didesnį pagreitį, stulbindamos vis didesniais skaičiais. Vien vakar mirčių skaičius Italijoje išaugo 368 žmonėmis (iš viso nuo epidemijos pradžios mirė 1800 žmonių). O Apeninų pusiasalyje atvejų skaičius, nepaisant beveik visiškos izoliacijos, pasiekė 25 tūkstančius, vakar užsikrėtė dar 3500 žmonių.

Ispanijoje per pastarąsias 24 valandas (nuo vakar dienos) buvo oficialiai nustatyta 1 400 naujų užkrėstų žmonių, iš viso 7800 užsikrėtusiųjų. Tuo pat metu 292 ispanai (iš jų 96 vakar) jau mirė nuo šios ligos, dar 382 pacientai yra sunkios būklės ir randasi reanimacijoje.

Irane per vieną parą buvo aptikta daugiau nei 1 200 pacientų, sergančių koronavirusu, todėl bendras užkrėstų žmonių skaičius šioje šalyje siekė beveik 14 tūkst. Mirė nuo šios ligos jau 700 žmonių, iš jų 113 mirė vakar.

Airija, nepaisant to, kad per vakar dieną šioje valstybėje nebuvo aptikta naujų šios ligos atvejų, o bendras pacientų skaičius sustojo ties 129, griebėsi britams beprecedenčių priemonių – nuo pirmadienio šalyje uždaryti visi barai ir kavinės. Tuo pačiu metu koronavirusu sergančių pacientų skaičius visoje Jungtinėje Karalystėje siekė 1372, per dieną išaugęs 232.

Prancūzijoje, kur bendras užkrėstų žmonių skaičius per dieną padidėjo nuo 4449 iki 5400, pastarąją dieną mirė 29 žmonės, o 951 diagnozuoti kaip nešiotojai. Atsižvelgiant į tai, šalyje, nepaisant visų vietos gyventojų pomėgių, visos kavinės ir restoranai buvo uždaryti.

Iki šiol Jungtinėse Valstijose užregistruoti 3083 užkrėtimo nauja liga atvejai, o 140 žmonių buvo pripažinti užsikrėtusiais tik per pastarąją parą. 60 atvejų buvo mirtini.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau teigė, kad, remdamasis 249 infekcijos ir vienos mirties atvejais šioje šalyje, jis neatmeta galimybės artimiausiu metu uždaryti sienas arba priversti iš užsienio atvykstančius žmones savarankiškai izoliuotis.

Vokietijoje, kur bendras užsikrėtusiųjų skaičius pasiekė beveik 6 tūkst., O vakar padidėjo 1 200 žmonėmis, atsižvelgiant į dabartinę situaciją, nuo kovo 16 d., pirmadienio ryto, buvo nuspręsta uždaryti sienas su Austrija, Prancūzija ir Šveicarija.

Nyderlanduose nuo šiandienos (kovo 16d) iki balandžio 6 d. visos švietimo ir viešosios įstaigos, įskaitant mokyklas, restoranus, kavines, barus, sporto klubus, pirtis ir sekso klubus, nustoja veikti.

Šveicarijoje per dieną užregistruotas 841 naujas koronavirusinės infekcijos atvejis, iš viso 2200.

Slovakijoje nepaprastoji padėtis paskelbta jau nustačius 54 užkrėtimo atvejus. Slovakijos valdžia liepė uždaryti visas parduotuves, išskyrus maisto, vaistines, bankus, degalines ir pašto skyrius.

Kataro sostinėje Dohoje nuo sekmadienio vakaro sustabdytas visas viešasis transportas. Iki šiol šalyje pranešta apie 401 šios ligos atvejį.

Libanas, kuriame vakar registruoti 6 nauji užsikrėtę žmonės ir jų bendras skaičius pasiekė 99, taip pat paskelbė apie visišką valstybės uždarymą.

Šiandien Kenijoje buvo uždarytos mokyklos o universitetai tęs darbą iki savaitės pabaigos. Taip pat visi atvykstantys į šalį turi eiti į karantiną. Panašios priemonės buvo įvestos Ganoje, Namibijoje, Džibutyje ir Tanzanijoje. Nuo pirmadienio Libija uždarė visus uostus ir oro uostus.

