infa.lt

„Nord Stream 2“ dujotiekį tiesianti kompanija pristabdė statybą, kaip to pareikalavo JAV

22 gruodžio
19:39 2019

Allseas | video stop kadras

Šveicarijos bendrovė „Allseas“, užsiimanti dujotiekio „Nord Stream-2“ klojimu, paskelbė apie darbų sustabdymą, pranešė BBC. Tokio sprendimo priežastimis bendrovė įvardino galimas JAV sankcijas.

„Laukdama kol bus priimtas JAV krašto apsaugos biudžeto įstatymas, „Allseas” sustabdė dujotiekio „Nord Stream 2″ statybą. „Allseas” veiks atitinkamai įstatymui ir laukia JAV valdžios institucijų paaiškinimų dėl reguliavimo, techninių ir aplinkosaugos aspektų”, – teigiama pranešime, paskelbtame įmonės svetainėje.

JAV valdžios institucijų sprendimas įvesti į gynybos biudžetą sankcijas dujotiekiui „Nord Stream-2“ tapo oficialiai žinomas gruodžio viduryje.

Biudžetą patvirtino Kongresas – ir „Allseas“ pranešimas pasirodė likus maždaug pusvalandžiui iki Donaldui Trampui pasirašant šį dokumentą.

Po to, kai tapo žinoma apie įstatymo pasirašymą, JAV iždas paskelbė, kad įsigaliojo sankcijos dujotiekiams, ir pareikalavo nedelsiant nutraukti vamzdžių klojimą.

Naujajame įstatyme numatytos tik sankcijos įmonėms, kurios užsiima Rusijos dujotiekio „Nord Stream-2“ ir „Turkish Stream“ dujotiekio statyba ir eksploatavimu.

Bet jie pristatomi švelnesne forma, nei anksčiau siūlė senatoriai.

Rusija ir Kinija dokumente vadinamos „strateginiais JAV priešininkais“, „bandančiais pakirsti pasaulio tvarką ir įgyti įtaką“, o Šiaurės Korėja priskiriama „kitoms grėsmėms“.

Viena iš sankcijų įvedimo priežasčių įstatymo projekto autoriai įvardino Rusijos įsikišimą į JAV prezidento rinkimus 2016 m., kuriuos laimėjo Donaldas Trampas (Donald Trump).

„Rusija įgyvendino ir toliau įgyvendins savo ekonominius projektus, nepaisant kieno nors sankcijų“, – šeštadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

„Su susidomėjimu stebime, kaip JAV peržengia raudoną ribą užsienio politikoje, pradėdamos taikyti sankcijas, prie kurių Rusija jau seniai yra įpratusi, prieš savo sąjungininkes“, – sakoma pranešime.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija sankcijas apibūdino kaip „eksteritorines“ ir kaip kišimąsi į šalies vidaus reikalus.

BBC apklausti analitikai mano, kad dabartinės sankcijos greičiausiai neturės rimto poveikio „Gazprom“ ir jau beveik pastatytiems dujotiekiams.

„Nord Stream 2“ sudaro du vamzdynai, kurių kiekvieno ilgis yra 1230 km. Jis pabaigtas maždaug 87%, sakė vyriausiasis „BKS Premier“ analitikas Sergejus Suverovas (tai yra, dar reikia nutiesti apie 300 km).

Suverovo teigimu, mažai tikėtina, kad JAV sankcijos sutrukdys dujotiekio tiesimui.

„Šios sankcijos gali atidėti jo įvedimo laiką maždaug keliais mėnesiais, nes Vakarų rangovai paskutinę akimirką gali palikti projektą ir teks ieškoti naujų“, – sako analitikas.

Vargu ar sankcijos paveiks visiškai parengtą Turkijos srautą, įsitikinęs Suverovas.

HSE (Higher School of Economics)Energetikos ir finansų instituto ekonomikos reikalų direktorius Marcelis Salikovas sutinka su tuo: sankcijos gali tik sulėtinti dujotiekių tiesimo ir paleidimo užbaigimą, bet ne sustabdyti jų paleidimą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 103

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...