infa.lt

Dešimt milijardierių praradusių 83 mlrd dolerių dėl koronaviruso grėsmės

04 kovo
09:54 2020

Dešimt milijardierių šią savaitę prarado daugiau nei 83 milijardus JAV dolerių dėl akcijų rinkų griūties, kurias sukėlė koronavirusas. Tarp „pagrindinių nevykėlių“ – nė vieno milijardieriaus iš Azijos, praneša Forbes.

Net turtingiausi pasaulio žmonės nukentėjo dėl panikos rinkose, kurias sukėlė koronaviruso Covid-19 plėtra visuose žemynuose. Pastaroji vasario savaitė fondų rinkoms tapo prasčiausia po finansų krizės.

Dešimt „Forbes“ milijardierių iš viso prarado apie 83,4 milijardo dolerių, o dar daugybės dešimčių milijardierių nuostoliai siekia šimtus milijonų dolerių.

Remiantis naujausiais duomenimis, pasaulyje patvirtinta daugiau kaip 93 000 užkrėtimo atvejų, o mirčių skaičius peržengė 3 000. Kadangi koronavirusas greitai išplito už žemyninės Kinijos ribų, išaugo investuotojų susirūpinimas dėl jo įtakos pasaulio ekonomikai.

Šie nuogąstavimai praėjusią savaitę paskatino didžiulį akcijų išpardavimą visame pasaulyje. „Shanghai Composite“ ir „Euro Stoxx 50“ indeksai smuko atitinkamai 5,2% ir 12,4%.

JAV „Dow Jones“ indeksas nuo praėjusio penktadienio prarado apie 3500 punktų, arba 12,4 proc. Tai yra rimčiausias savaitinis indekso kritimas po 2008 m. finansinės krizės. Ketvirtadienį „Dow Jones“ prarado beveik 1200 taškų – tai buvo didžiausias kritimas per dieną istorijoje.

Turtingiausias pasaulio žmogus Jeffas Bezosas praėjusią savaitę prarado 14,1 milijardo dolerių – daugiau nei kas nors kitas iš „Forbes“ reitingo. Pasibaigus prekybai penktadienį, Bezoso kapitalas buvo vertinamas113,6 milijardo JAV dolerių.

Dėl gamyklų Kinijoje uždarymo „Amazon“ jau nerimauja, kaip užtikrinti pakankamą kiekį prekių metiniam pardavimui – vadinamąją „Prime Day“, kuri numatoma liepą. Kaip rašo „The New York Times“, Amazon neseniai paragino trečiųjų šalių pardavėjus parduodančius savo gaminius jo interneto svetainėje, pasiruošti „tiekimo grandinės sutrikimams dėl pastarojo meto įvykių Kinijoje“.

Warreno Buffetto turtas sumažėjo 9,8 milijardo, iki 80,3 milijardo dolerių. Pirmadienį Omahos orakulas interviu CNBC teigė, kad panika dėl koronaviruso nepaveiks jo strategijos. „Mes perkame verslą, kad turėtume jį 20 ar 30 metų“, – sakė Buffettas. „Mes tikime, kad koronavirusas neturės įtakos investicijoms su 20 ar 30 metų perspektyva“.

Neįsivaizduojamas „Tesla“ akcijų ralis per pastaruosius šešis mėnesius privedė prie to, kad elektromobilių gamintojas rinkos verte sausį aplenkė „Volkswagen“. Tačiau praėjusią savaitę Elonas Muskas „užvažiavo ant gulinčio policininko“ – jo turto vertė sumažėjo 8,9 milijardo, iki 34,7 milijardo dolerių.

Koronavirusas greičiausiai sužlugdys agresyvios „Tesla“ plėtros planą Kinijoje. Dėl epidemijos įmonė buvo priversta dviem savaitėms uždaryti savo naują gamyklą Šanchajuje.

„Microsoft“ akcijos, kurios anksčiau rodė stabilų augimą, šią savaitę smarkiai krito. „Microsoft“ kapitalizacija, kuri sausio 30 d. pasiekė rekordines aukštumas, nukrito 53 milijardais JAV dolerių po to, kai bendrovė perspėjo investuotojus, kad negalės įvykdyti ketvirčio pardavimo prognozių dėl problemų su savo tiekėjais Kinijoje. „Microsoft“ įkūrėjo Billo Gateso turtas sumažėjo 6,6 milijardo JAV dolerių. Jam dar liko pakankamai, kad liktų antroje vietoje turtingiausių pasaulio žmonių sąraše.

Europoje milijardus prarado mados magnatai Amancio Ortega ir Bernardas Arnaultas. Daugiau nei 33% visų drabužių ir tekstilės gaminių yra pagaminama Kinijoje, o koronaviruso protrūkis sutrikdė tiek prabangos prekių ženklų, tiek masinės rinkos tiekimo grandinę.

Nenuostabu, kad po jo LVMH akcijų kritimo sumažėjo ir Arno kapitalas – 7,4 milijardo, iki 97,8 milijardo dolerių. Ispanijos milijardierius Amancio Ortega, „Zara“ savininkas, prarado 6,1 milijardo dolerių: jo turtas sumažėjo iki 70,9 milijardo dolerių.

Azijos milijardieriai dar prieš praėjusią savaitę matė, kad jų turtai tirpsta dėl koronaviruso. Todėl dešimties žmonių, kurie praėjusią savaitę patyrė didžiausius nuostolius, Forbes sąraše nėra nė vieno iš Kinijos.

Toliau sąraše Markas Zuckerbergas, Facebook įkūrėjas. Jis prarado 8,5 mlrd dolerių.

Larry Eliisonas, vienos didžiausių pasaulyje programinės įrangos įmonės „Oracle“ vadovas ir steigėjas, prarado 7,7 mlrd dolerių.

Laris Peidžas ir Sergejus Brinas, įkūrę Google paieškos ir interneto paslaugų sistemą, atitinkamai prarado 7,3 mrd ir 7 mlrd dolerių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 256

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. klausimas    -  2020-03-04, 10:05

    kaip galima iš drabužių uždirbti milijardus?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. dkql    -  2020-03-04, 11:45

    Žurnalistinės nesąmonės tie praradimų skaičiavimai.Įmonės kapitalizacija labai kintantis dalykas. Išvis akcijų vertė šiais laikais sunkiai koreliuoja su realia įmonės verte. Akcijų kainos grįžo keliais mėnesiais atgal,o apsišikimo kaip už rinkos griūtį.Vat kai kris 50-80% tuomet ir galima šikt.Per paskutinius 3 metus biržos prisipūtė 300%. Tad keliolikos procentų kritimas net korekcija nepavadinsi.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......