infa.lt

Alytaus rajone vis didesniam ūkininkų skaičiui leidžiama tiekti pieną

26 lapkričio
16:01 2019

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad įvertinus naujausius laboratorinių tyrimų rezultatus, nuo šios savaitės dar daugiau Alytaus rajono ūkininkų atnaujinti leidimai tiekti žaliavinį pieną rinkai ir naudoti jį asmeninėms reikmėms. Apribojimai panaikinti 8 kaimuose. Be to, atlikus individualius tyrimų rezultatų ir ūkininkų veiklos vertinimus, apribojimai panaikinti ir kai kuriems ūkiams, vis dar patenkantiems į užterštą teritoriją. VMVT duomenimis, apribojimai šiuo metu jau panaikinti 20 Alytaus rajono kaimų, iš viso žaliavinį pieną jau gali tiekti 67 ūkiai.

Dioksinais užteršta teritorija, kurioje taikomi apribojimai tiekti žaliavinį pieną ar naudoti jį savo reikmėms, vis dar išlieka 9 kaimuose: Miklusėnų, Užubalių, Kriaunių, Raudonikių, Genių, Karklynų, Kelmanonių,  Vytautiškių, Rutkos. Nuo UAB „Ekologistika“ vykusio gaisro židinio šie kaimai nutolę apytiksliai 1,5–8 km atstumu.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto duomenimis, praėjusią savaitę ištyrus 20 žaliavinio pieno mėginių, tarša dioksinais nustatyta 4 pieno mėginiuose, atrinktuose iš ūkių Alytaus rajono Genių, Kriaunių, Miklusėnų kaimuose. Didžiausią leistiną koncentraciją viršijantys dioksinų kiekiai taip pat patvirtinti viename vištų kiaušinių mėginyje. Jasunskų k. gyventojas paukščius augino savo reikmėms, tačiau, vadovaudamasis VMVT specialistų rekomendacijomis, kol negauti tyrimų rezultatai, kiaušinių maistui nevartojo. Ūkininkui rekomenduota dioksinais paveiktus paukščius sunaikinti.

Atsižvelgus į laboratorinių tyrimų išvadas, nuo lapkričio 22 d. apribojimai teikti žaliavinį pieną supirkimo punktams ar perdirbėjams bei naudoti jį asmeninėms reikmėms yra atšaukiami Navickų, Butrimiškių, Butkūnų, Dubėnų, Dubių, Taukotiškių, Paplanskų, Junonių kaimuose. Šiuose kaimuose ištyrus žaliavinio pieno, žolės, želmenų, taip pat vaisių ir daržovių mėginius, taršos sunkiaisiais metalais, dioksinais ar kitomis kenksmingomis medžiagomis nenustatyta.

Gaisro paveiktoje teritorijoje esančių kaimų gyventojams ir ūkinių gyvūnų laikytojams toliau būtina griežtai laikytis VMVT specialistų rekomendacijų ir nurodymų: neganyti ūkinių gyvūnų lauke, nešerti pašarais, kurie nebuvo apsaugoti nuo aplinkos taršos. Ūkininkai, turintys pasiruošę pašarų iš žolės, nušienautos iš užterštos teritorijos, neturi jų naudoti gyvulių šėrimui, kol neatlikti šių pašarų mėginių laboratoriniai tyrimai.

Atsižvelgdami į gaunamus naujausius laboratorinių tyrimų duomenis, užterštoje teritorijoje VMVT inspektoriai toliau atrenka papildomus pašarų, pieno, mėsos ir kiaušinių mėginius. Gyventojams, patenkantiems į šią teritoriją, rekomenduojama nevartoti maistui ir neprekiauti gyvūninės ir augalinės kilmės maisto produktais, kol bus gauti taršos poveikio aplinkai vertinimo tyrimų rezultatai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 46

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....