infa.lt

Neįtikėtina, bet: koronoviruso epidemija buvo išpranašauta dar tolimais 1981 metais

27 vasario
08:25 2020

1981 m. JAV buvo išleistas fantastinis amerikiečių rašytojo Deano Koontzo trileris „Tamsos akys“, kuriame pasakojama apie pandemijos siaubą, kurį sukėlė mokslininkai, bandę sukurti mirtiną biologinį ginklą. Apie tai rašo kinų leidinys „South China Morning Post“.

Romano veiksmas vystosi Kinijoje (!) 2020 m. Pasak siužeto, slaptoje laboratorijoje, veikiančioje Kinijos specialiųjų tarnybų globoje, kuriamas virusas, sukeliantis plaučių uždegimą. Žinoma, kenkėjiška infekcija nepasiduoda gydymui ir, pagal žanro dėsnius, ji greitai ištrūksta iš laboratorijos, smogdama pirmąjį smūgį savo kūrėjams.

Toliau daugiau: kenkėjiškas virusas romane vadinamas „Uhan-400“ (!). (pirminėje 1981 m. versijoje mikroorganizmas buvo vadinamas „Gorki-400“, autorius virusą pervadino į „Uhan-400“ 1989 m., kai knyga buvo perspausdinta pakartotinai). Būtent Kinijos mieste Uhane, pagal Kuntzo sumanymą ir buvo įsikūrusi slaptoji laboratorija.

Ryšium su tuo leidinys primena, kad Uhane iš tikrųjų yra mikrobiologijos institutas, kuriuo teritorijoje veikia slapta laboratorija.

Žiniasklaidoje jau buvo keliamas klausimas, ar laboratorijos darbuotojai nebuvo įsitraukę į darbą su virusu, kuris dėl jų nepakankamo apdairumo išsiveržė į laisvę.

Gąsdinančių paralelių istorijoje prideda ir tai, kad romane aprašytas mikroorganizmas savo savybėmis yra labai panašus į koronavirusą Covid-19 dabar siautėjantį pasaulyje. Knygoje, kaip ir tikrovėje, ši infekcija pavojinga tik žmonėms ir nedaro įtakos gyvūnams.

Be to, kaip ir romane, koronavirusas 2019-nCoV taip pat greitai žūva be nešiotojo. Remiantis rašytojo idėja, kūrėjai virusui suteikė tokią savybę, kad užmušus okupuotos šalies gyventojus, įsibrovėliai patys neužsikrėstų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 5 583

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Rimas    -  2020-04-19, 23:19

    Stipru. Pagarba autoriui, jei taip, tik nepavyksta paskaityti ir įsitikinti.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Hm    -  2020-05-02, 20:19

    Lygiai tokia pati istorija su „Titaniku”. Dar prieš pradedant jį statyti buvo parašytas fantastinis apsakymas apie didelį keleivinį laivą kuris susidūręs Šiaurės Atlante su ledkalniu nuskendo. Kažkaip ir datos arti to, pasekmės panašios aprašytos ir laivo pavadinimas buvo „Titanas”.Tą apsakymą vėliau rado archyvuose visai netyčią…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...