infa.lt

Ar tiesa, jog valgyti paskubomis kenksminga?

13 lapkričio
01:01 2015

greitas valgymasŠiais laikais vis mažiau lieka laiko normaliai pavalgyti. Bet, ar tiesa tai, jog valgymas skubant – tiesus kelias link skrandžio nevirškinimo? Kad tą išsiaiškintų, BBC Future korespondentui teko pasinerti į greitų valgytojų pasaulį.

Panašu, jog dabartiniu metu lieka vis mažiau ir mažiau laiko skaniai papietauti jaukioje aplinkoje. Žodžių junginio „pietų pertrauka“ dabar neišgirsi netgi Prancūzijoje, kur tradicinius trijų patiekalų pietus pakeitė sumuštiniai ir greitas maistas.

Kai Jūs skubate ir griebiatės kažką kramtyti, logiška būtų pagalvoti, jog reikia kažkur atsisėsti ir tai suvalgyti, netgi jei kalbama apie sėdynę autobuse, kuriuo Jūs važiuojate į numatytą susitikimą. Sakoma, kad priešingu atveju, Jūsų laukia skrandžio negalavimai.

Tačiau ar tai tiesa? Jeigu Jūs labiau įsigilintume į virškinimo sutrikimo priežastis arba funkcinę dispepsiją, kaip ji vadinama medicininėje literatūroje, valgymas stovint netgi neminimas būtinų blogos savijautos priežasčių atsiradimo sąlygų sąraše.

Nors stovėk, nors sėdėk

Kai būna atmestos labiausiai tikėtinos priežastys, tokios kaip skrandžio opa ir gastritas, dispepsijos gydymo kursas gali numatyti, tame tarpe, ir gyvenimo būdo pakeitimas, tačiau tai reikš sveiką dietą, rūkymo atsisakymą, alkoholinių gėrimų ir kavos vartojimo ribojimą.

Tačiau tai nereiškia, jog Jūs valgydami turite sėdėti.

Iš tikrųjų gydytojai rekomenduoja priešingai, jeigu ligos pojūčiai pasireiškia dėl gastroezofaginio (arba skrandžio-stemplės) refliukso, kurio metu skrandžio rūgšties sultys patenka į stemplę.

Ir čia į pagalba ateina gravitacija. Jeigu valgymo metu ir po jo stovėsite, tai rūgštis liks skrandyje, kur jai, iš tikrųjų, ir vieta.

Dėl šios priežasties ligoniams su refliukso simptomais rekomenduojama miegoti pakėlus aukščiau lovos galą.

Tačiau egzistuoja ir dar viena problema, susijusi su valgymu stovint. Kai mes stovime, mes viską darome greičiau.

Dėl šios aplinkybės buvo iššauktas trumpalaikis „prekybos“ kompanijų pamišimas aukštiems stalams skirtiems susitikimams stovint, nes vienas mokslinis tyrimas nustatė, jog sėdint susitikimai trunka 34% ilgiau.

Taip kad pagrindinė rizika, susijusi su maisto valgymu stovint yra pagunda viską praryti kaip galima greičiau.

Atitinkamai, virškinimo sutrikimui greičiausiai turi įtakos valgymas skubant, nei padėtis, kurioje Jūs būnate valgio metu.

Yra atlikta labai mažai tyrimų, kuriuose būtų buvę apklausti valgantys greitai ir lėtai. Iš dalies, matomai, tas paaiškinama tuo, jog būtų nelengva savavališkai įtraukti žmones į tą ar kitą kategoriją priklausomai nuo maisto valgymo greičio ir priversti juos išlaikyti šį tempą kiekvieną kartą, kai jie valgo.

1994 metais atlikta pacientų grupės su funkcinę dispepsija apklausa apie tai, kokiam maistui jie teikia pirmenybę, kur buvo įtraukti klausimai apie maisto valgymo greitį.

Tyrėjai išsiaiškino, jog tempas, kuriuo respondentai, jų nuomone, valgė, neturėjo nei menkiausios ryšio virškinimo sutrikimo simptomų atsiradimo dažnumui.

