infa.lt

Atviras laiškas LR Seimo nariui Mindaugui Puidokui ir kitiems Seimo nariams, nuo Marius Reikeras

07 sausio
00:43 2020

(Vieša kopija)

Gerbiamas Mindaugai Puidokai

Kalbu apie mūsų susitikimą 2019 m. gruodžio 5 d. Vilniuje vykusioje konferencijoje.

Nuo tada Norvegija Europos Žmogaus Teisių Teisme buvo dar du kartus nuteista dėl klausimų, susijusių su Norvegijos „Barnevernet„:

2019 m. gruodžio 17 d. Norvegija buvo Teismo vieningai pripažinta kalta dėl Konvencijos 8 straipsnio antros dalies pažeidimo bylose A. S prieš Norvegiją ir ABDI IBRAHIM prieš Norvegiją.

Abiejose bylose dalyvavo teisėjas iš Lietuvos Egidijus Kūris.

Jis taip pat buvo vienas iš 13 teisėjų, pripažinusių Norvegiją kalta Didžiosios Kolegijos byloje, Lobben ir kiti prieš Norvegiją, 2019 m. rugsėjo 10 d. Taip pat jis dalyvavo pripažįstant Norvegija kalta 2019 m. lapkričio 19 d. byloje K. O ir V. M prieš Norvegiją.

Be to, Norvegija taip pat buvo pripažinta kalta 2018 m. rugsėjo 6 d. byloje tarp Jansen ir Norvegijos.

Taigi, per kiek daugiau nei vienerius metus Norvegija buvo penkis kartus pripažinta kalta rimtose bylose, susijusiose su norvegiškąja vaikų globos sistema.

Tai didžiulis skaičius tokiai mažai šaliai kaip Norvegija. Dar 28 bylos dėl vaikų globos yra nagrinėjamos Teisme. Taip pat Teismui perduodama dar daugiau bylų.

Nuo tada, kai 2015 m. gruodžio mėn. buvo pranešta apie Lobben bylą, Norvegijai pranešta apie dar 34 su vaikų globa susijusias bylas. Keletas iš jų yra susiję su tarptautiniu „karu” dėl vaikų apsaugos sistemos Norvegijoje.

Taip vadinamas „karas” tęsiasi jau kelerius metus, žr. šį straipsnį:

https://www.newsweek.com/…/baltic-states-say-norway-uk-and-…

Lietuvos teisėjas Kūris pateikė atskirąją nuomonę Didžiojoje Kolegijoje, kai buvo nustatyta, kad Norvegija pažeidė Lobben ir jos sūnaus teises pagal Konvencijos 8 straipsnį.

Jis pareiškė:

„kažin ar tai sutapimas, kad prie šios bylos prisijungė tiek daug trečiųjų šalių. Jos apima ir tas valstybes, kurių valdžios institucijos turėjo išnagrinėti Norvegijos Barnevernet priimtų sprendimų padarinius tų šalių piliečiams nepilnamečiams.”

Daugelis šių bylų yra susiję su užsieniečiais, o tai rodo, kad Norvegijoje gyvenantys užsieniečiai susiduria su Norvegijos sistemos Žmogaus teisių pažeidimais.

Tarp Teismui perduotų bylų matome bylas, susijusias su Bulgarijos, Lenkijos, Rumunijos, Čekijos, Slovakijos, Rusijos ir Švedijos piliečiais

Kitose anksčiau Teismą pasiekusiose įvairiose Žmogaus teisių bylose matome Ispanijos ir Jungtinės Karalystės piliečius, kurie kaltina Norvegiją diskriminaciniu elgesiu jų atžvilgiu.

Pavyzdžiui, 2013 m. gruodžio 5 d. Teismui pripažinus Norvegiją kalta giliavandenių narų byloje, Norvegijos parlamentas nusprendė skirti kompensaciją tik Norvegijos narams, nors daugelis užsieniečių metų metus dirbo lygiai tokius pačius darbus Norvegijos vandenyse.

