infa.lt

Koronavirusas: Grėsmė olimpiadai, JAV ruošiasi blogiausiam

01 kovo
15:06 2020

Moteris su apsaugine kauke Romoje, Italija, vasario 28, | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Naujienos apie koronavirusą vis labiau primena pranešimus iš fronto – karinės bazės JAV ir Europoje ruošiasi priimti dešimtis tūkstančių užkrėstų žmonių, JAV valdžia perspėjo piliečius apie galimą perėjimą prie specialaus policijos, medicinos personalo ir transportavimo režimo.

Be kompensacijos atšaukta Ženevos automobilių paroda. Japonijos valdžia pradėjo diskutuoti dėl galimo Tokijo olimpinių žaidynių atšaukimo – tai įvyko tik tris kartus istorijoje dėl Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų. Rinkos išgyveno blogiausią dieną nuo 2009 m.

PSO padidino koronaviruso išplitimo pasaulyje grėsmę iki „labai didelės“. Tai yra paskutinis žingsnis prieš paskelbiant pandemiją.

Ketvirtadienį JAV medicinos pareigūnai paragino piliečius pasiruošti koronavirusui. Nancy Messonier, Nacionalinio imunizacijos ir kvėpavimo ligų centro direktorė, per žurnalistus pranešė, jog dabar kalbama ne apie ligos išplitimo JAV tikimybę, bet apie tai, kada tai įvyks.

Tai atsitiko po to, kai virusas buvo rastas pas Kalifornijos gyventoją, kuris nekeliavo į užsienį, rašo „Science Alert“. Kai koronavirusas pradės keliauti nuo vieno nešiotojo prie kito, ligoninės bus perpildytos, o hospitalizuotų žmonių ir mirčių skaičius padidės.

Daugiausia užsikrėtusiųjų bus tarp keliavusiųjų. Visi nustatyti infekuotieji bus izoliuoti ligoninėse ar karinėse bazėse.

„Svarbų infrastruktūros objektų: teisėsaugos institucijų, skubios medicinos pagalbos, transporto – darbas gali būti sudėtingas“, – sakoma dokumente.

Nesant skiepų ir įrodyto vaisto nuo COVID-19, pagrindinės prevencijos ir gydymo priemonės turėtų būti nefarmakologinės: dažnas rankų plovimas, paviršių ir daiktų dezinfekavimas, susilaikymas nuo artimo kontakto su kitais žmonėmis.

Penktadienio vakarą JAV buvo patvirtinti 62 koronavirusinės infekcijos atvejai.

Siekdama užkirsti kelią infekcijos plitimui, Šveicarijos vyriausybė uždraudė visus viešus renginius, kuriuose dalyvauja daugiau nei 1000 žmonių, praneša CNBC. Ženevos automobilių parodai taip pat taikomas draudimas, apgailestaudamas sakė parodos pirmininkas Maurice Turrettini.

Pasirodymas turėjo vykti kovo 5-15 dienomis. Organizatoriai teigė, kad kasmetinė paroda nėra atidėta, o būtent atšaukiama, ir tikisi, kad renginys bus atnaujintas 2021 m. „Paroda negali būti atidėta. Tai neįmanoma. Ji per didelė. Tai neįmanoma“, – sakė šou režisierius Olivier Rich.

Dėl koronavirusinės infekcijos COVID-19 atšauktos tarptautinės Ženevos automobilių parodos finansiniai nuostoliai sudarys apie 250 milijonų dolerių, sakė parodos salės generalinis direktorius Matthew Reese.

Tuo pat metu parodos dalyviai, kaip paaiškino ponas Turettini, negaus nuostolių kompensacijos dėl nenugalimos jėgos aplinkybių – Šveicarijos vykdomosios valdžios sprendimo uždrausti viešuosius renginius.

O Japonijoje svarstomos dar rimtesnes priemones. Šalyje jau uždaromos mokyklos, atšaukiamos futbolo varžybos, tačiau dabar Tokijas galvoja apie precendento neturintį veiksmą – olimpinių žaidynių, kurios turėtų prasidėti birželio 24 d., atšaukimą.

Pasak Dicko Poundo, Tarptautinio olimpinio komiteto nario, sprendimas turi būti priimtas iki gegužės pabaigos. Iki to laiko COVID-19 turėtų būti kontroliuojamas, antraip milijardų dolerių vertės renginys neįvyks.

Kol kas olimpinės žaidynės buvo atšauktos tris kartus – 1916 m., 1940 m. Ir 1944 m. dėl pasaulinių karų – rašo „ZME Science“.

