infa.lt

Seimo konservatorius surinko parašus ir inicijuoja Seimo narės Irinos Rozovos apkaltą dėl, esą jos ryšių su Rusijos atstovais

28 sausio
14:07 2020

Laurynas Kasčiūnas ir V. Putinas

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas Laurynas Kasčiūnas surinko 44 Seimo narių parašus ir pažymi, kad vykdydami savo konstitucinę pareigą reaguoti į Seimo nario galimai padarytą šiurkštų Lietuvos Respublikos Konstitucijos pažeidimą ir Seimo nario priesaikos sulaužymą, inicijuoja Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos narei Irinai Rozovai apkaltą.

Anot parlamentaro, apkaltos procesas pradedamas atsižvelgus į Valstybės saugumo departamento (VSD) pareikštą prieštaravimą išduoti Seimo narei I. Rozovai leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, VSD išdėstytus faktus Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui ir vadovaujantis Konstitucijos 63 straipsnio 5 punktu, 74 straipsniu ir Seimo statuto 227, 228, 229 ir 230 straipsniais ir siekiant visapusiškai, objektyviai ištirti bei teisiškai įvertinti, ar savo veiksmais LLRA-KŠS frakcijos narė I. Rozova šiurkščiai nepažeidė Konstitucijos ir nesulaužė Seimo nario priesaikos.

„VSD išdėstė reikšmingas aplinkybes ir faktus, dėl kurių Seimo narei I. Rozovai negali būti išduotas leidimas dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija.

Be kita ko, tikrinimo metu Seimo narė I. Rozova galimai nebuvo atvira ir sąžininga su VSD pareigūnais, galimai siekė suklaidinti ir sąmoningai nuslėpti tikrinimui reikšmingą informaciją apie savo neformalius asmeninius ryšius su Rusijos Federacijos diplomatinio korpuso atstovais.

Ji neigė palaikiusi tokius asmeninius ryšius, nors pati galimai teikė asmeninio pobūdžio prašymus Rusijos Federacijos diplomatinio korpuso atstovams – VSD nurodė, kad Seimo narė I. Rozova ilgą laiką palaikė neformalius ryšius su Lietuvoje rezidavusiais Rusijos Federacijos diplomatinio korpuso atstovais, o jos sprendžiamų klausimų pobūdis, VSD vertinimu, leidžia daryti pagrįstą išvadą, kad Seimo narės kontaktai su Rusijos Federacijos diplomatais neapsiribojo vien tik oficialiais formatais“, – teigė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys L. Kasčiūnas.

Apkaltos teikimo dokumente atskleidžiamos detalesnės apkaltos proceso priežastys: kad 2012 metais su Rusijos Federacijos (RF) diplomatais buvo tariamasi dėl susitikimų, kurių metu norėta aptarti Seimo narės I. Rozovos atstovaujamo Rusų aljanso rinkiminės programos nuostatas, rinkimų prognozes ir rezultatus, skirtingais laikotarpiais su RF diplomatais buvo aptariamos galimybės Rusų aljansui formuoti bendrą tautinėms mažumoms atstovaujantį politinį junginį kartu su LLRA-KŠS;

aptariamos iniciatyvos dėl galimybės jungtis su Lietuvos rusų sąjunga, Rusų aljanso Vilniaus skyriaus įsteigimo klausimai; parlamentarė I. Rozova galimai tarėsi su RF diplomatais dėl finansinės paramos Rusų aljanso rinkiminei agitacijai, dėl užsakomųjų straipsnių finansavimo ir kelionės išlaidų kompensavimo; susitikinėjo su diplomatais neoficialioje aplinkoje, tačiau teikdama paaiškinimus VSD pareigūnams, atliekantiems tikrinimą dėl galimybės išduoti leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, šių susitikimų neatskleidė ir galimai siekė juos nuslėpti.

Parlamentarė I. Rozova palaikė kontaktus su Rusijos Federacijos Generaliniu konsulu Klaipėdoje Vladimiru Malyginu, kuris 2014 m. buvo išsiųstas iš Lietuvos dėl veiklos, nesuderinamos su diplomato statusu, ir yra siejamas su Rusijos Federacijos Užsienio žvalgybos tarnyba ir nepaisė VSD instruktažo ir siekė nuslėpti  informaciją  apie savo ryšius su konkrečiais Lietuvoje rezidavusiais RF diplomatais, šių ryšių pobūdį, teikdama paaiškinimus bandė suklaidinti VSD pareigūnus.

„Remiantis žinomais faktais yra pakankamas pagrindas daryti išvadą, kad Seimo narė I. Rozova galimai nebuvo atvira ir sąžininga, nevykdė imperatyvių teisės aktų reikalavimų pateikti informaciją apie savo ryšius, turinčius įtakos sprendimo dėl leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija išdavimui, sąmoningai mėgino nuslėpti nuo VSD pareigūnų savo ryšius su Rusijos Federacijos diplomatinio korpuso atstovais ir jų pobūdį.

Ji siekė suklaidinti VSD pareigūnus ir elgdamasi nesąžiningai siekė gauti leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, kurią įgijusi dėl savo ryšių galėjo sukelti grėsmę valstybės paslapčių saugumui, – sakė NSGK pirmininko pavaduotojas L. Kasčiūnas. – Toks Seimo narės elgesys galimai prieštarauja Konstitucijai, yra nesuderinamas su Seimo nario priesaika ir leidžia daryti prielaidą, kad Seimo narė I. Rozova savo veiksmais galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė Seimo nario priesaiką.“

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 111

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Neuzmirstuole    -  2020-01-29, 13:29

    Reikia lansbergiui ir konservatoriams apkaltos uz tai kad palaiko rysius su soroso teroristine organizacija

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...