infa.lt

Išsilavinimo lygmuo pasirodė esantis pagrindiniu gyvenimo trukmės faktoriumi

23 vasario
09:40 2020

30 metų trukęs tyrimas, apėmęs 4 Amerikos miestus, įtikinamai parodė, kad pagrindinis gyvenimo trukmės veiksnys yra išsilavinimas, o ne pajamos ar rasė. Šioje laiko atkarpoje gyvenusių žmonių, neturinčių aukštojo išsilavinimo, mirtingumas buvo 2,5 karto didesnis nei tų, kurie jį gavo.

Pirmą kartą per kelis dešimtmečius, pastaruosius keletą metų gyvenimo trukmės vidurkis JAV mažėja, Ekspertai įvardija daugybę veiksnių, kurie gali būti atsakingi už šią situaciją, pradedant nuo medicininės priežiūros neprieinamumo ir baigiant priklausomybės nuo opiatų plitimu. Tačiau apskaičiuoti kiekvieno iš jų indėlį nėra lengva, pažymi „Eurek Alert“.

Jeilio universiteto ir Alabamos universiteto Birmingame specialistai mėgino išsiaiškinti, kokią įtaką išsilavinimo lygis ir rasinė priklausomybė daro gyvenimo trukmei. Norėdami tai padaryti, tyrėjai išanalizavo duomenis apie keturių JAV miestų 5114 gyventojų.

Jie pradėti rinkti maždaug prieš 30 metų, kai projekto dalyvių amžius siekė šiek tiek daugiau nei dvidešimt metų. Nuo to laiko 395 iš jų mirė.

Analizė parodė, kad juodaodžių tyrimo dalyvių mirtingumas buvo 9%, lyginant su 6% baltųjų. Mirties priežastys taip pat buvo skirtingos. Jaunesnio amžiaus juodaodžiai vyrai dažniau mirdavo dėl žmogžudysčių, o baltieji vyrai – dėl AIDS.

Tačiau su amžiumi pagrindinė abiejų grupių mirties priežastis buvo širdies ir kraujagyslių ligos bei vėžys.

Nors rasė turėjo įtakos mirštamumui, švietimas pasirodė daug patikimesnis gyvenimo trukmės prediktorius. Tarp žmonių, neturinčių aukštojo išsilavinimo, mirštamumas sudarė 13 proc., O tarp baigusių koledžą – 5 proc.

Be to, apjungus duomenis apie odos spalvą ir išsilavinimą, rasiniai mirtingumo skirtumai beveik išnyko. Pavyzdžiui, tarp dalyvių, neturinčių aukštojo išsilavinimo, mirė 13,5% juodųjų ir 13,2% baltųjų.

Išsilavinimo lygis geriausiai prognozavo gyvenimo trukmę, net įtraukus į analizę tokius veiksnius kaip pajamos.

Autoriai tikisi, kad jų išvados skatina kurti politiką, kuria būtų užtikrinamos vienodos galimybės mokytis. Tai padės pakeisti nerimą keliančią amerikiečių gyvenimo trukmės mažėjimo tendenciją.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 125

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...