infa.lt

Šiandien Lietuvoje patvirtintas jau antras koronaviruso infekcijos atvejis, draudžiama išvykti į 18 šalių

14 kovo
15:15 2020

Papildyta:

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad šiandien, kovo 14 d., Lietuvoje patvirtintas dar vienas koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejis. Pranešama, kad vyras grįžo iš Italijos. Jis šiuo metu izoliuotas ir gydomas Santaros klinikose.

Dar šįryt buvo pranešta apie naują patvirtintą atvejį Klaipėdoje. Taigi iš viso Lietuvoje šiuo metu patvirtintų COVID- 19 atvejų yra 8.

Kaip pabrėžia sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga, daugėjant atvejų, paaiškėjant aplinkybėms, kad kai kurie susirgusieji po grįžimo nesilaikė rekomendacijų izoliuotis, tampa gyvybiškai svarbu visuomenei saugoti vieni kitus ir laikytis valdžios nurodymų.

„Jokia valdžia neapsaugos žmonių, jei patys žmonės nebus sąmoningi ir pilietiški. Situacijoje, kurioje atsidūrė Lietuva, tiesiog negalima asmeninių interesų kelti aukščiau visuomenės sveikatos ir saugumo“, – sako A. Veryga.

SAM primena, kas pirmasis užsikrėtimo atvejis Lietuvoje nustatytas vasario 28 d. iš Veronos (Italija) grįžusiai pacientei. Kovo 10 d. vėlai vakare Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje atlikti tyrimai patvirtino, kad Lietuvoje nustatyti kiti du koronaviruso (COVID-19) atvejai – iš Italijos grįžusiai porai, ji gydoma Kauno klinikinėje ligoninėje.

Kovo 13 dieną patvirtinti trys nauji atvejai Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, šiandien – po atvejį Klaipėdoje ir Vilniuje. Kol kas visi 8 atvejai yra įvežtiniai – susirgo iš užsienio į Lietuvą grįžusieji.

Lietuva atnaujino sienų kontrolę

Siekiant suvaldyti COVID-19 viruso keliamas grėsmes Lietuva įves laikiną kontrolę prie vidinių Europos Sąjungos sienų. Sienų kontrolė bus atstatyta nuo šeštadienio, kovo 14 d., 18 val. 10 dienų laikotarpiui.

Sprendimas dėl sienų uždarymo ar kitų laisvo piliečių judėjimo apribojimo, tame tarpe draudimo užsieniečiams atvykti į Lietuvą, nėra priimtas. Apie sprendimus dėl sienos uždarymo Vyriausybė informuos atskirai.

„Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai dar labiau sustiprins kontrolę. Mūsų pareigūnai prie vidinių sienų atliks tikrinimo procedūras. Taip pat bus stabdomas Lietuvos Respublikos piliečių ir nuolatinių šalies gyventojų išvykimas į Rizikos valstybes, kurių sąrašas nustatytas VESOC vadovo sprendimu, tačiau krovinių gabenimas vyks toliau.

Lietuvos piliečiams apribojimai dėl grįžimo nėra taikomi, tačiau grįžę jie turės likti namuose 14 dienų“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

„Suprantame, kad tai griežta priemonė, tačiau galvodami apie visų piliečių saugumą, turime imtis visų įmanomų priemonių. Šiuo metu kelionės yra mūsų didžiausia grėsmė. Tai atvežtinis virusas, tad būtina apriboti judėjimą“, – teigė vidaus reikalų ministrė.

Nuo penktadienio sanitariniuose postuose matuojama temperatūra ir vykdoma sanitarinė – informacinė patikra. Ypač atidžiai tikrinami autobusai, mikroautobusai ir automobiliai su užsienio numeriais bei gabenantys, pavyzdžiui, slidinėjimo įrangą. Nuo kovo 4 d. keleiviai pildo keleivio korteles.

