infa.lt

Infarktas? Ne, jūsų širdis sveika, o skausmai praeis

20 vasario
09:31 2020

Šis skausmas tikrai gali išgąsdinti jus širdies priepuolio požymiais. Negana to, jį išprovokuoja ir stresas. Tačiau šio skausmo prigimtis yra visiškai kitokia. „Hillel Jaffe“ medicinos centro širdies chirurgijos skyriaus vedėjas profesorius Arielis Roginas „Walla! News“ papasakojo, koks yra „sudaužytos širdies sindromas“, kuris labiau paveikia moteris nei vyrus ir kaip tai susiję su aštuonkojais iš Japonijos.

Skausmas iš tyros širdies

Mes esame pakankamai prisižiūrėję amerikietiškų filmų, kad atpažintume, kaip grynai išoriškai išrodo infarktas (pas vyrus, nes su moterimis kita istorija). Tačiau, kai kada šie akivaizdūs požymiai nurodo į visiškai kitą problemą. „Sudaužytos širdies sindromas“ (Takotsubo kardiomiopatija) yra liga, kurią sukelia laikinas širdies raumens susilpnėjimas, ir kuri atrodo ir subjektyviai juntama kaip širdies priepuolis.

Sudaužytos širdies sindromas dažniausiai atsiranda esant stipriam stresui. Tai gali išprovokuoti skyrybos, finansinės problemos, atleidimas iš darbo, mirties baimė ir daug kas kita. „Kaip reakcija į stresą mūsų kūnas gamina didžiulį adrenalino kiekį, kuris greitai pasiekia širdies raumenį ir verčia jį intensyviau dirbti, o tai vėliau lemia jo silpnumą“, – aiškina profesorius Arielis Roginas.

Iš tikrųjų, tik vienam ar dviem procentams pacientų, kurie kreipiasi į skubios pagalbos skyrių ir skundžiasi širdies priepuoliu, diagnozuojamas infarktas. „Nors vyrai dažniau nei moterys kenčia nuo širdies problemų ir labiau rizikuoja susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, ypač dar nesulaukę 65 metų, nuo „sudaužytos širdies sindromo“ dažniau kenčia moterys“, – teigia profesorius Roginas.

Pagrindinė problema: kaip juos atskirti?

„Sudaužytos širdies“ ir infarkto simptomus sudėtinga atskirti: stiprus skausmas krūtinėje, apsunkintas kvėpavimas, prakaitavimas. Tai pasireiškia, įprastai, praėjus trumpam laikui po streso – nuo keleto minučių iki keleto valandų.

„Kai pacientai ateina į skubios pagalbos skyrių ir skundžiasi krūtinės skausmu, dusuliu ir prakaitavimu, jiems atliekamas kompleksinis kardiologinis tyrimas, kurį sudaro EKG, fonograma, kraujo tyrimas ir visa kita, kas turėtų būti.

Iš anksto neįmanoma nustatyti, kad tai būtent „sudužusios širdies sindromas“, – aiškina profesorius Roginas. – Be to, net kardiogramos pokyčiai gali būti identiški tiems, kurie atsiranda širdies priepuolio metu. Ir tik koronarografija, iš kurios paaiškėja, kad nėra arterinės kraujotakos pažeidimų ir būdingų širdies raumens susitraukimų, gali užtikrintai nurodyti, kad širdies priepuolio nėra, ir diagnozuoti „sulaužytos širdies sindromą“.

Kai koronarinės angiografijos metu į kairįjį širdies skilvelį įvedama kontrastinė medžiaga, gaunamas labai specifinis vaizdas. Japonų tyrinėtojas, kuris pirmasis identifikavo „sudaužytos širdies sindromą“, nusprendė, kad tai atrodė panašiai į spąstus aštuonkojams. Štai kodėl jis tai pavadino „takotsubo kardiomiopatija“ (verčiant iš jap. Takotsubo – aštuonkojis).

Kaip gydomasi

„Sudužusios širdies sindromo“ gydymas apima vaistų nuo širdies nepakankamumo vartojimą ir reguliarų kardiomonitoringą. „Reikėtų pažymėti, kad nepaisant streso ir stipraus skausmo, „sudužusios širdies sindromas” daugeliu atvejų išnyksta nepalikdamas jokių žymių. O po kelių dienų galite grįžti į normalų gyvenimą”, – apibendrina profesorius Roginas.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...