Praktikuojantis kardiologas Heribertas Bruckas, kuris yra Vokietijos kardiologų asociacijos pirmininkas, savo interviu leidiniui „Focus“ metu išsklaidė keletą paplitusių mitų apie kavos ir vyno poveikį mūsų sveikatai.
Gydytojo teigimu, reguliarus kavos vartojimas, priešingai paplitusiam įsitikinimui, ne tik neturi jokio neigiamo poveikio sveikatai, bet, priešingai, daro teigiamą poveikį, sumažindamas senatvinės silpnaprotystės (demencijos) ir diabeto riziką.
Kartu specialistas pripažįsta, kad kava iš tiesų gali padidinti kraujospūdį dėl joje esančio kofeino. Bet tai vyksta trumpą laiką ir tik žmonėms, kurie nėra prie jos įpratę.
„Tie, kas reguliariai geria kavą, greičiausiai nepajus jokios reakcijos“, – sakė Bruckas, kategoriškai atmesdamas ryšį tarp reguliaraus kavos vartojimo ir hipertenzijos išsivystymo.
Tuo pačiu metu gydytojas perspėjo apie bet kokio alkoholio, įskaitant raudonąjį vyną, pavojų sveikatai. Anot Brucko, „šiandien mes žinome, kad net nedidelis alkoholio kiekis padidina prieširdžių fibriliacijos riziką“, – perspėjo kardiologas.
Jis taip pat išsklaidė mitą, kad aterosklerozė – arterinių cholesterolio plokštelių užsikimšimas – yra išimtinai „senų žmonių liga“. Bruckas teigė, kad savo praktikoje yra sutikęs pacientų, kuriems buvo „šiek tiek daugiau nei 20 metų“.
Gydytojas pažymėjo, kad amžius yra netiesioginis, bet ne lemiantis šios ligos vystymosi veiksnys. Pagrindiniai iš jų yra genetinis polinkis, sėslus gyvenimo būdas, blogi įpročiai, antsvoris ir kiti.
Kalbant apie stresus, sako kardiologas, jie iš tikrųjų gali sukelti širdies veiklos sutrikimų, nes išsiskiria didžiulis adrenalino kiekis, tačiau sveikų žmonių širdys gali atlaikyti tokias perkrovas be jokių rimtų padarinių, o problemų turi tik tie, kurie serga kardiopatologija, teigia gydytojas.
→ PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai. → Naujienlaiškis