Dar viena byla, kuri neseniai buvo pateikta Teismui, tai Ispanijos jūreiviai prieš Norvegiją, turi keletą tų pačių aspektų:

Norvegija ispanų ir norvegų jūreivius traktuoja skirtingai, vien tik norvegai gauna teises į pensiją iš vyriausybės, nors buvo atliekami tie patys darbai.

Viena iš priežasčių, kodėl Teismas tiek daug kartų Norvegiją pripažįsta kalta, yra ta, kad Norvegija sistemingai nesilaikė savo neabejotinos pareigos pagal Konvencijos 8 straipsnį imtis priemonių šeimos susijungimui palengvinti kuo greičiausiai, kai tik tai pagrįstai įmanoma.

Taip pat yra daug bylų, susijusių su Lietuvos piliečiais.

Šiuo atžvilgiu man buvo suteikti įgaliojimai atstovauti keturioms Lietuvos piliečių šeimoms, kurioms Norvegijos valdžios institucijos, net ir po pripažinimų kaltomis Europos Teisme, atsisako grąžinti vaikus.

Šeimos, kurioms atstovauju, yra:

 Gražina Lesčinskienė, Gabrieliaus motina, nuo 2014 m. vidurio jos vaikas buvo Norvegijos globoje. Ši byla Lietuvoje sulaukė didelio atgarsio.

 Aistė Ramoškienė, kurios sūnus Jonas nuo 2010 m. buvo paimtas į globą Norvegijoje.

 Daiva Daiva Vnje, Edmundo Viliaus Vinje, nuo 2013 m. paimto į globą Norvegijoje, motina.

Dar viena Norvegijoje vykstanti sudėtinga byla apima tris Natalijos Šutakovos ir jos vyro, Lietuvos piliečio, Žygimanto Aleksandravičiaus, vaikus.

Vaikai yra JAV ir Lietuvos piliečiai, 11, 10 ir 7 metų, ir jie žūtbūt nori grįžti namo į savo šeimą.

Šiame vaizdo įraše pateikiamas bylos apibūdinimas:



Norvegija privalo laikytis Teismo jau priimtų sprendimų. Konvencijos 46 straipsnis.

Nepaisant to, sistema ir toliau sąmoningai pažeidžia žmogaus teises, o teismų sistema visiškai neveikia ir atideda žmogaus teisių įgyvendinimą.

Prieš kelis mėnesius iš kalėjimo Rusijoje dėka Lietuvos, buvo paleistas Norvegijos šnipas Frode Berg.

Pasak mūsų Ministro pirmininko Erna Solberg ir mūsų Užsienio reikalų ministro Ine Marie Eriksen Søreide, Frode Berg išlaisvinimas be Lietuvos nebūtų buvęs įmanomas.

Dabar manau, kad pats laikas Lietuvos Vyriausybei paprašyti Norvegijos atsidėkoti už šią paslaugą, pareikalaujant kad Norvegija grąžintų vaikus minėtose bylose.

Šiais atvejais Norvegija nuolat pažeidžia jų Žmogaus teises, o Lietuva ir kitos šalys neturėtų pasyviai stebėti, kaip šie siaubingi nusikaltimai daromi jų piliečių atžvilgiu.

Raginu Vyriausybę kuo greičiau imtis veiksmų ir grąžinti šiuos vaikus. Neturime švaistyti laiko!

Jei reikia, padėsiu ir toliau.

Bergenas, Norvegija, 2020 m. sausio 6 d.

Marius Reikerås

Kreipimosi autorius yra teisininkas, žmogaus teisių ekspertas

Kreipimasis paskelbtas Facebook tinkle: https://www.facebook.com/marius.reikeras/posts/10156651287766875

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

Atsiliepimų 2

  1. Prisikelimas    -  2020-01-07, 06:56

    Matyt ir norvegijai vadovauja soroso teroristine grupuote

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Rasa    -  2020-01-07, 14:27

    Lietuvos Vaikagrobiu gauja ir toliau siautėja.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...