„Norėčiau pažymėti, kad vykti į Lenkiją galima bus tik per vieną sienų kontrolės punktą – Kalvarijų“, – kalbėjo Valstybės sienos apsaugos vadovas Rustamas Liubajevas.

Šiuo metu apie vidaus sienų kontrolės laikiną atnaujinimą oficialiai yra pranešusios 4 šalys, t. y. Čekija prie sienos su Austrija ir Vokietija, Vengrija prie sienos su Slovėnija ir Austrija, Austrija prie sienos su Italija, Lenkija prie sienos su Čekija, Vokietija, Lietuva ir Slovakija. Tokių priemonių taikymą svarsto ir kitos ES Šengeno valstybės narės.

Apie sprendimą dėl sienų kontrolės atnaujinimo artimiausiu metu bus informuojamos Lietuvos kaimynės valstybės, Europos Komisija, Europos Taryba ir Europos Parlamentas.

Papildyta

Nuo kovo 14 d. visiems lietuviams, deklaravusiems savo gyvenamą vietą Lietuvoje, draudžiama vykti į Kiniją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją, Singapūrą, Vokietiją, Prancūziją, Ispaniją, Italiją, Islandiją, Norvegiją, Švediją, Austriją, Daniją, Nyderlandus, Šveicariją ir Egiptą. Tai reiškia, kad į šias šalis nei lėktuvais, nei sausumos, nei jūrų keliais žmonės išvykti negalės.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, visos šios šalys yra rizikingos, jose vyksta koronaviruso infekcijos (COVID-19 ligos) plitimas visuomenėje.

„Apskritai rekomenduojame niekur nekeliauti mėnesį, jei prireiks – ir ilgiau. Šiuo atveju, drastiškų priemonių – besąlyginių draudimų išvykti –  imamės dėl tų, kurie vis dar nenori išgirsti ir suprasti, kad rizikuoja ne tik savo sveikata, bet ir savo artimųjų, ypač senyvo amžiaus ir sergančių lėtinėmis ligomis, gyvybėmis“, – sako ministras A. Veryga.

Numatyta, kad šis draudimas negalios tik krovinių vežimui, t. y. krovinių gabenimas galės būti vykdomas.

Visi, į Lietuvą atvykę iš Kinijos, Honkongo, Irano, Japonijos, Pietų Korėjos, Singapūro, Vokietijos, Prancūzijos, Ispanijos, Italijos, Islandijos, Norvegijos, Švedijos, Austrijos, Danijos, Nyderlandų, Šveicarijos ir Egipto, 14-lika dienų turi izoliuotis namuose (saviizoliuotis). Tai privalomas reikalavimas, už kurio nepaisymą gresia atsakomybė.

Pasak Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, klausimų, ar grįžus iš šių teritorijų eiti į darbą, mokymosi įstaigą, parduotuvę ar net į teatrą, koncertą, kurių, deja, iki šiol dar kilo, žmonėms turėtų nelikti.

„Jau yra priimtas sprendimas, kad nuo šiandien vakaro į Lietuvą bus draudžiama atvykti užsieniečiams, išskyrus tuos, kurie turi oficialius leidimus dirbti. Tuo metu, visi grįžę iš 18 šalių, į kurias galbūt išvyko, kai jos nebuvo rizikingos, sugrįžę privalės dvi savaites likti namuose. Ir tai jau nebe solidarumo, pilietiškumo, bet rimtos atsakomybės klausimai“, – sako ministras A. Veryga.

Visos šios šalys, iš kurių grįžus privalu izoliuotis, yra rizikingos, jose vyksta koronaviruso infekcijos (COVID-19 ligos) plitimas visuomenėje.

Primename, kad visų keliautojų, grįžusių iš paveiktų teritorijų, ir toliau prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei 14 dienų sekti savo sveikatos būklę.

Tuo atveju, jei sveikatos stebėjimo metu išsivysto ligos simptomai (karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas), nedelsiant skambinti nemokama Koronos karštąja linija 1808, pranešti apie susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų nurodymus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 339

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....