infa.lt

Pašto siuntiniai iš Kinijos gali būti užkrečiami – koronovirusas be nešiotojo išgyvena iki 9 dienų

17 vasario
10:22 2020

REUTERS

Dviejų Vokietijos mokslo centrų virusologai teigia, kad Kinijos koronavirusas Covid-19 (anksčiau vadinamas 2019-nCoV) gali gyventi užkrėstų įvairių objektų paviršiuose iki 9 dienų esant palankioms sąlygoms, o vidutiniškai normalioje aplinkoje – iki 5 dienų, rašo sciencealert.com portalas.

Jei jie teisūs, bet kurios prekės iš Kinijos, kurias lietė susirgę darbuotojai, įskaitant įvairių gamyklų ir pašto tarnybų darbuotojus, gali gabenti gyvo viruso daleles, jei jų pristatymas trunka ne ilgiau kaip 9 dienas.

Kinijos koronaviruso Covid-19 protrūkis vyksta jau trečią mėnesį, o atvejų skaičius viršijo 65 000.

Tačiau apie viruso savybes mažai žinoma. Siekdami geriau suprasti jo pobūdį ir savybes, tyrėjai kreipia dėmesį į jo giminaičius- pavyzdžiui, atipinės pneumonijos ir Artimųjų Rytų kvėpavimo sindromo sukėlėjus.

Išstudijavę visą turimą literatūrą apie žmonių ir gyvūnų koronavirusus, Greifsvaldo universiteto ir Leibnizo universiteto Hanoveryje tyrėjai padarė išvadą, kad šios virusų grupės atstovai normaliomis sąlygomis gali išgyventi nuo keturių iki penkių dienų ant tokių paviršių kaip aliuminis, medis, popierius, plastikas. ir stiklas.

Jei Covid-19 yra panašus į giminaičius, tada jam bus būdingos tos pačios savybės.

Kuo žemesnė temperatūra ir didesnė drėgmė, tuo ilgiau koronavirusas išgyvens be šeimininko organizmo, pažymi „Science Alert“.

Maksimalus be nešiotojo likusiam žmogaus koronavirusui išgyvenimo laikotarpis yra devynios dienos, o gyvūnų koronavirusams – dvidešimt aštuonios dienos.

Palyginimui, norint suprasti, kiek užkrečiamas yra koronavirusas likęs be šeimininko, – tymų virusas gali išgyventi ne žmogaus kūne tik dvi valandas.

Mokslininkai pažymi, kad neturėjo galimybės ištirti gyvo viruso. Daugelyje laboratorijų jo išskyrimo procesas vis dar tęsiasi, be to, tik tose šalyse, kur yra susirgimų atvejų. Pati Kinija neperduoda savo turimų viruso pavyzdžių.

Tyrėjai pabrėžia, kad jų darbo rezultatai pradžioje buvo skirti būsimam vadovėliui, tačiau susiklosčius tokioms aplinkybėms, autoriai laikė geriausia paskelbti savo išvadas dabar, kad būtų užkirstas kelias galimam viruso plitimui per užkrėstus daiktus.

Jie įsitikinę, kad rezultatai yra pritaikomi virusui COVID-19.

„Mes analizavome įvairius koronavirusus, ir visi rezultatai buvo panašūs“, – aiškina virusologas Eike Steinmann iš Hanoverio Leibnizo universiteto.

Kol kas nėra aišku, ar žmogus gali užsikrėsti Covid-19, palietęs juo užterštą paviršių, o po to paliesdamas savo veidą. Nepaisant to, atsargumas nebus perteklinis, teigia ekspertai.

Jie ragina ligoninės personalą dažniau plauti rankas ir kruopščiai dezinfekuoti visus atvirus paviršius etanoliu, vandenilio peroksidu ar natrio hipochloritu. Šios paprastos priemonės jau įrodė savo veiksmingumą ankstesnių koronavirusų protrūkių metu.

Kadangi nėra specialių 2019-nCoV gydymo būdų, rašoma tyrimo medžiagoje, ankstyvas izoliavimas ir tolesnio plitimo prevencija bus labai svarbūs norint sustabdyti vykstantį protrūkį ir kontroliuoti šią naują infekcinę giją.

Šiuo metu (10:00 Lietuvos laiku) užsikrėtusių koronavirusu žmonių skaičius pasiekė – 71 710, mirusių skaičius – 1 775, pagijusių – 11 173.

Realiu laiku stebėti visus pasikeitimus koronaviruso plėtros atžvilgiu galima čia

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 441

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Dabar į pasaulį žvelgiama per išangę, ne per akį...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...