infa.lt

Radviliškio padegėjas išgirdo nuosprendį

17 gruodžio
16:24 2019

teismai.lt inf.

Šiandien Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje Radviliškio miesto gyventojas A. N., gimęs 1999 metais, buvo kaltinamas nužudymu ir vienuolikos gaisrų sukėlimu. Vienos nelaimės pavyko išvengti, nes ugnis užgeso savaime. Objektai padegti Radviliškio mieste  įvairiose vietose.

Keletą nusikalstamų veikų radviliškietis padarė kartu su dar dviem asmenimis, vienam iš kurių ikiteisminis tyrimas buvo atskirtas, jam pareikšti kaltinimai dėl trijų namų padegimo. Susitaikius su nukentėjusiuoju pastarasis vaikinas nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas. Kitas asmuo – mažametis, jam nusikalstamos veikos padarymo metu nebuvo amžiaus, nuo kurio asmuo atsako pagal baudžiamuosius įstatymus. Nelaimės metu iš viso nukentėjo 20 asmenų.

Bylos duomenimis, pirmas nusikaltimas padarytas 2017 metų spalio 6-ąją, kai apie 21.30 val. buvo padegtas neužrakintas stovėjęs lengvasis automobilis VAZ. O jau kita dieną, apie 21.00 val., supleškėjo vienai radviliškietei priklausęs ūkinis pastatas. Dar po kelių dienų beveik tą pačią valandą buvo padegtas kitos radviliškietės namas.

Po neilgos ramybės gaisrai vėl įsisuko į radviliškiečių namus. 2018 metų vasario 9-ąją supleškėjo keliems asmenims priklausęs ūkinis pastatas su visu jame buvusiu turtu, liepsna nuniokojo ir prie ūkinio pastato  prijungto gyvenamojo namo dalį. Kitą dieną vėl kitoje gatvėje pleškėjo dar vienas gyvenamasis namas, jis padegtas taip pat po 21.00 val. Liepsnose smarkiai apdegęs vienas neįgalus  radviliškietis po kelių dienų ligoninėje mirė.

Vėliau dar du gaisrai sukelti kovo ir keturi balandžio mėnesiais. Nusikaltimai padaryti visuotinai pavojingu būdu, dėl chuliganiškų paskatų. Daugeliu atveju padegant namus buvo naudojamas degusis skystis.

Bylą nagrinėjant teisme A. N. kalbėjo, jog padeginėjo netvarkingus namus, taip tikėdamasis, kad vietoj jų bus pastatyti nauji, gražūs namai ir aplinka taps tvarkinga. Dėl padegto namo, kuriame per gaisrą smarkiai apdegęs neįgalus žmogus vėliau ligoninėje mirė, kaltinamasis teigė buvęs įsitikinęs, kad šis namas negyvenamas, priešingai, kaip kituose, tuo metu jame nedegė šviesos, iš kamino nerūko dūmai. Tačiau teismas tokius kaltinamojo argumentus pripažino nepagrįstais.

Dėl padegtų namų A. N. kaltę pripažino, tačiau dėl nužudymo – ne. Jis teigė nenorėjęs, kad nukentėtų ir žūtų žmonės. A. N. gailėjosi dėl to, ką padarė, atsiprašė nukentėjusiųjų, teigė, jog žalą jiems atlygins. Keliems asmenims vaikinas žalą jau atlygino.

Teismas konstatavo, kad A. N. nusikaltimai yra įrodyti nukentėjusiųjų, liudytojų, kaltinamojo parodymais, kita byloje surinkta medžiaga. Teismas pripažino kaltinamojo A. N. atsakomybę lengvinančia aplinkybe tai, kad jis prisipažino padaręs nusikalstamas veikas ir nuoširdžiai gailėjosi. Tris pirmas nusikalstamas veikas dėl sugadinimo ar sunaikinimo padegant  A. N. padarė bendrai veikdamas su kitu asmeniu. Šią aplinkybę teismas pripažino kaltinamojo atsakomybę sunkinančia aplinkybe. Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė taip pat į tai, kad A. N. teisiamas pirmą kartą, dirba, mokosi, atsiprašė nukentėjusiųjų.

Už padarytus nusikaltimus teismas A. N. skyrė laisvės atėmimą 9 metams, bausmę atliekant pataisos namuose. Teismo sprendimu nuteistasis nukentėjusiesiems turės atlyginti daugiau kaip 125 tūkstančių eurų turtinę ir neturtinę žalą.

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 331

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. ko dar tikimasi iš tokio po tų 9 metų?    -  2019-12-18, 19:37

    už kiekvieną sukeltą gaisrą jam priklauso ne mažiau kaip po 10 m kaliūzės. Jo neabejotina teisė nebent apeliuot į nemokamą eutanaziją ,ne virš šimto metų žmogus gali gi ir neatlaikyt. Brudas ,vienu žodžiu.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....