Kitas tyrimas, atliktas 2010 metais, nustatė tą patį, tačiau abiem atvejais mokslininkai vadovavosi mūsų sugebėjimu tiksliai įvertinti maisto valgymo greitį ir sąžiningai kalbėti apie jį.

Problemą pavyko išspręsti Pietų Korėjos specialistams iš karinės-sanitarinės akademijos. Jie chronometru nustatė laiką, kuris reikalingas grupei kursantų tam, kad baigtų valgyti.

Gyvenimas pagal tikslų grafiką, pagal kurį kursantai pabunda, valgo ir dalyvauja užsiėmimuose vienu ir tuo pačiu laiku, daro juos idealiu kontingentu stebėjimui.

Vienintelis skirtumas jų dienotvarkėje buvo būtent greitis, kuriuo jie pageidavo valgyti.

Tačiau ir šiuo atveju, jeigu smulkiai susipažintume su ataskaitos turiniu, matytume, jog valgymo greitis, akivaizdžiai, turėjo nežymų poveikį virškinimo sutrikimo simptomų atsiradimui.

Rekordininkų patirtis

O kokie yra reikalai su tikrais greitojo valgymo meistrais, greito, įvairių rūšių patiekalų valgymo rungties dalyviais?

Kanadietis iš Toronto, žinomas, kaip Įniršęs Pitas (Pyteris Červinskij), greitu valgymu uždirba sau duonai kasdieninei. Jis dešimčių pasiekimų, užfiksuotų „Gineso rekordų knygoje“ savininkas. Neseniai jis prarijo 12 colių (30,48 cm) picą per 41,31 sekundės.

Kitas rekordininkas, šį kartą iš Japonijos Takeru Kobajaši. Jis per 10 minučių sugebėjo suvalgyti 58 keptas Bratvursto dešreles.

Gali atrodyti, kad užtektų bet kurio iš šių rekordų, jog sutriktų skardžio virškinimas, tačiau viskas yra kiek kitaip.

Profesorius Markas Livainas, rentgenologas iš Pensilvanijos valstijos universiteto ligoninės vienam greito valgymo čempionui, per 10 minučių praryjančiam 36 dešrainius, atliko rentgenoskopinį skrandžio tyrimą.

Dalyvis buvo pasiruošęs ir toliau tęsti savo skrandžio pratimus, tačiau komisijos nariai nusprendė, jog vienam kartui 36 dešrelių bandelėse pilnai užtenka ir dėl paties čempiono saugumo nutraukė tą procesą.

Jam nesutriko joks virškinimas, tačiau tas nelaimingas vyras, kuris sutiko sudalyvauti kaip kontrolierius, po septynių dešrainių pasijuto blogai ir buvo priverstas sustoti.

Rentgeno nuotraukos parodė, jog greitavalgis sugebėjo taip ištreniruoti savo skrandį, kad šis išsitempdavo iki reikiamos apimties ir jo savininkas valgymo proceso metu nesijausdavo persivalgęs.

Dabar mes kaip tik artėjame prie to, kas gali tapti greito valgymo problema. Ir tai visai ne skrandžio nevirškinimas, o normalaus virškinimo mechanizmo sutrikimas, kuris ir iššaukia skrandžio perpildymo pojūtį.

Tyrimų dėka paaiškėjo, jog greitas valgymas palieka alkio jausmą ir priverčia mus valgyti dar.

Tačiau kiti stebėjimai pateikė visiškai priešingus rezultatus.

Taip, kad, sekantį kartą, kai neturėsite galimybės pavalgyti sėdėdami, nesmerkite savęs už tai, kad Jūs godžiai ir greitai užkrimtote.

Jeigu Jūs nepajausite jokio diskomforto, vadinasi greitas valgymas nei kiek Jums nekenkia.

Atsakomybės apribojimas:
Visa čia skelbiama informacija yra bendro pobūdžio ir neturėtų būti traktuojama,
kaip medicininiai patarimai tiesioginiam taikymui. Dėl visų jums kylančių klausimų
virškinimo srityje pasitarkite su savo gydytoju ar vaistininku. Redakcija neprisiima
atsakomybės už šio straipsnio turinio tiesioginio taikymo pasekmes.

parengė: Edita Sabaitė

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 919

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...