infa.lt

Kinijos valdžia kelias savaites tylėjo apie koronaviruso protrūkį

04 vasario
07:05 2020

REUTERS

Kinijos valdžia, laikydamasi geriausių totalitarinės valstybės tradicijų, nuslėpė informaciją apie koronavirusą 2019-nCoV kai atsirado pirmasis epidemijos protrūkis ir nesiėmė jokių specialių priemonių, kol padėtis tapo nekontroliuojama. Koronavirusas turėjo kelias savaites laisvai plisti. Apie tai, remdamasi 34 metų kinų oftalmologo Li Wenliang pavyzdžiu rašo amerikiečių leidinys „The New York Times“.

Leidinys primena, kad pirmieji žmonės, užsikrėtę naujo tipo koronavirusu, praėjusių metų gruodžio pradžioje, atsirado 11 milijonų gyventojų turinčiame Uhano mieste.

Tačiau partijos pareigūnai ir funkcionieriai kelias savaites nesiėmė aktyvių priemonių, skirtų kovoti su plaučių pneumonija, privertę gydytojus nutylėti apie ligos plitimą.

2019 m. Gruodžio 30 d. Wuhano centrinėje ligoninėje dirbantis Wenliangas informavo savo buvusius kursiokus medicinos mokykloje apie septynis pacientus, nusprendęs, kad tai virusas, sukėlęs SARS epidemiją 2000 m. pradžioje.

„Atipinė pneumonija patvirtinama septyniais atvejais“, – rašė jis „WeChat“ pokalbyje. „Tai baisu, negi SARS vėl atsirado?” – paklausė vienas iš pašnekovų.

Vėliau gydytojas pažymėjo, kad viruso rūšis dar nėra nustatyta.

Po to Wenliang vidury nakties buvo iškviestas į vietinį sveikatos skyrių, kur jo buvo paprašyta pasiaiškinti, kodėl jis platina šią informaciją. Tada jis turėjo du kartus duoti paaiškinimą policijai.

Teisėsaugos pareigūnai priekaištavo gydytojui, kad jis išplatino „melagingus komentarus“, kurie „labai sutrikdė viešąją tvarką“.

Remiantis sausio 3 d. dokumentu, kuriame gydytojas paliko ne tik parašą, bet ir pirštų atspaudus, Li Wenliang pažadėjo neskleisti „gandų apie ligą“. Gavęs papeikimą, Wenliangas grįžo į darbą ir galiausiai pats susirgo. Dabar jis gydomas savo ligoninėje.

Sausio 28 d. KLR Aukščiausiasis teismas sukritikavo Uhano policiją dėl persekiojimo tų žmonių, kurie bandė visus perspėti. „Turbūt šiandien būtų lengviau užkardyti ir kontroliuoti naująjį koronavirusą, jei tada policija būtų patikėjusi gandais ir pradėjusi dėvėti medicinines kaukes bei atitiktų sanitarinius reikalavimus“, – rašoma teismo pranešime.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 130

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Sotus    -  2020-02-04, 10:35

    Na su pirmais pacientais nieks dar turbūt ir nesuvokia kokio masto virusas tai bus. Niekas nepuola skelbti epidemijos susirgus vos keliems pacientams kažkokia nauja liga.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...