Tuo tarpu „Facebook“, susirūpinęs dėl protrūkio, jau nusprendė atšaukti tradicinę „F8“ kūrėjų konferenciją, kuri turėjo įvykti gegužės pradžioje San Chosė mieste, Kalifornijoje.  Galbūt bus vaizdo pristatymų, laidų ir vietinių susitikimų, bet visuotinio susibūrimo nebus. „Mes neimsime rizikuoti savo bendruomenės sveikata ir saugumu“, – teigė bendrovės vadovybė.

Anglijoje, kur yra tik 20 patvirtintų užkrėtimo atvejų, vyriausybė pradėjo diskutuoti apie Anglijos „Premier League“ sustabdymą dėl koronaviruso plitimo grėsmės. Čempionatas gali būti sustabdytas 2 ar daugiau mėnesių.

Jei sezonas bus baigtas anksčiau nei numatyta, komandos turės derėtis ir nuspręsti, ar dabartiniai čempionato rezultatai bus išsaugoti, ar atšaukti. Čempionato nuostatuose neatsirado punktų, reglamentuojančių tokį force majeure scenarijų.

Italijos valdžia gali tą patį padaryti ir su savo čempionate – padėtis dėl koronaviruso šalyje yra daug rimtesnė nei Anglijoje. O, štai UEFA vadovybė nėra iš bailiųjų: spaudos tarnyba paskelbė pareiškimą, kuriame teigiama, kad dėl epidemijos Europos čempionatas nebus keičiamas. Bent kol kas.

„Dow Jones“ indeksas penktadienį baigėsi kritimu 356 punktais (1,4%) užbaigęs blogiausią savaitę Volstrite nuo 2009-ųjų finansinės krizės (paskutines dvi dienas dauguma indeksų kasdien krito 2–4,5%).

Išpardavimų tempas JAV rinkoje yra rekordinis: S&P plačiosios rinkos indeksas nuo neseniai pasiekto maksimumo sumažėjo 10% – tai yra pati greičiausia jo korekcija po Didžiosios depresijos, rašo „New York Times“.

Rusijos rinka penktadienį smuko 4,48 proc. „Forbes“ apskaičiavo, kad dėl Rusijos bendrovių akcijų rinkos kritimo turtingiausių verslininkų turtas per dieną sumažėjo 6,058 milijardo dolerių: Vladimiras Potaninas, „Norilsk Nickel“ bendrasavininkas, prarado 1,4 milijardo dolerių, LUKOIL prezidentas Vagitas Alekperovas prarado 1,6 milijardo dolerių.

Pati epidemija sparčiai vystosi. Jau 54 šalys kelis kartus per dieną praneša apie naują patvirtintų infekcijų ir mirčių statistiką. Kai atvejų skaičius yra pakankamai didelis, apytikslis atvejų ir mirčių santykis yra 30–35: 1. Šį santykį patvirtina Kinijos ir Italijos statistika.

Pietų Korėjos pacientų statistika netelpa į šią schemą – daugiau nei 2 tūkst. užsikrėtusiųjų tenka tik 13 mirčių. Ekspertai tai bando paaiškinti skirtingo lygio medicina šalyse.

Italijoje užkrėstų žmonių skaičius artėja prie 900. Kinija pradeda kovoti su „koronaviruso bumerangu“ – pakartotinėmis infekcijomis. Jų skaičius nuolat auga.

Irano valdžia yra vieninteliai, kurie atkakliai slepia tikrąjį užkrėtimo mastą. Nemažai mokslininkų teigia, kad šalyje jau yra nuo 15 iki 20 tūkstančių sergančių ir daugiau kaip 210 mirusiųjų. Oficialiai Iranas iki šiol pranešė apie 34 mirusius nuo koronaviruso.

Apie 20 skirtingų tyrimų centrų visame pasaulyje dirba kurdami vakciną. Tikimasi, kad ankstyviausios vakcinavimo galimybės bus pradėtos po 3 savaičių.

Lietuvoje kovo 1-osios, 13:30 valandos duomenimis patvirtintas tik vienas koronaviruso atvejis (vasario 28 dieną). Atiduotų tirti mėginių nėra, įtariamųjų užsikrėtus irgi nėra.

Pasaulyje iki šiol (kovo 1d. 14:40 val Lietuvos laiku) užsikrėtė – 86 988 žmonės, koronavirusas nužudė – 2 979, pasveiko – 42 606 žmonės.

Stebėti realiu laiku koronaviruso plėtrą pasaulyje galima čia

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 253

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Masonas    -  2020-03-01, 15:20

    Olimpas ir Olimpinės žaidynės? Ką jie turi benrdo?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....