infa.lt

16-metės aktyvistės, Gretos Thunberg vardą nuo šiol įamžino aklas vabalas

26 spalio
09:31 2019

Greta Thunberg

Iki šiol bevardis vabalas atrado naują vardą. Jis pavadintas 16-metės švedų aktyvistės už ekolohiją Gretos Thunberg vardu, kurią daugelis prisimena dėl jos emocingų kalbų JT Generalinės asamblėjos 74-ojoje sesijoje.

Nelloptodes gretae – dabar vadinamas mažiau nei milimetro ilgio vabaliukas be sparnų ir be akių. Kaip pažymi BBC televizijos kanalas, į Gretą jis panašus mažai, išskyrus, galbūt, porą ilgų antenų, primenančių kasytes.

Pirmasis šių vabalų rūšį aptiko britų entomologas Williamas Blockas Kenijoje, praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje. 1978 m. mokslininkas pristatė savo vabzdžių pavyzdžių kolekciją Gamtos istorijos muziejui Londone. Vėliau jo kolega daktaras Michaelas Darby, aprašydamas šią kolekciją, susidūrė su bevardžiu vabalu, kuriam ir suteikė Gretos vardą.

Mokslininkas paaiškino savo pasirinkimą pavadinti vabzdį Gretos vardu tuo, jog jį labai sužavėjo aktyvi ir nenuilstama Švedijos ekoaktyvistės kova už gamtos išsaugojimą.

Vėliau britų entomologų mėnesiniame žurnale – Entomologist’s Monthly Magazine – pasirodė publikacija apie naują vabalo vardą.

Greta Tunberg nėra pirmoji, kurios garbei jos vardu pavadinami vabzdžiai. Tradicija priskirti garsių žmonių vardus naujai atrastoms vabzdžių rūšims gyvuoja jau seniai.

Taigi, vėžiagyvių parazitų rūšis yra pavadinta garsaus muzikanto Bobo Marley – Gnathia marleyi, atogrąžų vorai yra pavadinti Amerikos politikų Bernie Sanders (Spintharus berniesandersi), Baracko Obamos (Spintharus barackobamai) ir aktoriaus Leonardo Dicaprio (Spintharus leoiardic moodlapa šeimos) vardu. O drugelis iš kandžių šeimos, pavadintas 45-ojo JAV prezidento Donaldo Trampo vardu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 175

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...