infa.lt

Estijos mokyklų sistema pripažinta geriausia Europoje. Kur sėkmės šaknys?

06 gruodžio
09:40 2019

AFP

„Neseniai paskelbtame mokyklinio išsilavinimo kokybės reitinge Estija užėmė pirmąją vietą Europoje ir penktą vietą pasaulyje po Kinijos miestų, palikdama toli už savęs Rusiją, Latviją, Lietuvą ir kitas sovietinės mokyklų sistemos paveldėtojas. Kaip Estijai ir jos moksleiviams tai pavyko?“ – užduoda klausimą BBC.

Naujame PISA reitinge (Tarptautinė moksleivių švietimo kokybės vertinimo programa) Estijos moksleiviai Europoje užėmė pirmąją vietą visose trijose kategorijose: skaityme, matematikoje ir gamtos moksluose.

Nuo šio amžiaus pradžios PISA atlieka tyrimus kas trejus metus, o pagal ankstesnio tyrimo 2015 metais rezultatus Estija taip pat užėmė pirmąją vietą Europoje.

Šių tyrimų metu šimtai tūkstančių 15-mečių moksleivių iš dešimčių šalių išbandė išsamius išsilavinimo ir sugebėjimo pritaikyti žinias praktikoje testus.

Estijoje didelis sovietinės švietimo sistemos pertvarkymas prasidėjo jau pirmaisiais posovietiniais metais. Pavyzdžiui, jau devintajame dešimtmetyje buvo įdiegta sistema, panaši į Rusijos vieningą valstybinį egzaminą – vienodi baigiamieji egzaminai-testai ir priėmimas į aukštąsias mokyklas pagal jų surinktus balus.

Dabar, praėjus 28 metams po SSRS žlugimo, Estijos mokykla labai nutolo nuo sovietinio modelio.

„Mūsų mokytojai turi didelę profesinę nepriklausomybę mokant vaikus“, – pradeda vardinti sėkmės dedamąsias Estijos parlamento narė Liina Kersna, užsiimanti švietimo klausimais.

Estijoje labai paplitę šiuolaikiniai mokymo metodai, – tęsia deputatė, – tame tarpe probleminis mokymas, projektinis mokymas, skaitmeninis mokymas, gyvenimo įgūdžių mokymas. Tikslas yra sujungti skirtingus dalykus, padaryti mokymąsi praktiškesnį, susijusį su realiu gyvenimu, kad vaikas suprastų esmę ir dėsningumus“.

Probleminis mokymasis yra toks, kai mokytojas, vietoje gatavų žinių, siūlo mokiniams atrasti problemą ir ją išspręsti, kad gautų šias žinias; projekto mokymai reiškia, kad studentai vieni arba grupėse vykdo skirtingus projektus, dažnai skirtingų disciplinų sankirtoje; skaitmeninis mokymasis apima kompiuterinį raštingumą ir nuolatinių studijų derinimą su studijomis internete; gyvenimo įgūdžių lavinimas yra praktikuojamas žemesnėse klasėse.

Pasak Liinos Kersnos, svarbiausias Estijos mokyklos sėkmės komponentas yra aukštas mokytojų lygis.

Be kita ko, palyginti geras atlyginimas padeda įdarbinti ir išlaikyti jaunus entuziastus mokykloje: vidutinis mokyklos mokytojo atlyginimas Estijoje 2019 m. antrąjį ketvirtį sudarė 1 513 eurų neatskaičius mokesčių, tai yra šiek tiek daugiau nei vidutinis atlyginimas šalyje, o vidutinis darželio auklėtojos atlyginimas – 1145 eurai.

Liina Kersna mano, kad Estijos mokyklos kokybę lemia ir tai, kad tiek daug vaikų aktyviai dalyvauja pomėgių grupėse.

„Tai suteikia vaikams galimybę plėtoti savo stipriąsias puses, akiratį ir domėtis konkrečiais dalykais. O interesų grupių sąrašas įspūdingas net mažose kaimo mokyklose”, – sako Kersna.

Be to, deputatė pažymi žodinių įvertinimų sistemos svarbą. Anot jos, ji palaiko vaikų smalsumą ir savivertę, o tai labai svarbu mokantis.

Žodiniai įvertinimai – kai mokytojas nerašo „dešimties“ ar „trijų“, bet rašo ar sako žodžiais „labai gerai“ arba, pavyzdžiui, „čia dar reikia padirbėti“ – Estijoje yra plačiai naudojami žemesnėse ir vidurinėse klasėse, bet aukštesniosiose, iš esmės, jau rašomi balai

Dėmesys sėkmei

Pasak PISA tyrimo Estijoje organizatorės Gundos Tyro, cituojamos dienraščio „Eesti Paevaleht“, Estijos moksleiviai pasirodė ir labiausiai nusitaikę į sėkmę: jie tikri, kad žmonės patys sugeba išsiugdyti savo intelektą ir yra pasirengę investuoti į savo tobulėjimą, kad užsitikrintų sau geresnę ateitį.

Pirmąsias keturias eilutes pasaulio reitinge užėmė Kinijos arba daugiausia Kinijos miestai. Pirmieji buvo Pekinas, Šanchajus, Jiangsu ir Džedziangas (PISA dirbo šiuose miestuose, o ne visoje Kinijoje), antrąją vietą užėmė Singapūras, trečiąją – Makao, ketvirtąją – Honkongas.

2018 metų rezultatai

Juos galima peržvelgti čia, pateiktose lentelėse, kuriose pamatysime estus stabilioje penktoje pozicijoje: https://www.oecd.org/pisa/PISA%202018%20Insights%20and%20Interpretations%20FINAL%20PDF.pdf

Kitos sovietinės švietimo sistemos perėmėjos buvo gerokai žemesnėse pozicijose nei Estija, nors ir gerose vietose: Latvija – 30-oje (iš 79), Rusija – 31-oje, Lietuva – 34-ojoje, Baltarusija – 36-ojoje, Ukraina – 39-oji.

Didžiosios Britanijos studentai užėmė 14 vietą.

Lyginantsu 2016 m. reitingu, Rusija nukrito trimis pozicijomis, tačiau Aukštosios ekonomikos mokyklos Ugdymo instituto mokslinis direktorius Isak Frumin teigia, jog tai nėra baisu.

Estijoje studentai mokosi ir estų, ir rusų kalbomis. Rusakalbių studentų rezultatai pasirodė prastesni. Tyrime Estijoje dalyvavo 5371 studentas. Iš jų 4000 testus išlaikė estų kalba, 1371 – rusų kalba.

Tuo pat metu, kaip rašo dienraštis „Eesti Päevaleht“, estų rusakalbiai moksleiviai taip pat parodė labai gerus rezultatus: jei būtų testuojami atskirai, jie užimtų 22–23 vietas pasaulyje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 3 032

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Rasa    -  2019-12-11, 11:16

    Manau, kad jų pirmavimo švietimo sistemoje priežastis yra gana aiški – krikščionybės atsisakymas (apskritai, religijos). Metaforiškai kalbant, jie laiką skiria ne maldai, o mokslui (plačiąja prasme). Tai yra jų pagrindinis skirtumas nuo kitų Baltijos valstybių. O iš čia seka inovacijų taikymas visose kitose gyvenimo srityse ir spartaus progresas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...