infa.lt

Ministras L. Kukuraitis pavedė parengti projektą, kuriuo būtų atlyginti mamų motinystės išmokų praradimai

22 lapkričio
12:44 2019

Nėščia moteris

Viso nėštumo metu nedirbusių ir dėl to motinystės išmokų netekusių mamų lūkesčiai buvo pažeisti, nes jos nebuvo informuotos apie įstatymo pakeitimus, kuriuose nuo spalio 30 įsigaliosiančiame įstatyme numatyta panaikinti motinystės išmokas viso nėštumo laikotarpiu nedirbusioms būsimoms mamoms, teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Ministras pavedė specialistams parengti projektą, kuriuo naujosios nuostatos įsigaliojimas būtų atidėtas, o tuo laikotarpiu atsiradę mamų praradimai atlyginti.

„Įstatymo pakeitimas įsigaliojo skubiai, nes buvo susijęs su savarankiškai dirbančių moterų padėties pagerinimu – šios moterys įgijo teisę gauti motinystės išmoką nutraukusios darbinę veiklą nėštumo metu. Tačiau gerinant vienos grupės padėtį negalima be pereinamųjų laikotarpių keisti taisyklių kitoms moterims, šiuo atveju mamoms, kurios turi sukaupusios reikiamą socialinio draudimo stažą, bet nėštumo metu nedirbo ir dėl to nebegali gauti motinystės išmokos. Jų lūkesčiai buvo pažeisti, todėl nuostatos įsigaliojimą atidėsime, o praradimus kompensuosime“, – teigia ministras L. Kukuraitis.

Ministras taip pat siūlo patobulinti įstatymą taip, kad jame būtų aiškiai įtvirtinama, kiek laiko būtina turėti darbines pajamas ir mokėti įmokas nėštumo metu, kad atsirastų teisė gauti motinystės išmoką, kuri mokama moteriai išėjus nėštumo ir gimdymo atostogų.

Nėštumo metu dirbusios mamos su šiuo pakeitimu nėra susijusios, joms motinystės išmoka priklauso bet kuriuo atveju.

Primenama, kad nuo 2019 m. spalio 30 d. įsigaliojo Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimai, kuriais sudaromos sąlygos motinystės išmokas gauti visoms moterims, jei jos yra įgijusios reikiamą stažą, bet tapo nedraustos nėštumo metu. Tai aktualu sportininkėms ir savarankiškai dirbančioms moterims, kurios išeina iš darbo arba nebegali vykdyti savo ligtolinės veiklos nėštumo metu.

Tačiau pagal šiuos pakeitimus, kai moteris viso nėštumo metu nedirba, negauna darbo užmokesčio arba nevykdo savarankiškos veiklos, motinystės išmoka jai neskiriama. Toks principas taikomas atsižvelgus į tai, kad motinystės išmokos tikslas yra kompensuoti dėl vaikelio gimimo netektas pajamas. Jeigu tokių pajamų, nuo kurių mokamos socialinio draudimo įmokos, visą nėštumo laikotarpį nebuvo, tuomet nėra galimybių jų kompensuoti.

Šie pakeitimai įsigaliojo skubiai, nes susiję su Konstitucinio Teismo nutarimo įgyvendinimu, todėl mamos, kurios nėštumo metu nedirbo ir nevykdė savarankiškos veiklos, nebuvo apie tai įspėtos prieš protingą terminą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 201

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...