Kolumbija uždarė savo sienas ir uždraudė atvykti į šalį visiems, kurie nėra valstybės gyventojai ar piliečiai. Į namus grįžę kolumbiečiai turės atlikti privalomą 14 dienų karantiną.

Australijoje vakar patvirtintos aštuoni nauji Covid-19 infekcijos atvejai, tad bendras patvirtintų ligonių skaičius pasiekė 57.

Pirmieji koronaviruso atvejai patvirtinti Ruandoje, Seišeliuose ir Centrinės Afrikos Respublikoje

Rusijoje, remiantis oficialiais Rusijos šaltiniais, užsikrėtusiųjų skaičius pasiekė 60 žmonių.

Šiandien daugiau nei 100 milijonų europiečių gyvena izoliacijos sąlygomis ir apimti COVID-19 baimės.

Pasaulio žiniasklaida vietoje to, kad užsiimtų realios situacijos nušvietimu tik didina įtampą, pateikdama mirusiųjų ir užsikrėtusiųjų skaičius, kaip išskirtinius naujųjų laikų istorijoje, kas nėra tiesa. Koronovirusas nėra kažkuo išskirtinis, kaip ir mirtingumo nuo jo rodikliai.

Apeliuojama į tai, kad reikia gelbėti senukus (niekas nesiginčija, jie mums visiems brangūs), tačiau bendroje isterijoje nutylima tai, kad vyresnių nei 80 metų senukų numiršta apie 15 procentų, ir tai tik tie, kurie serga lėtinėmis ligomis.

Daugeliu atvejų koronavirusas yra ne mirties priežastis, o tiesiog paskutinis lašas prie dabartinių aštuoniasdešimtmečių ligų puokštės, kurią jie „užgyveno“ per savo gyvenimo metus. Nes nuo to lašo nėra vaistų, kaip kad nuo kitų ligų.

Reikia dar turėti omenyje, kad Europos amžiaus vidurkis yra 80 metų. Tai yra ta riba, kurią peržengus prasideda bauginantys 15 procentų mirties rodikliai.

Lietuvoje 2015 metų duomenimis amžiaus vidurkis net netraukia iki kritinės ribos: moterų – 79,6 metų, o vyrų – 69.1 metų, todėl mirčių, jeigu jų bus, statistika turėtų būti kitokia.

Italijos demografiniai rodikliai demonstruoja, jog ten aukštas mirtingumas nuo koronaviruso koreliuojasi su ilgaamžiškumu, kuris, tačiau, nereiškia jog ilgaamžiai ten visi yra sveiki.

Galime dar prisiminti, jog pernai nuo gripo epidemijos Europoje mirė 37 tūkstančiai žmonių (Vytenio Andriukaičio duomenys). Ar kas pastebėjote kokią paniką? Šešis kartus daugiau.. ir mirtina tyla. Nors visur reklamuojami skiepai nuo gripo.

Šiemet nuo gripo Lietuvoje jau mirė 7 žmonės. Kur panika? Kur karantinas nuo gripo?

Galime daryti kažkokią apibendrinančią išvadą, kad kažkam naudinga ši panikos sklaida, iš kurios tas „kažkas“ gauna nemažus dividendus.

Kažkas sužlugdo konkurentus, kažkas panikos sąlygomis išparduoda savo nuo nieko neapsaugančias kaukes, užkeldamas jų kainas, kažkieno dezinfekcinių skysčių verslas kyla į aukštumas, nors pagrindinis užsikrėtimas koronavirusu vyksta oro-lašeliniu būdu.

Kaip bebūtų – mes galime tik spėlioti apie tai, kas iš šios pasaulinės-ekonominės krizės nusiraus didžiausią prizą, kol kas atsakyti dar per anksti.

Tačiau mes galime kasdien valgyti citrinas, ryti (kaip vaistus) smulkintą česnaką (blogiau tikrai nebus), stengtis palaikyti bent minimalų fizinį aktyvumą (pavyzdžiui pasivaikščiojimus su senukais tėvais krantine paupiu arba parke), ir, svarbiausia – palaikyti stabilią psichiką, nepasiduodant stresui, kurį mums stengiasi primesti žiniasklaidos priemonės.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 341

Žymos:

1 Atsiliepimas

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...