infa.lt

Robotai nužudys viduriniąją klasę, ir pakankamai greitai, teigia futurologai

11 gruodžio
16:46 2019

Nanotechnologijų ekspertas, rašytojas ir futurologas Roey Tzezana, perspėja apie artėjantį viduriniosios klasės išnykimą ir ryškėjantį visuomenės sluoksnių pasiskirstymą į turtingus ir vargšus. Visa tai įvyks greičiau, nei mes manome, ir nuves mus į ateitį, kurios dabar negalime numatyti.

Daugybė prognozių, tarp jų ir Pasaulio ekonomikos forumo analitikų, tvirtina, kad automatizavus gamybą ne tik nebus atimtos milijonų žmonių darbo vietos, bet ir bus sukurta naujų darbo vietų. Tačiau iš Izraelio kilęs amerikiečių futurologas Roey Tzezana mano, kad tokiu būdu kelti klausimą yra beprasmiška, rašo „Haaretz“.

„Gilesnis ir įdomesnis klausimas yra ne tai, ar bus kuriamos naujos darbo vietos, bet kur išnyks senos ir atsiras naujos, arba kokiu greičiu pradės atsirasti nauji reikalavimai ir naujų įgūdžių, specialybių ir patirties poreikis. Vienų užduočių išnykimo ir kitų atsiradimo tempai keičiasi, ir tai stulbina “, – sakė jis.

Visuose McKinsey pranešimuose kalbama apie technologinę pažangą, prie kurios darbuotojai turi prisitaikyti ir nuolat persikvalifikuoti. Tai yra puikūs šūkiai verslininkams, kuriems panašios firmos ir atlieka savo tyrimus, tačiau reikėtų užduoti klausimą: ar tokie patarimai yra naudingi kiekvienam darbuotojui?

Be abejo, ir tarp 50-mečių yra žmonių, kurie yra pasirengę adaptuotis ir įgyti naujų įgūdžių, tačiau kiek jų tokių yra?

Pastaruoju metu, remiantis „Boston Consulting Group“ ataskaita, išaugo tam tikrų paslaugų, nesusijusių su skaitmeninėmis technologijomis, paklausa.

Kalba eina, pavyzdžiui, apie vaikų ir pagyvenusių žmonių priežiūrą, fitnesą ir elgesio analizę. Tačiau, pasak Tzezana, tai yra bendros problemos dalis.

„Mes pastebime didelę darbo rinkos poliarizaciją“, – sakė jis. Nors per pastaruosius šimtus metų technologijos sukūrė daug darbo vietų, jos taip pat paskatino visuomenės susisluoksniavimą.

Tie, kurie dirba srityje, kuriai reikalinga aukšta kvalifikacija, ypač tiksliųjų mokslų srityje, uždirba vidutiniškai daugiau, o žemos kvalifikacijos darbuotojai uždirba mažiau.

Tai yra nuolatinio specialistų, kurių darbo vietos dingsta dėl automatizavimo, ir kurie turėjo vidutinį įgūdžių lygį, atvykimo rezultatas.

Jungtinės skurdžių valstijos

Rezultate gaunasi tokia visuomenė, kurioje yra labai daug labai turtingų ir daug neturtingųjų, ką mes jau matome JAV pavyzdžiu. Vidurinė klasė įsilieja į neturtingųjų gretas, nes, pavyzdžiui, gamyklos uždaromos, o gamyba perkeliama į Kiniją.

Dabar gamyklos vėl grįžta į Valstijas, tačiau tai niekam nepadės, nes gamyba bus automatizuota, sako futurologas.

Iki aštuntojo dešimtmečio JAV darbo užmokestis augo kartu su produktyvumu, bet vėliau padėtis ėmė keistis.

Nuo 1974 m. iki 2014 m. našumas išaugo 74 proc., o valandinis atlyginimas tik 9 proc. R. Tzezana tai paaiškina tuo, jog tuo metu gamyklos pradėtos automatizuoti ir pervežti į šalis, kuriose dirba pigi darbo jėga.

„Šie skaičiai reiškia pasaulio pabaigą viduriniajai klasei“, – įsitikinęs mokslininkas.

Po kelerių metų priartėsime prie situacijos, kai mašinos dirbs žmogaus lygmenyje, o po kurio laiko – ir geriau nei mes.

Ir tada visos prognozės pasirodys bereikalingomis.

Mes nežinome, kas nutiks vėliau – nes nė karto žmonijos istorijoje to dar nėra buvę

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 225

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. tiek    -  2019-12-11, 22:33

    Ko ten nežinot – jei perteklių sukurs robotai, tada visai tikslinga visuomenei suteikti galimybę daug daugiau laiko skirti švietimui ,kultūringam poilsiu , kelionėms – tuom ,kas dabar prieinama tik turtingiesiems ,o ypač turtingųjų šeimoms – žmonoms, vaikams ,anūkams. Tereikia pakeisti sukuriamo produkto paskirstymo principą.O tai nekainuoja nieko.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...